Τα θέματα που θα θέσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης στον Πάπα Φραγκίσκο

Τα θέματα που θα θέσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης στον Πάπα Φραγκίσκο

Για τα θέματα , που θα θέσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην συνάντηση του με τον Πάπα Φραγκίσκο , ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο από τις 2 μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, ενημέρωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος , τους δημοσιογράφους. 

Σύφωνα με τον κ. Πελεκάνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον θα ενημερώσει τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για τις εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό, τόσο για τον διορισμό απεσταλμένου από πλευράς των ΗΕ, αλλά και για τις προκλήσεις της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, καθώς και στην Καρπασία με την παραχώρηση γης στον κατοχικό στρατό.

Μεταξύ των θεμάτων, που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται τα περιφερειακά θέματα, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία πάντα με άλλα γειτονικά κράτη και με την Ελλάδα, για την προαγωγή της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών της περιοχής. Θα συζητηθούν, επίσης, θέματα που αφορούν το Περιβάλλον, όπως η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη λεκάνη της Μεσογείου, αλλά και η περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθεί η Αγία Έδρα.

Όσον αφορά το Μεταναστευτικό, θα συζητηθεί η πρόθεση της Αγίας Έδρας και του Πάπα Φραγκίσκου για τη μετεγκατάσταση αριθμού μεταναστών στο Βατικανό. Πρόκειται για μια πράξη που αποδεικνύει την αλληλεγγύη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, μια πράξη που επιβεβαιώνει ότι το Βατικανό αναγνωρίζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και την ανάγκη για ένα δίκαιο διαμοιρασμό μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, έτσι ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα στις χώρες πρώτης γραμμής.

  Φ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: Από την επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στην Αγία Έδρα και την συνάντηση του με τον Πάπα Φραγκίσκο

Επίσης, θα συζητηθεί το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, θέματα που αφορούν την εμπορία προσώπων και η καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προώθηση και διασφάλιση τους, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, μεταξύ άλλων και το θέμα της Σύμβασης της Λευκωσίας, ο διαθρησκευτικός διάλογος, η ανάγκη σεβασμού όλων των θρησκειών και η ανάγκη προστασίας όλων των πιστών ανεξαρτήτου θρησκείας.

Τέλος, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο, λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, θέματα που αφορούν τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και άλλες επιπτώσεις που φέρνει η πανδημία, όπως οι οικονομικές επιπτώσεις.

Ο κ. Πελεκάνος σημείωσε  ότι «πρόκειται για επίσκεψη που πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, μια επίσκεψη που αποδεικνύει και τις στενές σχέσεις που διατηρούν η Κυπριακή Δημοκρατία με το Βατικανό. Στην Κύπρο έχουμε αρκετές χιλιάδες καθολικούς που ζουν στο νησί ανάμεσα σε 1 δις 400 εκ πιστούς σε δεκάδες κράτη ανά το παγκόσμιο.

Επίσης , πρόσθεσε ότι η εκμίσθωση της γης για την ανέγερση της Πρεσβείας του Βατικανού ( σ.σ: το ορθό είναι Αποστολική Νουτσιατούρια και Αποστολικός Νούτσιος και όχι πρέσβης) στη Λευκωσία “αποτελεί μια απόδειξη της πρόθεσης και των δύο πλευρών για την περαιτέρω εμβάθυνση των μεταξύ τους σχέσεων. Βεβαίως στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα απονεμηθούν οι δέουσες τιμές ως αρχηγός κράτους”.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ευχαρίστησε  τον Πρέσβη της Δημοκρατίας στο Βατικανό κ. Γιώργο Πουλλίδη για “την άψογη συνεργασία που είχε με το Γραφείο μας ώστε να μπορέσει η όλη επίσκεψη να διεξαχθεί κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο”.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Πέμπτη 2.12.21

 Αεροδρόμιο Λάρνακας – Άφιξη Πάπα Φραγκίσκου 15:00

Η άφιξη θα καλυφθεί μόνο από τον επίσημο φωτογράφο του ΓΤΠ και το ΡΙΚ. Δεν θα επιτραπεί πρόσβαση σε άλλα ΜΜΕ.

 Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Χαρίτων (Μαρωνιτών), στη Λευκωσία – Άφιξη Πάπα 16:00

 Η τελετή στο εσωτερικό του Ναού καλύπτεται μόνο από τον επίσημο φωτογράφο του ΓΤΠ και το ΡΙΚ. Γίνεται προσπάθεια σε κοντινή απόσταση από τον Ναό, τα συγκεντρωμένα ΜΜΕ να μπορούν να παρακολουθούν την εκδήλωση από μεγάλες οθόνες, σύμφωνα με τις υποδείξεις τις αστυνομίας.

Προεδρικό Μέγαρο/Επίσημη Τελετή – Άφιξη Πάπα Φραγκίσκου 17:15

 

 1. Ώρες άφιξης στο Προεδρικό Μέγαρο:

           15:00-15:30   Συνεργεία με εξοπλισμό (κινηματογραφιστές, φωτογράφοι)

           15:30 -16:00  Εκπρόσωποι ΜΜΕ χωρίς εξοπλισμό

 1. Τα συνεργεία με εξοπλισμό μπορούν να σταθμεύσουν τα οχήματα τους στο χώρο στάθμευσης του Προεδρικού Μεγάρου που θα τους υποδειχθεί. Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ χωρίς εξοπλισμό θα σταθμεύσουν στο χώρο του Υπουργείου Εξωτερικών και του Ταχυδρομείου.
 1. Στο χώρο του ελικοδρομίου θα διαμορφωθεί ειδικός χώρος για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ με οθόνες που θα προβάλλουν τις εκδηλώσεις στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου, χώροι εργασίας και δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο.
 2. Όλοι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ μπορούν να καλύψουν τόσο την άφιξη όσο και την αναχώρηση του Πάπα από το Προεδρικό Μέγαρο από μεγάλη εξέδρα που θα στηθεί μπροστά από το φρουραρχείο. Θα διευκολυνθούν, κατά προτεραιότητα, οι φωτογράφοι και οι κινηματογραφιστές.
 3. Οι εκδηλώσεις στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου θα καλυφθούν μόνο από τον επίσημο φωτογράφο του ΓΤΠ και το ΡΙΚ.  

Παρασκευή 3.12.21

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου – Άφιξη Πάπα Φραγκίσκου 08:30

 

 1. Τα ΜΜΕ μπορούν να σταθμεύσουν στον υπόγειο χώρο στάθμευσης κάτω από τον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα (πάτωμα -2), οδός Ιπποκράτους.
 2. Όλοι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ μπορούν να καλύψουν την άφιξη και την αναχώρηση του Πάπα από το προαύλιο της Αρχιεπισκοπής.
 3. Οι δραστηριότητες στο εσωτερικό της Αρχιεπισκοπής καλύπτονται μόνο από τον επίσημο φωτογράφο του ΓΤΠ και το ΡΙΚ.

 

Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Βαρνάβα – 09:00

 

 1. Μόλις ο Πάπας εισέλθει στο εσωτερικό της Αρχιεπισκοπής, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ με τη συνοδεία εκπρόσωπων του ΓΤΠ θα μεταβούν στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα.
 2. Η εκδήλωση στον Ναό καλύπτεται μόνο από τον επίσημο φωτογράφο του ΓΤΠ και το ΡΙΚ.
 3. Οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των ΜΜΕ μπορούν να καλύψουν την τελετή από τον εξώστη του Καθεδρικού Ναού, στον οποίο θα τους συνοδεύσουν λειτουργοί του ΓΤΠ.
 4. Όσοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ επιθυμούν να μεταβούν από την Αρχιεπισκοπή στο στάδιο ΓΣΠ για να καλύψουν τη θεία Λειτουργία θα πρέπει να συγκεντρωθούν, με την καθοδήγηση λειτουργών του ΓΤΠ, πριν τη λήξη της εκδήλωσης εντός του Ναού στο σημείο αναχώρησης του λεωφορείου, στον δρόμο, μπροστά από την είσοδο της Αρχιεπισκοπής.
 5. Το λεωφορείο με τη συνοδεία οχήματος της Αστυνομίας θα αναχωρήσει για το ΓΣΠ και μετά το πέρας της Λειτουργίας θα επιστρέψει στην Αρχιεπισκοπή.

 

Στάδιο ΓΣΠ: Θεία λειτουργία/ομιλία από τον Πάπα Φραγκίσκο – Άφιξη Πάπα 10:00

 

 1. Οι εκπρόσωποι των μμε μπορούν να σταθμεύουν στο νότιο χώρο στάθμευσης του ΓΣΠ.
 2. Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ θα εισέρχονται από τη δυτική είσοδο Δ2 Α, και θα περνούν από πύλη ταχέως ελέγχου.
 3. Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ παρακαλούνται όπως ακολουθούν τις οδηγίες της Αστυνομίας, των λειτουργών ασφάλειας του γηπέδου και των λειτουργών ΓΤΠ.
 4. Τα ΜΜΕ θα συγκεντρωθούν στο πάνω διάζωμα, Τμήμα 404, απέναντι από την εξέδρα του Πάπα και δεν θα επιτρέπεται μετακίνηση τους πριν τη λήξη της τελετής. Στο χώρο θα παρέχεται δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο και ηλεκτρικό ρεύμα.
 5. Τα παγκύπριας εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια θα συγκεντρωθούν, με συνοδεία λειτουργών του ΓΤΠ, σε συγκεκριμένο χώρο εντός του γηπέδου, απέναντι από την εξέδρα του Πάπα.
 6. Η τελετή της θείας Λειτουργίας από διάφορα σημεία του σταδίου καλύπτεται μόνο από τον επίσημο φωτογράφο του ΓΤΠ και το ΡΙΚ.

Εκκλησία Τιμίου Σταυρού/ Πύλη Πάφου – Άφιξη Πάπα Φραγκίσκου 16:00  

 Η οικουμενική προσευχή με μετανάστες στο εσωτερικό του Ναού καλύπτεται μόνο από τον επίσημο φωτογράφο του ΓΤΠ και το ΡΙΚ. Γίνεται προσπάθεια, σε κοντινή απόσταση από τον Ναό,  τα συγκεντρωμένα ΜΜΕ να μπορούν να παρακολουθούν την εκδήλωση από μεγάλες οθόνες, σύμφωνα με τις υποδείξεις τις Αστυνομίας.

 

Σάββατο, 4.12.21

Αεροδρόμιο Λάρνακας – Αναχώρηση Πάπα Φραγκίσκου 09:10

Η αποχαιρετιστήρια τελετή καλύπτεται μόνο από τον επίσημο φωτογράφο του ΓΤΠ και το ΡΙΚ.

*Στο πρόγραμμα δεν αναφέρεται ποιός από την Κυβέρνηση  και την Εκκλησία  θα υποδεχθεί και θα κατευωδώσει τον Πάπα κατά την άφιξη και αναχώρηση του στον διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας

Share this post