Τα μοναστήρια, η ρωσική προπαγάνδα και ο… αντίχριστος

Τα μοναστήρια, η ρωσική προπαγάνδα και ο… αντίχριστος

Τα μοναστήρια του Αγίου Όρους βρέθηκαν από την αρχή στο επίκεντρο της θρησκευτικής ρωσικής εισβολής στην Ελλάδα.

Του Τάσου Ευαγγελίου*

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης προκάλεσε ένα τεράστιο ιδεολογικό κενό στη χώρα όπου ο κομμουνισμός κυριάρχησε για πάνω από 70 χρόνια. Ένα κενό που η παρουσία Πούτιν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 επιχειρεί να καλύψει αναγορεύοντας την ορθοδοξία σε κεντρικό άξονα μιας ιδεολογίας που συντηρεί και αναπαράγει την ιδέας της Μεγάλης Ρωσίας σε μια αναθεωρητική λογική που έχει κυρίαρχα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Μοναστήρια, Μέσα Ενημέρωσης, ιδρύματα και ινστιτούτου που χρηματοδοτούνται από Ολιγάρχες και ρώσους επιχειρηματίες μπήκαν στο παιχνίδι της προώθησης της ρωσικής προπαγάνδας.

Η εισβολή στην Ουκρανία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Οι έρευνες των task forces που συστήθηκαν στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι κυρώσεις σε Ρώσους Ολιγάρχες και η στάση του Πούτιν και των καθοδηγητών του που ομνύουν στο όνομα της ορθοδοξίας έριξαν το φώς της δημοσιότητας σε διάσπαρτες ανά την Ευρώπη πρακτικές φέρνοντας στο προσκήνιο λογικές που κατά καιρούς συνδέονταν με την προώθηση της ιδέας του ξανθού γένους. Ειδικά στην Ελλάδα όπου οι ρωσόφιλοι, “εραστές” του πρότυπου που φέρει το όνομα Βλαντιμίρ Πούτιν, ομνύουν στο όνομα ενός σωτήρα για όλα τα δεινά. Του ηγέτη που θα αντιμετωπίσει τον… Αντίχριστο, όπως τουλάχιστον τον αποκαλούν οι στενοί του συνεργάτες, οι καθοδηγητές του Ολιγάρχες και τα μέλη της Λέσχης Συζητήσεων του Βαλνται.

Της λέσχης στην οποία το 2018 ο Ρώσος πρόεδρος μιλούσε για μια «πυρηνική αποκάλυψη» πολύ πριν φτάσει να απειλεί τη Δύση εξ αιτίας των κυρώσεων και της βοήθειας που αυτή προσφέρει σήμερα στην Ουκρανία. Εκεί στην οποία έφτασε να συζητείται το θέμα της Αποκάλυψης και των επιπτώσεων που θα έχει στους αντίπαλους του ρωσικού έθνους δεδομένου ότι αυτοί δεν θα προλάβαιναν να μετανοήσουν ώστε να κερδι΄σουν τον… παράδεισο.

Τα μοναστήρια του Αγίου Όρους βρέθηκαν από την αρχή στο επίκεντρο της θρησκευτικής ρωσικής εισβολής στην Ελλάδα. Δεκάδες εκατομμύρια διατέθηκαν για την αναστήλωση της Ιερας Μονής Αγίου Παντελεήμονος, της Ρωσικής Μονής, την οποία όμως υπερκέρασε η γνωστή σε όλους Μονή Βατοπεδίου, όπου ο ηγούμενος Εφραίμ φρόντισε να αποκτήσει επαφές με την πλευρά του Ρώσου πρόεδρου. Ο Πούτιν άλλωστε είχε φροντίσει να υποδεχθεί ο ίδιος προσωπικά τον ηγούμενο της μονής όταν αυτός βρέθηκε στη Μόσχα, κατί που δεν κάνει σχεδόν για κανέναν ηγέτη άλλης ώρας.

Και είναι η μονή που έχει φροντίσει να έχει μια μεγάλη παρουσία στον χώρο της ενημέρωσης. Τηλεοπτικό κανάλι, ραδιόφωνο, ιστοσελίδες ενημερωτικού περιεχομένου και ινστιτούτα που χρηματοδοτούν από κινηματογραφικές ταινίες όπως αυτή με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη (που προτίμησε να κατεβάσει την παράστασή στην οποία πρωταγωνιστούσε από το να εμβολιαστεί κατά του κορονοιού και να δεχθεί την απόφαση της πολιτείας για παρουσία θεατών μόνο εφόσον τηρούν τους νόμους του κράτους), μέχρι τηλεοπτικές εκπομπές.

Και ναι μέν διατείνονται ότι προωθούν την θρησκεία εν τούτοίς παραμένουν άγνωστοί οι πόροι μέσω των οποιων επιτυγχάνοντων αυτές οι παρεμβάσεις. Αν και μοναχοί άλλων μονών του Αγίου Όρους παραπέμπουν στους ρώσους επιχειρηματίες που φτάνουν σε συγκεκριμένες μονές στηρίζοντας τες με κάθε τρόπο προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Αλλωστε και ρώσοι ολιγάρχες που δρατηριοποιούνται στην Ελλάδα και ειδικά στην Βόρεια έχουν φροντίσει να διατηρούν άψογες σχέσεις τόσο με τους Αγιορείτες όσο και με την ορθόδοξη εκκλησία συνολικά. Επισκέπτονται το Άγιο Όρος, χρηματοδοτούν ινστιτούτα και ιδρύματα, αναστηλώνουν εκκλησίες και απολαμβάνουν μέχρι και τίτλος όπως για παράδειγμα αυτός του Πνευματικού Πρεσβευτή Πατριαρχείων όπως αυτό των Ιεροσολύμων.

Ο Ρώσος Πατριάρχεις Κύριλλος άλλωστε αποτελεί τον μεγαλύτερο υποστηρίκτη του Πούτιν. Παράλληλα με την προώθηση της ορθοδοξίας, όπως ο ίδιος την βλέπει, έχει ευλογήσει μέχρι και την εισβολή στην Ουκρανία. Μάλιστα στο αναστάσιμο μήνυμά του δεν βρήκε λέξη να αναφέρει για το γεγονός πως ανήμερα της εορτής του Πάσχα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνέχιζαν τους ανηλεείς βομβαρδισμούς σε περιοχές όπου ζούν άμαχοι.

Και πώς θα μπορούσε αφού ο ίδιος δήλωνε το 2017 ότι «Πρέπει κάποιος να είναι τυφλός για να μη βλέπει ότι πλησιάζουν οι τρομερές ιστορικές στιγμές για τις οποίες μίλησε ο απόστολος και ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος στην Αποκάλυψή του». Την Αποκάλυψη που δείχνει να είναι εκ των αγαπημένων αναγνωσμάτων των προσώπων που και σήμερα πλαισιώνουν τον βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν είναι τυχαιό πως ο ακροδεξιός Αλεξάντερ Ντουγκιν, εκ των πρωτοσταντούντων της ιδεολογικής πλατφόρμας του ευρωσιανισμού είναι αυτός που αποκαλεί τον Πούτιν ώς τον ηγέτη που θα αποτρέψει «το βασίλειο του Αντίχριστου», τον Κατέχοντα της επιστολής του αποστόλου Παύλου, που αποτελεί και το όνομα του ιδρύματος επικεφαλής τους οποίου είναι ο γνωστός πλέον στην Ελλάδα Κονσταντίν Μαλοφέεβ.

Του Ρώσου ολιγάρχη που πλέον διώκεται από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ τόσο για την προσπάθεια να δημιουργησει ένα δίκτυρο αποφυγής των κυρώσεων προς την Ρωσία όσο και για την εμπλοκή του ίδιου στην προώθηση της ρωσικής προπαγάνδας στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι κατηγορείται για την δημιουργία ενός δικτύου ενημερωτικού στην Ελλάδα μέσω ενός αμερικανού τηλεοπτικού παραγωγού του Τζόν Χάνικ που βρέθηκε να μετέχει στη διοίκηση του Hellasnet TV, την περίοδο μετά τις αποσχιστικές ενέργειες στην Κριμαία.

Ο Κονσταντίν Μαλοφέεβ δεν έκρυψε ποτέ τις πεποιθήσεις του ως προς τη χρησιμότητα της θρησκείας. Είναι αυτός που μίλησε για την «Ορθόδοξη Συμμαχία» Ρωσίας Ελλάδας και Σερβίας, εντάσσοντας στον άξονα αυτόν και την Βουλγαρία. Και τα λόγια του θυμίζουν οι παρεμβάσεις της εκπροσώπους του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα, όταν μιλά σήμερα για τη στάση της Ελλάδας επικαλούμενη τις κοινές ορθόδοξες πεποιθήσεις.

Μοναστήρια και εκκλησίες της Βόρειας Ελλάδας κυρίως βρέθηκαν να αποτελούν βασικούς υποστηρικτές της σημερινής εικόνας της Ρωσίας την τελευταία 15ετία με κοινους παρανομάστες ρώσους χρηματοδότες που κινούνται μεταξύ Ρωσίας Ελλάδας και Κύπρου. Με τις χρηματοδοτικές ροές να εκιμούνται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και να έχουν στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην ουκρανία, την προσοχή και των διωκτικών αρχών, οι οποίες έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της παρακολούθησης των χρημάτων, της ανάδειξης των εταιρειών στις οποίες εμπλέκονται ρωσικά συμφέροντα και ρώσοι Ολιγάρχες και της επιβολής κυρώσεων.

Αρκεί να σημειωθεί ότι πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν από το 2005 και μετά από ρώσους επιχειρηματίες προκειμένου να συντηρηθούν ιερές μονές στο Αγιο Όρος. Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του BBC εκατομμύρια δολάρια οδηγήθηκαν προς την Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο πλαίσιο του ενός «ταμειου αποκατάστασης» που είχε δημιουργήσει ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ το 2011.

Και ο πρώην κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάφτσενκο είχε διαθέσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια την περίοδο 2006-2010, ενώ όλοι οι στενοί φίλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν που εντάσσονται στην ομάδα των Ολιγαρχών που τον πλαισιώνει σε μια σχέση δούναι και λαβείν έχουν μετάσχει στις σχετικές λίστες δωρητών.

Όμως και ο Ιβάν Σαββίδης που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα έχει συμβάλει με δωρεές. Αλλωστε είναι και το πρόσωπο που μέσα από τις επαφές και με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων φρόντισε το 2018 να μεταφέρει και το Άγιο Φως στο Ροστοφ όπου και η έδρα των επιχειρήσεών του. Εκεί απ΄όπου προσφάτως έστειλε και βοήθεια στον Ντονμπας την οποία όμως παρέλαβε επισήμως ο επικεφαλής των ρωσόφωνων αυτονομιστών ευχαριστώντας τον και για την αναγνώριση των αυτονομημένων περιοχών.

ΥΓ. Πληροφορίες αναφέρουν πως εταιρείες με έδρα την κύπρο συνδεόμενες με Μονές και επιχειρηματίες ρωσικής καταγωγής βρίσκονται σε μια διαδικασία… καταγραφής. Η συνέχεια θα δοθεί μέσω συνεργασίας με την γενική εισαγγελία της Κύπρου προκειμένου να ανοίξουν οι λίστες με τις χρηματοροές. Επίσης οι αρχές ερευνούν και νομικά γραφεία σε Ελλάδα και Κύπρο που διαθέτουν κοινούς πελάτες μέσω υπεράκτιων εταιριών.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους./ ΠΗΓΗ: liberal.gr

 

Share this post