Τ. Χριστοφίδης: Το Πανεπιστήμιο είναι σε διαβουλεύσεις με το Ίδρυμα Λεβέντη για το κτήριο της ΕΜΑ
Η συμφωνία με την Αρχιεπισκοπή για στέγαση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στο Παρθεναγωγείο Φανερωμένης .
Στα «μαλακά» έριξε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου την απόφαση του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» να πάρει πίσω το νεοκλασικό κτήριο , επί της οδού Γλάδστωνος 12, στο οποίο για τριάντα χρόνια στεγάζεται η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας (ΕΜΑ) του Πανεπιστημίου. Το κτήριο , αφού ανακαινίστηκε από το Ίδρυμα, παραχωρήθηκε για τις ανάγκες της ΜΕΑ για 99 χρόνια, χωρίς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες , να προβλέπεται ούτε καταβολή ενοικίου. Για την παραχώρηση υπάρχει έγγραφο μεταξύ του Ιδρύματος και του Υπουργείου Παιδείας.
Για το θέμα είχαμε γράψει από τις 13 Φεβρουαρίου 2024, αλλά τελικά σήμερα στη Βουλή μίλησε ο κ. Χριστοφίδης , ενώ το Ίδρυμα εξακολουθεί να σιωπά. Το Ίδρυμα Λεβέντη «ξεσπιτώνει» την ΕΜΑ του Πανεπιστημίου; – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)
Ο κ. Χριστοφίδης, τον οποίο ρωτήσαμε σήμερα στην Βουλή δεν μας διέψευσε , αλλά μίλησε διπλωματικά: « δεν τίθεται θέμα έξωσης». Σημείωσε ότι υπάρχει πολύ στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Λεβέντη, το οποίο είναι αιμοδότης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί περαιτέρω καθώς, πρόσθεσε, «είμαστε σε διαβουλεύσεις με το Ίδρυμα Λεβέντη».
Τμήμα Αρχιτεκτονικής-Παρθεναγωγείο Φανερωμένης.
Εξάλλου, σε άλλη ερώτηση μας για τις εργασίες στο Παρθεναγωγείο Φανερωμένης για την στέγαση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και την συμφωνία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο κ. πρύτανης δήλωσε: «Το έργο προχωρεί. Το κόστος για την ανακαίνιση του υπάρχοντος κτηρίου, αλλά και την ανέγερση συμπληρωματικού , το οποίο σημειώνω θα είναι εναρμονισμένο με το περιβάλλον και με το υφιστάμενο κτήριο θα καλυφθεί από το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Είναι ένα εγκεκριμένο ποσό έξι εκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών έναν επιπρόσθετο ποσό πέντε εκατομμυρίων, συνολικά λοιπόν 11 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει η ανακαίνιση του Παρθεναγωγείου και η ανέγερση του νέου κτηρίου.
Το έργο το έχει αναλάβει η Ιερά Αρχιεπισκοπή, στην οποία ανήκει το κτήριο. Επομένως, το Πανεπιστήμιο δεν έχει επιπρόσθετο κόστος, το κράτος, με βάση τη συμφωνία, θα καταβάλλει ενοίκιο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή για 25 χρόνια και υπάρχει δυνατότητα για άλλες τρεις ανανεώσεις. Άρα, εκτιμώ ότι το κτήριο αυτό τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια θα είναι διατεθειμένο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η συμφωνία προνοεί ότι στεγάζεται εκεί το Τμήμα Αρχιτεκτονικής.
Αντιλαμβάνομαι ότι τα αρχιτεκτονικά σχέδια θα γίνουν από αρχιτέκτονες της Αρχιεπισκοπής σε συνεργασία με τις τεχνικές μας υπηρεσίες και λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του Τμήματος Αρχιτεκτονικής.
Κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις Βουλευτών εντός της Επιτροπής για διασύνδεση του Πανεπιστήμιου με την αγορά εργασίας και για ενδεχόμενο κίνδυνο απώλειας σχολών ή τμημάτων όπως είναι η σχολή ανθρωπιστικών σπουδών, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι η διασύνδεση με την αγορά εργασίας γίνεται και υπάρχει το Κέντρο Σταδιοδρομίας του Πανεπιστήμιου, μέσω του οποίου γίνεται η διασύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας. Πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός δημόσιου Πανεπιστήμιου δεν είναι μόνο για να ικανοποιεί την αγορά εργασίας, αλλά να ικανοποιεί και άλλες ανάγκες με συγκεκριμένα αντικείμενα.
«Για εμάς θα ήταν ανόητο το δημόσιο Πανεπιστήμιο να μην έχει Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, να μην έχει Τμήμα Τουρκικών και Μεσοανατολικών σπουδών, να μην έχει Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών σπουδών. Μπορεί να μην είναι δημοφιλή αυτά τα τμήματα, αλλά είναι τμήματα που συνδέονται με την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την ταυτότητα μας και ούτε θέλουμε, ούτε επιτρέπεται να τα καταργήσουμε στο δημόσιο Πανεπιστήμιο», δήλωσε ο κ. πρύτανης.
Α Χ. Βικέτος