«Συνεργασία για την επόμενη μέρα της πανδημίας»

«Συνεργασία για την επόμενη μέρα της πανδημίας»

Κοινή Δήλωση ε/κ και τ/κ κομμάτων και οργανώσεων

Το ΑΚΕΛ μαζί με  ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα και οργανώσεις συνυπέγραψαν Κοινή Δήλωση με τίτλο: “Συνεργασία για την επόμενη μέρα της πανδημίας”. Παρατίθεται το κείμενο της Κοινής Δήλωσης και τα κόμματα/οργανώσεις που συνυπογράφουν.

Η συνεργασία αποτελεί τη μόνη δίοδο για να ξεπερνούμε τις κοινές προκλήσεις των δύο κοινοτήτων στην κοινή μας πατρίδα. Καλούμε τους δύο ηγέτες να κινηθούν σε αυτό το πνεύμα όχι μόνο κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και κατά τις πιθανές επερχόμενες εξελίξεις στη διαδικασία εποικοδόμησης ειρήνης στην Κύπρο.

Όσο αφορά την εκ νέου διάνοιξη των οδοφραγμάτων, η συνεργασία γίνεται ιδιαίτερα επιτακτική ανάγκη ως προς τη λήψη κοινής απόφασης για τους προστατευτικούς υγειονομικούς ελέγχους και ως προς την απόφαση της συντομότερης δυνατής ημερομηνίας. Η τρέχουσα σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και από τις δύο πλευρές διευκολύνει τη λήψη σχετικής απόφασης.

Με την αξιοποίηση των συμβουλών των επιστημόνων και ειδικότερα της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία θα πρέπει να συμφωνηθεί η διαδικασία που να διασφαλίζει την ασφαλή διέλευση το συντομότερο. Την ίδια στιγμή, κοινές προσπάθειες που στοχεύουν κατά ενός πιθανού ξεσπάσματος του κορονοϊού στο νησί πρέπει να ενισχυθούν. Προς επίτευξη αυτού του στόχου, τα κόμματα μας είναι έτοιμα να συμβάλουν με την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων.

Ακολουθώντας μια πλήρως αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και την εκλογή του Τουρκοκύπριου Ηγέτη τον Οκτώβρη, πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συνεχίσουν ένα ειλικρινή διάλογο που θα στοχεύει στην επανέναρξη συνομιλιών προσανατολισμένες στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Ο στόχος είναι εφικτός νοουμένου ότι η διαδικασία βασίζεται στις συγκλίσεις των δύο πλευρών, την Κοινή Διακήρυξη των δύο ηγετών και το Πλαίσιο Γκουτέρες, όπως υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν των Η.Ε. μετά την ανεπίσημη συνάντηση στο Βερολίνο την 25η Νοεμβρίου του 2019. Ο τελικός στόχος βέβαια πρέπει να είναι η εξεύρεση στρατηγικής πολιτικής συμφωνίας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων και παραμέτρων του ΟΗΕ.

Τα κόμματα και οι οργανώσεις μας παραμένουν δεσμευμένα ως προς τη στήριξη τέτοιων προσπαθειών οι οποίες να είναι επικεντρωμένες στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ακολουθούμενες από την αντικειμενική ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας μαζί με τα συναφή οφέλη της. Σε αυτό το πλαίσιο θα εργαστούμε για την ενίσχυση της συνεργασίας μας, της αλληλοκατανόησης και επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων σε όλα τα επίπεδα.

Κόμματα/Φορείς που συνυπογράφουν:

ΑΚΕΛ – Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού

CTP – Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα

TDP – Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας

ΒΚΡ – Κόμμα Ενωμένη Κύπρος

ΥΚΡ – Κόμμα Νέα Κύπρος

Sol Hareket – Αριστερό Κίνημα

Εργατική Δημοκρατία

ΟΠΕΚ – Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας

Αριστερή Πτέρυγα

Share this post