Συνεχίζεται η ταλαιπωρία της Θέμιδας

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία της Θέμιδας

Υπόθεση Ανθοπούλου – Ίδρυμα  Λεβέντη: Ζητούνται ευθύνες σε φυσικά πρόσωπα

Της Μιράντας Λυσάνδρου*

Το άνοιγμα νέας υπόθεσης με νέο κατηγορητήριο με την προσθήκη και φυσικών προσώπων στην υπόθεση ποινικής δίωξης του Ιδρύματος Λεβέντη αξιώνει ο δικηγόρος της Θέμιδας Ανθοπούλου με επιστολή του προς τον γενικό εισαγγελέα, όπως πληροφορείται ο «Π».
Η συμπερίληψη μόνο του Ιδρύματος Λεβέντη ως νομικού προσώπου χαρακτηρίζεται ως συγκάλυψη από τον δικηγόρο Σ.  Αγγελίδη στην επιστολή του προς τον Κώστα Κληρίδη, ημερομηνίας 11 Δεκεμβρίου 2017, η οποία παραμένει αναπάντητη, όπως έχουμε επίσης ενημερωθεί.
Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση του εργατικού ατυχήματος με θύμα την κ. Ανθοπούλου η οποία τραυματίστηκε σοβαρά τον Μάρτιο του 2015, ενώ βρισκόταν στο γραφείο της στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, ύστερα από πτώση ξύλινης θυρίδας (πάνελ) που βρισκόταν τοποθετημένη στην οροφή.
Μεγάλος αγώνας
Δύο χρόνια μετά το ατύχημα, το οποίο οδήγησε στην παράλυση του αριστερού της χεριού, και ύστερα από μεγάλο αγώνα και αφού δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αποφάσισε να ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία την καταχώριση ποινικής υπόθεσης εναντίον του Ιδρύματος. Οι λόγοι, όπως άλλωστε αναφέρονται και στο κατηγορητήριο, η εκπρόθεσμη ενημέρωσή του υπουργείου για το ατύχημα, η αλλοίωση του χώρου του ατυχήματος και η μη λήψη μέτρων ασφαλείας, καθώς σύμφωνα με μαρτυρία δεν ήταν η πρώτη φορά αλλά η τρίτη που έπεφτε θυρίδα από την οροφή.
Στην επιστολή του δικηγόρου της κ. Ανθοπούλου προς τον γενικό εισαγγελέα, αφού παρατίθενται εκ νέου τα γεγονότα της υπόθεσης και μεταξύ άλλων ότι η διευθύντρια και η Επιτροπή Ασφάλειας της Πινακοθήκης ήταν ενήμεροι για την αλλοίωση της σκηνής του ατυχήματος και απέκρυψαν ότι ήταν η τρίτη στη σειρά θυρίδα που έπεφτε (είχαν προειδοποιηθεί και δεν έλαβαν μέτρα), κάτι που ο δικηγόρος χαρακτηρίζει αδίκημα, επισημαίνεται πως “η απουσία φυσικών προσώπων από το κατηγορητήριο αποτελεί συγκάλυψη”.
Καταγγέλλει, επίσης.  πως επιστολές προς τη Νομική Υπηρεσία που αφορούν καταγγελίες σε σημαντικά θέματα της υπόθεσης δεν απαντούνται και «βασικά αποστέλλονται προς τους καταγγελλόμενους, και παρατηρείται σιωπή και τίποτα άλλο».
Η Γυναίκα του Καίσαρα
Ο δικηγόρος προβαίνει και σε μία άλλη σοβαρή αναφορά. Όπως αναφέρει στην επιστολή του «…υπάρχει πληροφόρηση από την πελάτιδά μας ότι η εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού των εργοδοτών της πελάτιδάς μας. Με βάση αυτό το δεδομένο ζητούμε την εξαίρεσή της για να διασφαλιστεί η αρχή ότι ΅η γυναίκα του Καίσαρα όχι μόνο θα πρέπει να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται τίμια΄».
Κωλυσιεργία για το αναπηρικό επίδομα
Η επιστολή προς τον γενικό εισαγγελέα προβαίνει και σε μία άλλη καταγγελία και συγκεκριμένα εναντίον του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων αυτή τη φορά. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται υπάρχει σοβαρή κωλυσιεργία στην προώθηση του αιτήματος της Θέμιδας Ανθοπούλου για αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας της ώστε να λαμβάνει χορηγία λόγω της αναπηρίας της. Επί τούτου καταγγέλλεται στην επιστολή ότι η καθυστέρηση οφείλεται και στο ότι το Ίδρυμα Λεβέντη φαίνεται να προέβη σε ψευδή αναφορά σε σχέση με το εάν στον ουσιώδη χρόνο του ατυχήματος η κ. Ανθοπούλου βρισκόταν στον χώρο εργασίας της για προσωπικούς λόγους. Το τμήμα, όπως σημειώνεται, δεν έχει απαντήσει ακόμη στην κ. Ανθοπούλου και στον δικηγόρο της, για το αποτέλεσμα έρευνας σχετικά με τον ισχυρισμό για ψευδή αναφορά. Ο δικηγόρος στην επιστολή του διερωτάται κατά πόσο υπάρχει συγκάλυψη και σε αυτό το θέμα από πλευράς του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Καταλήγοντας η επιστολή του κ. Αγγελίδη αναφέρει πως η μόνη θεραπεία που μπορεί να υπάρξει σε αυτή την υπόθεση είναι:
– Πρώτον να καταχωριστεί νέα υπόθεση με νέο κατηγορητήριο με την προσθήκη φυσικών προσώπων για το θέμα που αφορά το ατύχημα και να δοθούν εξηγήσεις για την απουσία εξ υπαρχής αυτών των προσώπων. Εδώ να σημειώσουμε πως η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης κατά του Ιδρύματος Λεβέντη είναι ορισμένη για τις 3 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Είχε καταχωριστεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.
– Δεύτερον, να εξεταστούν οι πράξεις και οι παραλείψεις των αρμοδίων λειτουργών για τη μεγάλη καθυστέρηση αλλά και την αρχική συγκάλυψη, όπως αναφέρει ο δικηγόρος, και μη προώθηση της ποινικής υπόθεσης. «Μόνο μετά από δική μας ενημέρωση αποφασίστηκε να επανεξεταστεί το όλο ζήτημα», αναφέρει.
– Τρίτον, ζητείται να εξεταστούν γραπτώς δηλώσεις των εργοδοτών της Θέμιδας Ανθοπούλου στην αίτησή της για παροχή λόγω αναπηρίας, για πιθανή διάπραξη αδικημάτων. Δηλώσεις που όπως αναφέρει οδήγησαν στην καθυστέρηση και ταλαιπωρία της κ. Ανθοπούλου και στον οικονομικό επηρεασμό της αφού δεν λαμβάνει ακόμη επίδομα.
– Και τέταρτον ζητείται να μην συνεχίσει τη διαχείριση της υπόθεσης η εισαγγελέας που τη χειρίζεται για να μην δημιουργούνται σκιές, όπως αναφέρεται.

*Το πιο πάνω ρεπορτάζ της Μ. Λυσάνδρου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Πολίτης”, στις 6.2.2018

 

Share this post