Συνεχίζει τις προσπάθειες η Λουτ

Συνεχίζει τις προσπάθειες η Λουτ

Νέες χωριστές συναντήσεις με Αναστασιάδη και Ακιντζί έχει προγραμματίσει για σήμερα η ειδική σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Το κατά πόσο αυτές θα είναι οι τελευταίες συναντήσεις ή όχι θα διαφανεί στη διάρκεια της ημέρας. Στα κατεχόμενα δεν αποκλείουν οι επαφές να συνεχιστούν και μετά τη σημερινή ημέρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» η τουρκική πλευρά βάζει «τρικλοποδιά» στην προσπάθεια της Τζέιν Χολ Λουτ να εξασφαλίσει ένα κείμενο με τους «Όρους Αναφοράς». Η Άγκυρα από τη μια και ο Ακιντζί από την άλλη επιχειρούν να εντάξουν στο κείμενο σημεία τα οποία, τουλάχιστον σύμφωνα με την αρχική συνεννόηση, δεν θα συμπεριλαμβάνονταν.
Ο Μουσταφά Ακιντζί θέλει να υπάρχει στο κείμενο ρητή αναφορά στο θέμα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής. Ο Ακιντζί προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από «αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών». Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Ακιντζί με την Άγκυρα προκειμένου να ενημερώσει την τουρκική κυβέρνηση ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Μετά από αυτή την επαφή φαίνεται πως η Άγκυρα έκανε τις δικές της υποδείξεις προς τον Ακιντζί, διαφοροποιώντας τα δεδομένα και ανατρέποντας το κλείδωμα του τελικού κειμένου, όπως αρχικώς φαινόταν να συμφωνούσαν οι δύο πλευρές. Ένα κείμενο, που θα ήταν σε μια πιο απλή μορφή με αναφορές στο Ανακοινωθέν του 2014, το Πλαίσιο του ΓΓ ΟΗΕ της 30ής Ιουνίου και τις Συγκλίσεις.


Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στον «Φ»από διπλωματική πηγή, «στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος». Θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να δείξουν ότι επιχειρείται προσπάθεια να ενταχθούν στο λεκτικό αναφορές που διαφοροποιούν τα δεδομένα.
Χθες βράδυ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν σχολίασε την εμπλοκή, που προέκυψε στη συνομολόγηση του κειμένου περί «όρων αναφοράς» για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.


«Ενόσω βρισκόμαστε σε διαβούλευση προκειμένου να επιτύχουμε αυτό που είναι η επιδίωξή μας, ¨όρους αναφοράς¨, που να επιτρέπουν την επανέναρξη ενός δημιουργικού διαλόγου, δεν θα προβώ σε σχόλιο», ανέφερε.
Παράλληλα, εξέφρασε άγνοια για το πότε τελικά θα αναχωρήσει η Τζέιν Χολ Λουτ.

Share this post