Συμφωνία συνεργασίας της Λιθουανίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Συμφωνία συνεργασίας της Λιθουανίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Στην προοπτική ίδρυσης Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Λιθουανία αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα της Βαλτικής, μετά από πρόσκληση της πρωθυπουργού , Ingrida Šimonytė. Η Εκκλησία  Λιθουανίας υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας, όμως κληρικοί και κρατικοί αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.

 Mε την πρωθυπουργό της Λιθουανίας ο κ. Βαρθολομαίος  υπέγραψε συμφωνία,  η οποία αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς και για τα δύο μέρη, προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή της ελευθερίας συνείδησης και θρησκείας για τους ορθόδοξους ομολογιακούς πιστούς στη Λιθουανία.

Κατά τη συνάντηση, η κα Šimonytė τόνισε ότι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δεχθεί την προσφυγή πέντε Λιθουανών Ορθοδόξων ιερέων, να αποκαταστήσει το θρησκευτικό τους καθεστώς και να τους δεχθεί στη Μητέρα Εκκλησία μετά την απόφαση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου να τους απομακρύνει από τις τάξεις του κλήρου, αποτελεί σημαντικό βήμα για τη θρησκευτική ελευθερία στη Λιθουανία

Όπως διαβεβαίωσε στη συνέχεια, “η Λιθουανία είναι ιστορικά ανοικτή και ανεκτική στην πολυμορφία της πίστης και θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει και να διασφαλίσει την ελευθερία της πίστης, της συνείδησης και της θρησκείας που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα για κάθε πολίτη και κάτοικο της Λιθουανίας”, τόνισε η πρωθυπουργός.

Ωστόσο, επεσήμανε, ότι η δυνατότητα ομολογίας της πίστης χωρίς σύγκρουση συνείδησης είναι σημαντική όχι μόνο για τους Λιθουανούς πολίτες που πρεσβεύουν την Ορθοδοξία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων ελληνικής ή ουκρανικής καταγωγής, αλλά και για τους Ουκρανούς που διέφυγαν από τον πόλεμο της Ρωσίας και τους Λευκορώσους, που μετακόμισαν εκεί λόγω καταστολής

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  κατά τον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, σημείωσε: “επισκεπτόμαστε αυτή τη φιλόξενη χώρα για πρώτη φορά για να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Δημοκρατίας της Λιθουανίας. Μαζί με τον Πρωθυπουργό μόλις υπογράψαμε μια Συμφωνία Συνεργασίας που ορίζει και ενθαρρύνει στενότερους δεσμούς και συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Όπως αναφέρεται σαφώς στο κείμενο της Συμφωνίας, η παρουσία της Ορθοδοξίας στη Λιθουανία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Αυτή η μακραίωνη σχέση μεταξύ των Ορθοδόξων πιστών της χώρας σας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου μαρτυρεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη επαφή μεταξύ της χώρας της Λιθουανίας και της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Σήμερα ανοίγεται μπροστά μας μια νέα προοπτική μαζί με τη δυνατότητα συνεργασίας για την ίδρυση της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Λιθουανία”.

Ο Παναγιώτατος κατέθεσε επίσης στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων στον αγώνα της Λιθουανικής Ανεξαρτησίας και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λιθουανίας κ. Gitana Naus Eda.

ΦΩΤΟ: Ν. Παπαχρήστου

Τον Παναγιώτατο συνοδεύουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Αυστρίας κ. Αρσένιος, οι Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, και Δευτερεύων κ. Αλέξανδρος, και ο Εντιμ. κ. Νικόλαος-Γεώργιος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew STATEMENT after the meeting with the Prime Minister of Lithuania HE Ms Ingrida Šimonytė and the Signing of the Agreement of Cooperation (Vilnius, March 21, 2023) – Οικουμενικό Πατριαρχείο (ec-patr.org)

 

Share this post