Στρογγυλόρεγγα: το ψάρι που αξίζει να μπει πιο συχνά στη διατροφή μας
Η στρογγυλόρεγγα (Etrumeus golanii) είναι ένα μικρό πελαγικό είδος το οποίο ήρθε στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα, είναι δηλαδή λεσσεψιανός μετανάστης. Τα τελευταία χρόνια, η παρουσία του είδους γίνεται όλο και πιο συχνή στα νερά μας και έχει αρχίσει να αλιεύεται και στην Κύπρο.
Ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφέρει τα ακόλουθα:
Η στρογγυλόρεγγα ανήκει στα λεγόμενα λιπαρά ψάρια, μαζί με τον σολομό, το σκουμπρί, τον τόνο, τα σαφρίδια, τον γαύρο, τα κοκάλια και τις ρέγγες. Έχει χαμηλή θερμιδική αξία και όπως και η σαρδέλα, περιέχει πολλά ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτό είναι το λίπος που θεωρείται καλό για την υγεία του ανθρώπου. Τα ω-3 λιπαρά οξέα επηρεάζουν τον τρόπο καύσης των θερμίδων από το σώμα γι’ αυτό και η αύξηση της πρόσληψής τους μπορεί να επηρεάσει θετικά τον μεταβολισμό.
Η στρογγυλόρεγγα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και έχει αφθονία πρωτεϊνών απαραίτητων για την ενίσχυση του μεταβολισμού ενώ παράλληλα κρατά το σώμα χορτάτο και πλήρες μετά τα γεύματα. Περιέχει ελάχιστη χοληστερόλη, η οποία όμως δεν είναι επιβλαβής, ακόμη και σε χρόνια κατανάλωση. Αποτελεί ιδανική τροφή για άτομα κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά μέχρι άτομα τρίτης ηλικίας.
Γενικά, ως μέρος μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, η στρογγυλόρεγγα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των λιπιδίων και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενώ παράλληλα ευνοεί την ενίσχυση του μεταβολισμού.