Στο προεδρικό ο ΔΗΣΥ

Στο προεδρικό ο ΔΗΣΥ

Λίαν πρωί ανηφόρησε στον λόφο του προεδρικού η ηγεσία του ΔΗΣΥ. Την κάλεσε , σύμφωνα με πληροφορίες του ageliaforos.com,  ο απερχόμενος πρόεδρος , Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενόψει της συνεδρίασης του Π. Γ. του κόμματος και της συνάντησης Χριστοδουλίδη -Αβέρωφ, επιδιώκει να είναι ο ρυθμιστής των πραγμάτων, καθώς στο κόμμα επικρατεί μεγάλος αναβρασμός.

Στους δημοσιογράφους δεν επιτράπηκε να περάσουν την πύλη του προεδρικού, ενώ μέχρι τώρα ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει προβεί σε δήλωση για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.  Μέλη του ΔΗΣΥ, που πικράθηκαν πολύ από το  αποτέλεσμα των εκλογών χθες βράδυ στο επιτελείο Αβέρωφ Νεοφύτου, έλεγαν: “Δεν είμαστε πρόβατα για να κάνουμε ότι μας πει ο Αναστασιάδης ή το κόμμα”.  

Ενδεικτικό της κατάστασης στον ΔΗΣΥ είναι και το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “ΑΛΗΘΕΙΑ”, το οποίο , σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές , στέλνει  συγκεκριμένα μηνύματα .

Στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” ο Κώστας Βενιζέλος , σε σχετικό ρεπορτάζ , αναφέρει:

“Το αποτέλεσμα των εκλογών, η διαφορά μεταξύ των δυο μονομάχων( 2,5%), παραπέμπει σε μια δύσκολη δεύτερη αναμέτρηση την ερχόμενη Κυριακή. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις διεργασίες που θα ξεκινήσουν από σήμερα Δευτέρα μέχρι και την τελευταία ημέρα. Πρωτίστως, όμως, πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα λειτουργήσουν οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης μέχρι την τελική μάχη.

Τι θα πράξει, λοιπόν, ο ΔΗΣΥ; Τι επιλογές έχει; Ο Πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, παρέπεμψε στα συλλογικά όργανα. Είχε συνάντηση πριν τις δηλώσεις του με  τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησε προφανώς την επόμενη ημέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε  με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος μίλησε με τον κ. Νεοφύτου.

Αναστασιάδης και Αβέρωφ συζήτησαν τη στάση του κόμματος ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Μπορεί, πάντως, με ασφάλεια κανείς να προβεί σε μια εκτίμηση για το τι θέλει ο Νίκος Αναστασιάδης. Προφανώς και θα τοποθετηθεί και θα είναι έκπληξη εάν δεν στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε στις πρώτες τοποθετήσεις του πως θα λειτουργήσει θεσμικά. «Δεν θέλω να προκαταλάβω την οποιαδήποτε απόφαση ενός συλλογικού οργάνου», ανέφερε και πρόσθεσε: «Έχω άποψη και Πρόεδρος κόμματος να μην ήμουν, ως ενεργός πολίτης έχω άποψη. Θα την εκφράσω στα συλλογικά όργανα και θα σεβαστώ την οποιαδήποτε απόφαση των συλλογικών οργάνων, επαναλαμβάνω μη με συγχύζετε με άλλους». Το μήνυμα του είναι σαφές και οι απόψεις του θα κατατεθούν στα συλλογικά όργανα, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι υπάρχει ένα δεδομένο: Ότι για πρώτη φορά το κόμμα βρίσκεται εκτός δεύτερου γύρου σε προεδρικές εκλογές. Όσο και να παρουσιάζεται το ποσοστό ως επιτυχία, αυτό που μετρά είναι το αποτέλεσμα. Δύσκολα, πάντως, σε αυτή τη φάση να γίνεται λόγος στο κόμμα για υπέρβαση και να αποτελέσει αυτή η θέση το πλειοψηφικό ρεύμα. Μια τέτοια απόφαση αναμένεται ότι θα προκαλέσει κι άλλες αναταράξεις. Είναι σαφές κι αυτό φάνηκε κι από τα όσα είπαν στελέχη του ΔΗΣΥ στα τηλεοπτικά πάνελ, πως υπάρχει μια πικρία για τον κ. Χριστοδουλίδη. Αυτή η πικρία θα αποτελέσει και τη βάση για την απόφαση του κόμματος.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, εξασφάλισε ένα ψηλό ποσοστό.  Σχεδόν τα ίδια ποσοστά, που εξασφάλισε το 2018 ο Σταύρος Μαλάς ( 30,24%).  Ο κ. Μαλάς ελαφρώς ψηλότερα. Αυτό που λειτουργεί υπέρ του κ. Μαυρογιάννη, είναι πως έχει εξασφαλίσει υποστήριξη πέραν του ΑΚΕΛ, που με βάση τη συσπείρωση  κινήθηκε στο 85%-88%. Αυτό, που προκαλεί ενθουσιασμό στο επιτελείο του υποψήφιου και του ΑΚΕΛ, είναι η απόσταση των ποσοστών του από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Είναι σαφές πως κατάφερε αυτό που στο ΑΚΕΛ αρχικά θεωρούσαν δύσκολο. Να περάσει με σχετική άνεση στο δεύτερο γύρο”.

Share this post