Στήριξη ΕΔΕΚ στον β’ γύρο των προεδρικών διερεύνησε ο Αβέρωφ.

Στήριξη ΕΔΕΚ στον β’ γύρο των προεδρικών διερεύνησε ο Αβέρωφ.

Ο Σιζόπουλος παρέπεμψε στα συλλογικά όργανα για τον υποψήφιο, που θα στηρίξει η ΕΔΕΚ στον πρώτο γύρο. -Μίλησε και για αυτόνομη κάθοδο. -Ο Αβέρωφ δεν σχολίασε πληροφορίες ότι η σύζυγος και οι θυγατέρες του προέδρου  Αναστασιάδη κάνουν προεκλογική εκστρατεία για τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μια μέρα,  μετά την απόφαση του ΔΗΚΟ να στηρίξει την υποψηφιότητα Ν. Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2023, Αβέρωφ Νεοφύτου, συναντήθηκε στα γραφεία της ΕΔΕΚ με τον πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο. Στην συνάντηση πήραν μέρος αντιπροσωπείες και από τα δύο κόμματα.  

“Δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε την ΕΔΕΚ να στηρίξει τον Δημοκρατικό Συναγερμό την πρώτη Κυριακή, γιατί υπάρχουν οι καθαρές διαφορές στο ύψιστο θέμα που είναι και για μας ύψιστο και για το σοσιαλιστικό κόμμα της ΕΔΕΚ”, δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Α. Βικέτος

Ο ίδιος  σε ερωτήσεις του ageliaforos.com για το κατά πόσο ο  ΔΗΣΥ διαθέτει στοιχεία , που στηρίζουν την καταγγελία του περί  συναλλαγής μεταξύ ΔΗΚΟ και του υποψηφίου Νίκου Χριστοδουλίδη και ότι έχει γραφτεί και κυκλοφορεί, χωρίς να διαψευστεί  ότι η σύζυγος και οι θυγατέρες του προέδρου  Αναστασιάδη κάνουν προεκλογική εκστρατεία για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, απάντησε:”θεωρώ ότι ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο.  Υπάρχει ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ και ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού, οποιαδήποτε άλλα σχόλια περί αυτού για εμένα περιττεύουν. Είναι η ώρα των πολιτικών θέσεων, της πολιτικής συζήτησης. Το διακύβευμα αφορά την πορεία της χώρας και ακόμα μία φορά θα στείλω πρόσκληση στους υποψηφίους, δεν εξαιρώ κανένα, να ξεκινήσουμε από τους τρεις βασικούς και εγώ δεν αρνούμαι οποιοδήποτε debate με οποιοδήποτε”.

Α. Βικέτος

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, σε ερώτηση από τον ageliaforos.com , αν η ΕΔΕΚ θα ακολουθήσει το ΔΗΚΟ και θα στηρίξει Χριστοδουλίδη, απάντησε: “Η ΕΔΕΚ δεν ακολουθεί κανένα κόμμα. Ανεξάρτητα εάν έχουμε πει ότι θα διερευνήσουμε την δυνατότητα συμπόρευσης με το Δημοκρατικό Κόμμα. Από εκεί και πέρα το τι θα πράξει η ΕΔΕΚ στις προεδρικές εκλογές, θα το αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος με πλήρη διαφάνεια και με δημοκρατικό τρόπο…Δεν αποκλείουμε ούτε και την αυτόνομη κάθοδο”.

 

Οι Δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου: 

«Σήμερα είμαστε εδώ στα γραφεία του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, από σεβασμό προς τον πολιτικό χώρο, ένας ιστορικός πολιτικός χώρος με τις γνωστές όμως διαφωνίες μας όσον αφορά την προσέγγιση στο ύψιστο θέμα, το κυπριακό. Δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε την ΕΔΕΚ να στηρίξει τον Δημοκρατικό Συναγερμό την πρώτη Κυριακή, γιατί υπάρχουν οι καθαρές διαφορές στο ύψιστο θέμα που είναι και για μας ύψιστο και για το σοσιαλιστικό κόμμα της ΕΔΕΚ. Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορούμε να ξεγράψουμε πως στην ιστορική διαδρομή των δύο πολιτικών κομμάτων, υπήρχαν και περίοδοι για το καλό του τόπου και συνεργασίας εντός της Βουλής. Εγώ δεν είμαι ποτέ  αγνώμονας αγαπητέ Μαρίνο. Όταν κάποιοι αποφάσισαν να ρίξουν τη χώρα στα βράχια αφήνοντας τη χώρα χωρίς προϋπολογισμό το 2021, ένας χώρος που ποτέ δεν ψήφισε προϋπολογισμό, για το καλό του τόπου, έκανε μια πολιτική υπέρβαση. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και η επόμενη μέρα και πρέπει η κατανόηση των διαφορών, ο πολιτικός πολιτισμός έστω και με τις διαφορές μας να υπάρχει για το καλό του τόπου.

Ιδιαίτερα και το κουβεντιάσαμε με την κοινή εκτίμηση πως δυστυχώς έρχονται δύσκολα για τον τόπο μας, έρχονται δύσκολα για την παγκόσμια οικονομία και την ευρωπαϊκή οικονομία. Το 2023 θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά , μπροστά μας θα έχουμε πολλά ναρκοπέδια, πολλές νάρκες την ενεργειακή, της ακρίβειας, την κρίση τροφίμων, το μεταναστευτικό, τα γεωπολιτικά και χρειάζεται σωφροσύνη και σύνεση εκ μέρους όλων μας. Αγαπητέ μου σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία, καταγράφονται οι διαφορές, δεν διαγράφονται οι σχέσεις».

Σε ερώτηση , αν υπάρχουν στοιχεία για την καταγγελία σε χθεσινή   ανακοίνωση του ΔΗΣΥ για  ” συναλλαγή μεταξύ ΔΗΚΟ και του υποψηφίου Νίκου Χριστοδουλίδη πίσω από κλειστές πόρτες” και ότι έχει γραφτεί και διαδίδεται , χωρίς να έχει διαψευστεί , πως   η σύζυγος και οι θυγατέρες του προέδρου Αναστασιάδη κάνουν προεκλογική εκστρατεία για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, και αν το έχει συζητήσει με τον πρόεδρο, ο  Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε: 

«Αγαπητέ μου Άριστε χαίρομαι που είσαι εδώ μαζί μας, μου θυμίζει τις μέρες αγωνίας Μάρτη- Απρίλιο του 2013. Κάθε μέρα στα σκαλιά του προεδρικού που κρεμόταν η χώρα σε μια κλωστή, την αγωνία που εξέφραζες ως δημοσιογράφος με τις ουσιαστικές σου ερωτήσεις, αλλά και τον χειρισμό για τη σωτηρία  της χώρα που επιβαλλόταν να κάνουμε. Χθες θεωρώ ότι ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο.  Υπάρχει ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ και ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού, οποιαδήποτε άλλα σχόλια περί αυτού για εμένα περιττεύουν. Είναι η ώρα των πολιτικών θέσεων, της πολιτικής συζήτησης. Το διακύβευμα αφορά την πορεία της χώρας και ακόμα μία φορά θα στείλω πρόσκληση στους υποψηφίους, δεν εξαιρώ κανένα, να ξεκινήσουμε από τους τρεις βασικούς και εγώ δεν αρνούμαι οποιοδήποτε debate με οποιοδήποτε.

Επιτέλους να πούμε τα προγράμματα, τις θέσεις και όχι απλά την καταγραφή των προβλημάτων αλλά με τι πρακτικές προτάσεις θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε την προπερασμένη Παρασκευή σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι του κόμματος μας, το ιδεολογικοπολιτικό μας συνέδριο, στην παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και δεν μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος απ’ ότι έχει εκφραστεί. Πρέπει να κρατήσουμε το σπίτι μας, τον Δημοκρατικό Συναγερμό όχι για χάρη της εξουσίας,  αλλά ως πυλώνα σταθερότητας της χώρας μας».

Οι δηλώσεις Σιζόπουλου 

«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Αβέρωφ Νεοφύτου και τη λοιπή ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού για αυτήν την συνάντηση. Οφείλω να ομολογήσω, παρά τις οποίες διαφωνίες υπάρχουν, ήταν εποικοδομητική και θα είναι εποικοδομητική.  Δεδομένου ότι αυτήν την στιγμή τα πολλαπλά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η πατρίδα μας θα πρέπει να επιλύνονται μέσα από σύνθεση, από σύνεση και από εποικοδομητική συνέργεια όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει. Τουλάχιστον εκεί και όπου μπορούμε να συμβάλουμε, εκεί και όπου οι θέσεις και οι απόψεις μας συγκλίνουν, εκεί και όπου ενδεχομένως δεν παραβιάζονται οι αρχές και οι στόχοι, η ιδεολογική, πολιτική του κάθε κόμματος. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το αποδείξαμε πάρα πολλές φορές στο παρελθόν ως ΕΔΕΚ, ότι ανεξάρτητα του μεγέθους μας συνδράμαμε οποιαδήποτε κυβέρνηση προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.
 Σήμερα μπροστά μας έχουμε δύο σοβαρά ζητήματα, Το ένα είναι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές. Όπως ήδη γνωρίζετε από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε τροχοδρομήσει μια συγκεκριμένη εσωκομματική διαδικασία όπου θα έχουμε τις Επαρχιακές Συνδιασκέψεις, θα ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις απόψεις των μελών του κόμματος και θα καταλήξουμε σε ένα Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων το οποίο θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. 
 
Το δεύτερο είναι αυτό που ανέφερε ο φίλος Αβέρωφ Νεοφύτου, την κοινωνική και την οικονομική κρίση που αναμένουμε να έχουμε τα επόμενα χρόνια λόγω των νέων δεδομένων και των νέων εξελίξεων όπως έχουν αυτές διαμορφωθεί μετά από την κρίση στην Ουκρανία. Και η ενεργειακή  και η επισιτιστική κρίση που προφανώς θα πλήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό το εισόδημα των πολιτών και κυρίως των μικρομεσαίων στρωμάτων.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ανεξάρτητα με τις όποιες διαφωνίες που μπορούμε να έχουμε ιδεολογικές ή πολιτικές, όλα τα πολιτικά κόμματα οφείλουμε να συμβάλουμε και να συνδράμουμε εποικοδομητικά στο πώς θα μπορέσουμε να μειώσουμε αυτές τις επιπτώσεις και να μειώσουμε την φτωχοποίηση του λαού μας ο οποίος έχει υποστεί τις συνέπειες, όχι μόνο της εισβολής του 1974 αλλά και της κρίσης του 2012-2013, της κρίσης της πανδημίας.

Α. Βικέτος

Τα δύο κόμματα έχουμε επίσης μια σοβαρή υποχρέωση, είναι αυτό που συζητήσαμε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είμαστε δύο κόμματα τα οποία, το ένα σε μεγαλύτερο βαθμό, το άλλο σε μικρότερο βαθμό, συμμετέχουμε στα ευρωπαϊκά αντίστοιχα όργανα. Θα πρέπει λοιπόν με δικές μας παρεμβάσεις στον βαθμό που αυτές μπορούν να εισακουστούν να συμβάλουμε ώστε οι αποφάσεις της Ε.Ε. πια να κινούνται προς κατευθύνσεις οι οποίες όσο το δυνατόν να απαλύνουν αυτά τα προβλήματα τα οποία θα προκύψουν. Όμως ελπίζουμε ότι θα είναι κάτι που θα μπορέσουμε να μεταβάλουμε κάποια από τα ζητήματα αυτής την πολιτικής».
   Σε ερώτηση για το αίτημα για διεξαγωγής  συνεδρίου στην ΕΔΕΚ, για το οποίο μέλη της άρχισαν να συγκεντρώνουν υπογραφές, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε:
«Δημοκρατικό συνέδριο έγινε και με δημοκρατικές διαδικασίες. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Πώς είναι δυνατόν κάποιοι οι οποίοι παρευρέθηκαν και ψήφισαν τις διαδικασίες του συνεδρίου, συμμετείχαν ως υποψήφιοι είτε με το να ψηφίσουν είτε με ενεργή εμπλοκή, εκ των υστέρων και μετά τα αποτελέσματα που υπήρχαν στις επαρχιακές συνδιασκέψεις να δηλώνουν ότι θέλουν ένα νέο συνέδριο. Και το δεύτερο σημείο. Στη βάση ποιου μητρώου θέλουν να γίνει το νέο συνέδριο όταν ήδη το μητρώο που βρίσκεται στην κατοχή τους όπως ισχυρίζονται, από πλευράς δικαστηρίου με απόφαση δικαστηρίου έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει υποστεί αλλεπάλληλες και πολλαπλές παρεμβάσεις. Άρα λοιπόν όλα αυτά είναι δικαιολογίες. Είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και αποσκοπούν στο να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του κόμματος και να αποδυναμώσουν τον όποιο ρόλο το κόμμα θα μπορούσε να διαδραματίσει στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Μιλούν για το μητρώο του 2017. Αυτό που είναι ήδη παραβιασμένο και αλλοιωμένο με βάση δικαστικής απόφασης. Το καταστατικό του κόμματος λέει ότι δικαίωμα να εκλεγούν και να εκλέγονται έχουν όλα τα μέλη τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο μελών του κόμματος έξι μήνες πριν από το συνέδριο. Άρα πώς είναι δυνατόν να κάνεις εκλογές το 2021 ή το 2022 με το μητρώο μελών του 2017; Δηλαδή αυτοί που από τον Νοέμβριο του 2017 και μετά που είτε προστέθηκαν ως νέα μέλη είτε αφαιρέθηκαν γιατί διαφώνησαν, τι θα γίνει; Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι ανύπαρκτα. Είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, είναι αστήριχτα επιχειρήματα γιατί δεν έχουν οποιαδήποτε σοβαρά στοιχεία να προσκομίσουν για να δικαιολογήσουν την φραξιονιστική και υπονομευτική τακτική που ακολουθούν».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σκοπεύει να ενεργήσει  ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε:
«Τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν».   
Σε άλλη  ερώτηση ,  εάν ο Γιαννάκης Ομήρου είχε θέματα με το μητρώο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:
«Ρωτήστε τον κ. Ομήρου να σας απαντήσει».
Για το ενδεχόμενο η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως έπραξε και το ΔΗΚΟ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε:
«Η ΕΔΕΚ δεν ακολουθεί κανένα κόμμα. Ανεξάρτητα εάν έχουμε πει ότι θα διερευνήσουμε την δυνατότητα συμπόρευσης με το Δημοκρατικό Κόμμα. Από εκεί και πέρα το τι θα πράξει η ΕΔΕΚ στις προεδρικές εκλογές θα το αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος με πλήρη διαφάνεια και με δημοκρατικό τρόπο, όπως σας έχουμε συνηθίσει. Δεν είναι τυχαίο ότι και στο παρελθόν, και το 2018 αλλά και στις ευρωεκλογές του 2019 οι αποφάσεις του κόμματος λήφθηκαν παρουσία και των ΜΜΕ. Γιατί ακριβώς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, είμαστε ένα κόμμα που σε δημοκρατικούς θεσμούς πρωτοπορούμε όλων των υπολοίπων και γι’ αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Εμείς έχουμε καθορίσει τις επαρχιακές συνδιασκέψεις, θα ακούσουμε τα μέλη του κόμματος και θα ολοκληρώσουμε τη  διαδικασία με έναν ανοικτό, δημοκρατικό και διαφανές συνέδριο που θα πάρει την τελική του απόφαση».
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο  η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί και ένα βήμα της ΕΔΕΚ πιο κοντά στον Ν. Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε :
«Δεν σηματοδοτεί κανένα βήμα πλησιέστερα προς κανέναν υποψήφιο. Έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές. Εμείς ως ένα δημοκρατικό κόμμα δεν μπορούμε να αρνηθούμε το αίτημα οποιουδήποτε άλλου κόμματος για συνάντηση, για συζήτηση αυτών των ζητημάτων. Γι’ αυτό τον λόγο ίσως να είμαστε και το μόνο κόμμα που σε όλη αυτή την διαδικασία οι όποιες συναντήσεις έγιναν με τα υπόλοιπα κόμματα ή και με υποψήφιους έγιναν επίσημα και ανοικτά. Καμία συνάντηση δεν υπήρξε στο παρασκήνιο με κανέναν. Και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παρασκηνιακή συνάντηση. Αυτό είναι ξεκάθαρο και είναι δεδομένο. Ως εκ τούτου λοιπόν εμείς θα αξιολογήσουμε όλα τα δεδομένα, θα τεθούν ενώπιον του κόμματος και τα μέλη του κόμματος είναι αυτά που θα πάρουν την τελική απόφαση. Εμείς ως ηγεσία οφείλουμε να την ακολουθήσουμε, να την εφαρμόσουμε και να προσπαθήσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό να την υλοποιήσουμε».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα στήριξής του στον πρώτο γύρω των προεδρικών εκλογών, η ΕΔΕΚ δεν ακούστηκε ότι συζητά την στήριξη Μαυρογιάννη, άρα ο μόνος που μένει είναι ο Ν. Χριστοδουλίδης, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε:
«Εμείς το ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι εμείς θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα μίας συνεργασίας στη βάση συγκεκριμένων αρχών. Δεν αποκλείουμε ούτε και την αυτόνομη κάθοδο. Το ξεκαθαρίσαμε κατ’ επανάληψη. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να εκφράσω οποιεσδήποτε απόψεις. Βλέπετε ότι πολύ προσεκτικά τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας του κόμματος αποφεύγουμε να έχουμε δημόσιες τοποθετήσεις γύρω από το θέμα των προεδρικών εκλογών. Και ο λόγος είναι ένας και απλός. Δεν θέλουμε να προδεσμεύσουμε τα μέλη του κόμματος. Θέλουμε τα μέλη του κόμματος και τα στελέχη να έχουν την ελευθερία έκφρασης άποψης για να μπορέσουμε να αφομοιώσουμε σωστά τις επιθυμίες τους για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αντιλαμβάνεστε ότι η οποιαδήποτε απόφαση για τις προεδρικές εκλογές θα έχει και θετικά και αρνητικά. Σε εμάς επαφίεται ορθολογικά να αξιολογήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε περίπτωσης για να πάρουμε την τελική μας απόφαση ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε τα περισσότερα οφέλη για την πατρίδα μας και τον λαό μας και αν είναι δυνατό να ελαχιστοποιήσουμε το όποιο κόστος θα υπάρχει στο κόμμα».
   Για το ενδεχόμενο  πιθανής υποστήριξης του  Γιώργου Κολοκασίδη από την ΕΔΕΚ και αν η απόφαση της ΕΔΕΚ για τις προεδρικές θα προκαλέσει έκπληξη, ο Μαρίνος Σιζόπουλος απάντησε:
«Δεν μπορώ να γνωρίζω, εάν η απόφαση της ΕΔΕΚ θα προκαλέσει έκπληξη ή όχι. Από την αρχή η ΕΔΕΚ ξεκαθάρισε ότι  δεν πρόκειται να συμπορευθούμε  με υποψήφιο,  ο οποίος ανακοίνωσε υποψηφιότητα και ανακοίνωσε και πρόγραμμα χωρίς να έχει οποιαδήποτε διαβούλευση με το δικό μας κόμμα».  

ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Γραφείο Τύπου ΔΗΣΥ

Share this post