Στην Πύλα Τουρκοκύπριοι κατέστρεψαν αυτοκίνητα της UNFICYP

Στην Πύλα Τουρκοκύπριοι κατέστρεψαν αυτοκίνητα της UNFICYP

Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί στη νεκρή ζώνη της Πύλας, μεταξύ Τουρκοκυπρίων και προσωπικού της  UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη ΟΗΕ στην Κύπρο) . (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ UNFICYP)

Το ΡΙΚ, επικαλείται ανακοίνωση της UNFICYP αναφέρει, η οποία αναφέρει ότι προσωπικό της ειρηνευτικής δύναμης δέχθηκε επίθεση που προερχόταν από την Τουρκοκυπριακή  πλευρά, κατά την οποία καταστράφηκαν οχήματα.

Το προσωπικό της UNFICYP  είχε μεταβεί στην περιοχή, για να παρεμποδίσει κατασκευαστικά έργα, για τα οποία δεν υπήρχε εξουσιοδότηση.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «αυτά τα φαινόμενα είναι απαράδεκτα και συνιστούν σοβαρά εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι «οι εμπλεκόμενοι θα διωχθούν στο μέγιστο βαθμό».

Καλείται επίσης η Τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την αποστολή της UNFICYP , που είναι η εντεταλμένη αρχή εντός της νεκράς ζώνης, να απομακρύνει αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από τη νεκρά ζώνη και να απέχει από ενέργειες που δημιουργούν περαιτέρω ένταση.

Η  UNFICYP επισημαίνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και παραμένει δεσμευμένη για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η Κυβέρνηση καταδικάζει τα οργανωμένα επεισόδια που προκάλεσαν σήμερα το πρωί οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας και  την απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. 
“Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης”, τονίζει.
Η Κυβέρνηση, επαναλαμβάνει,  προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών.

Share this post