Στην Λευκωσία υπογράφεται σήμερα Μνηνμόνιο για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού

Στην Λευκωσία υπογράφεται σήμερα Μνηνμόνιο για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού

Μνημόνιο Συνεργασίας σχετικά με τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού θα υπογραφεί σήμερα (27.2.2024),  στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στη Λευκωσία.

Το Μνημόνιο θα υπογράψουν σε ειδική τελετή , στις 13:30, εκ μέρους:  της Κυπριακής Δημοκρατίας η  Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας , Αθήνα Μιχαηλίδου, της Εκκλησίας  Κύπρου ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος , της  ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων  του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Γιώργος Καλατζής ,  της Εκκλησίας  Ελλάδος ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Παντελεήμων , του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος,  ο γραμματέας του Βίκτωρ Ελιέζερ, και ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Μίκης Μοδιάνο. 

Ως αντισημιτισμός χαρακτηρίζεται η συστηματική αντίθεση προς την Εβραϊκή φυλή, καθώς και η προσπάθεια περιορισμού της έκφρασής της, φτάνοντας πολύ συχνά στην εχθρότητα, αλλά και σε προσπάθειες ακόμη και εξόντωσής της.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας της Ελλάδος (κυβέρνηση Τσίπρα), Κώστας  Γαβρόγλου,  είχε δηλώσει ότι «η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων για τις ανάγκες σχεδιασμού και υλοποίησης των δράσεων και πρωτοβουλιών της σχετικά με την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, υιοθετεί τον ορισμό εργασίας για τον αντισημιτισμό όπως αυτός διαμορφώθηκε, με την ενεργό συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, στη συνεδρίαση της 26ης Μαΐου 2016 της Ολομέλειας του Διεθνούς Συνασπισμού Μνήμης του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA)».

Ο μη νομικά δεσμευτικός λειτουργικός ορισμός του αντισημιτισμού εγκρίθηκε από τις 31 χώρες μέλη της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος στις 26 Μαΐου 2016 και αναφέρει:

„Αντισημιτισμός είναι μια συγκεκριμένη αντίληψη για τους Εβραίους, η οποία ενδέχεται να εκφράζεται ως μίσος προς τους Εβραίους. Οι ρητορικές και φυσικές εκδηλώσεις του αντισημιτισμού στρέφονται κατά Εβραίων ή μη Εβραίων και/ή της περιουσίας τους, κατά θεσμών της εβραϊκής κοινότητας και θρησκευτικών εγκαταστάσεων„

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (Κ. Ι. Σ.) είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων και που σκοπό έχει την προώθηση της εβραϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας.

 

Στις 27 Ιανουαρίου  2022  το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε: 

“Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου, αποτελεί ημέρα μνήμης και περισυλλογής της διεθνούς κοινότητας για τα εκατομμύρια Εβραίους, τους εκατοντάδες Ρομά, Σίντι και άλλους που έπεσαν θύματα με τρόπο βάναυσο στα χέρια της Ναζιστικής βαρβαρότητας, λόγω της θρησκείας και της εθνικότητας τους, στα πλαίσια μιας θηριωδίας που αμαύρωσε ανεξίτηλα την ιστορία της ανθρωπότητας.

Στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης και θανάτου του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με όλους ανά τον κόσμο, τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Είναι υποχρέωση μας να βεβαιωθούμε ότι το μήνυμα αυτό θα αντηχεί δυνατά: Δεν θα ξεχάσουμε. Η Κύπρος αποτίνει επίσης φόρο τιμής στους επιζώντες και χαιρετίζει όλους εκείνους που αγωνίστηκαν ενάντια στο ανείπωτο σκοτάδι και το μίσος που έζωσε την Ευρώπη με την βαρβαρότητα και τον μαζικό φόνο του Ολοκαυτώματος.

Δυστυχώς, ο Αντισημιτισμός και η άρνηση του Ολοκαυτώματος συνεχίζουν να μαστίζουν την ανθρωπότητα, καθιστώντας αναγκαία την συντονισμένη διεθνή δράση ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Ο αναθεωρητισμός θεωριών συνωμοσίας και η άρνηση της ιστορικής αλήθειας δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεχτά σε οποιαδήποτε μορφή.

Η Κύπρος, ως τόπος κράτησης για πάνω από 50,000 επιζώντες του Ολοκαυτώματος, διετέλεσε ένα προσωρινό, αλλά ασφαλές καταφύγιο αμέσως μετά τον τερματισμό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο τρόμος του Ολοκαυτώματος άφησε έτσι ανεξίτηλο το σημάδι του στην συλλογική συνείδηση του νησιού.

Η Κύπρος εντάχθηκε επίσημα στη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA) ως μέλος παρατηρητής και εφαρμόζει σχετικές πολιτικές σε κρατικό επίπεδο. Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν την υιοθέτηση του ορισμού εργασίας του IHRA για τον Αντισημιτισμό και την παροχή εκπαίδευσης σε δασκάλους σε συνεργασία με το Yad  Vashem, ενσωματώνοντας πολύτιμα μαθήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ενδεικτική της αποφασιστικότητάς μας για συνέχιση αυτών των πολιτικών, είναι η χθεσινή (26.1.2022)  απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για υιοθέτηση του Ορισμού Εργασίας της IHRA για την Άρνηση και Στρέβλωση του Ολοκαυτώματος”.

ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ:  Βανδαλισμός του Εβραϊκού Μνημείου του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου που βρίσκεται εντός του ΑΠΘ. ( typosthes.gr) 

 

Share this post