Στην Λάρνακα πέρασαν χειροπέδες σε Ισραηλινό μεγιστάνα

Στην Λάρνακα πέρασαν χειροπέδες σε Ισραηλινό μεγιστάνα

Ο δισεκατομμυριούχος Ισραηλινός μεγιστάνας των εξορύξεων, Μπένι Στάινμετζ, συνελήφθη, όταν προσγειώθηκε στη Λάρνακα την περασμένη Πέμπτη, και αναμένεται να παρουσιαστεί αργότερα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ενώπιον κυπριακού δικαστηρίου.   

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε έπειτα από ευρωπαϊκό ένταλμα που έχουν εκδώσει σε βάρος του οι Αρχές της Ρουμανίας.

O Στάινμετζ έχει καταδικαστεί ερήμην στη Ρουμανία για υπόθεση απάτης σχετική με την αγορά/εκμετάλλευση έκτασης γης που έλαβε χώρα την περίοδο 2006 – 2008.

Οι ρουμανικές Αρχές του έχουν μάλιστα επιβάλει, από τον Δεκέμβριο του 2020, την ποινή της πενταετούς κάθειρξης για την εν λόγω υπόθεση.

Οι Ρουμάνοι έχουν, στο ίδιο πλαίσιο, εκδώσει και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά του Ισραηλινού επιχειρηματία.

Τον Μάρτιο του 2022 ωστόσο, η Ελλάδα απέρριψε την εν λόγω εντολή σύλληψης και το συνακόλουθο αίτημα έκδοσης κατά των οποίων έχουν εν τω μεταξύ αποφανθεί και οι Αρχές στην Ιταλία.

Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Μπένι Στάινμετζ είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2021 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα, καθώς εις βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα της Interpol Ρουμανίας με την κατηγορία της απάτης.

Έπειτα από δύο 24ωρα ωστόσο είχε αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και έπειτα από λίγους μήνες, το 2022, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε το αίτημα έκδοσης των ρουμανικών Αρχών.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού επιχειρηματία εκφράζει, πάντως, τη βεβαιότητα ότι όπως στην Ελλάδα έτσι και στην Κύπρο τελικώς «θα επικρατήσει η δικαιοσύνη».  

Israeli diamond tycoon arrested in Cyprus over corruption conviction in Romania | The Times of Israel

Share this post