Στην δημοσιότητα η Έκθεση Καλογήρου για τις πολιτιγραφήσεις

Στην δημοσιότητα η Έκθεση Καλογήρου για τις πολιτιγραφήσεις

Διαπιστώνει μεταξύ άλλων πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων σε αριθμό υποθέσεων κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων.

Εισηγήσεις για άμεση αποστέρηση της ιδιότητας του Κύπριου πολίτη για τέσσερις περιπτώσεις και για εξέταση του ενδεχομένου αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας σε 12 πρόσωπα, διατυπώνει  η Τριμελής Ερευνητική Επιτροπή υπό την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς , Δήμητρα Καλογήρου,  σε σχέση με τον έλεγχο των προσώπων που πολιτογραφήθηκαν στα πλαίσια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Η κ. Δήμητρα Καλογήρου

Στην επιτροπή μετείχαν οι Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ανδρέας Ζαχαριάδης, τέως Βοηθός Γενικός Λογιστή και Έλλη Φλωρέντζου, εκπρόσωπος Νομικής Υπηρεσίας.

Αντικείμενο της έρευνας της Επιτροπής Καλογήρου ήταν οι πολιτογραφήσεις και το επενδυτικό πρόγραμμα από την περίοδο 2012 – 2018 και συγκεκριμένα 12 φάκελοι και 42 πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών, με την έρευνα της επιτροπής να ξεκινά από τις υψηλού κινδύνου υποθέσεις. Η επιτροπή Καλογήρου έχει ήδη υποδείξει συγκεκριμένα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία ως ύποπτα για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, αλλά και εταιρείες που είχαν ύποπτη δραστηριότητα. Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις πλαστογραφιών, ψευδών στοιχείων σε αιτήσεις, ξεπλύματος χρήματος, απόκρυψης ουσιωδών πληροφοριών, πιθανών δωροδοκιών, φοροδιαφυγής κ.λπ.

Πολιτογραφήσεις- Έκθεση Κα… by ARISTEIDIS VIKETOS

 

«Το Πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου δεν ικανοποιεί την καθολική απαίτηση της κοινωνίας για πλήρη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών σε όσους οργάνωσαν, έστησαν και εκμεταλλεύτηκαν τη βιομηχανία πώλησης χρυσών διαβατηρίων», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.

«Βέβαια», συνεχίζει, «το μείζον ζήτημα που προκύπτει γύρω από τη βιομηχανία χρυσών διαβατηρίων δεν χρειάζεται έρευνες και ερευνητικές για να διαπιστωθεί. Είναι η κραυγαλέα και αυταπόδεικτη σύγκρουση συμφέροντος που αφορά στον ίδιο τον Πρόεδρο και μια σειρά μελών της κυβέρνησής του. Η Επιτροπή δεν ασχολήθηκε με τις εκατοντάδες αιτήσεις πολιτογραφήσεων που υπέβαλαν γραφεία συνδεδεμένα με τον Νίκο Αναστασιάδη και μέλη της κυβέρνησής του».

«Καμιά έρευνα», καταλήγει, «και καμιά ερευνητική επιτροπή δεν μπορεί να ανακαλύψει την πολιτική ηθική και την πολιτική ευθιξία που θα έπρεπε να διέθετε ο κ. Αναστασιάδης και τα στελέχη της κυβέρνησής, οι οποίοι, ακόμα και τώρα αρνούνται να αναλάβουν την παραμικρή ευθύνη και να απολογηθούν στο λαό».

 

Η ΕΔΕΚ , με  αφορμή το πόρισμα Καλογήρου γύρω από το θέμα των πολιτογραφήσεων, επαναφέρει  την πρόταση της  για ΠΛΗΡΗ διερεύνηση ΟΛΩΝ των πολιτογραφήσεων από την πρώτη μέρα λειτουργίας του επενδυτικού προγράμματος μέχρι και τη λήξη του.  Δήλωσε το μέλος του Π.Γ . και υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας , Μαρίνος Θεοδώρου, και πρόσθεσε : “Εκεί και όπου διαπιστωθεί πως έγιναν παρατυπίες, να εξεταστεί ποιοι ευθύνονται, να κατονομαστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες”.

 

Share this post