Στην αντεπίθεση το εργοστάσιο της AstraZeneca

Στην αντεπίθεση το εργοστάσιο της AstraZeneca

ΠΟΥ: Επείγουσα ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση, για επιτήρηση και αξιολόγηση των στελεχών [του ιού]» και την επίδρασή τους στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Το εργοστάσιο του Βελγίου, που κατηγορείται ότι ευθύνεται για τις μεγάλες περικοπές στις δόσεις του εμβολίου της για την Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι έχει παρασκευάσει όλες τις δόσεις, που απαιτούνταν με βάση τη σύμβασή του με την αγγλοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία.

«Συμμορφωθήκαμε με όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις μας προς την AstraZeneca», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Thermo Fisher για την ΕΕ, Σέντρικ Βολάντι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, όταν ρωτήθηκε για πιθανά προβλήματα στην παραγωγή.

Η Thermo Fisher αγόρασε τη συγκεκριμένη μονάδα τον Ιανουάριο από την εταιρεία Novasep.

Η  AstraZeneca δεν ήταν διαθέσιμη να σχολιάσει αυτές τις δηλώσεις. Η φαρμακευτική εταιρεία είχε ανακοινώσει στις 15 Ιανουαρίου ότι θα μειώσει τις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για 60% μείωση στα 31 εκατομμύρια δόσεις που έπρεπε να παραδοθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η ΕΕ ανέφερε κατ’ επανάληψη ότι η AstraZeneca είπε ότι η αιτία ήταν τα προβλήματα παραγωγής που αντιμετώπιζε το εργοστάσιο της Novasep στο Βέλγιο.

Ο Βολάντι απέφυγε να σχολιάσει τον αριθμό των δόσεων που έχει δεσμευτεί να παρασκευάσει το εργοστάσιο για την AstraZeneca. Υπογράμμισε όμως ότι η αλλαγή ιδιοκτησίας δεν είχε καμία αρνητική επίπτωση στην ικανότητα παραγωγής της μονάδας.

Όταν ρωτήθηκε αν το εργοστάσιο, που βρίσκεται στο Σενέφ, σε απόσταση μιας ώρας από τις Βρυξέλλες, πούλησε δόσεις στη Βρετανία, ο Βολάντι απάντησε ότι η εταιρεία στέλνει τα εμβόλια σε ένα ιταλικό εργοστάσιο που τα εμφιαλώνει πριν τα στείλει στους πελάτες.

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως, περιλαμβανομένων χωρών όπου το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κορονοϊού μπορεί να μειώνει την αποτελεσματικότητά του, ανακοίνωσε επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στις ενδιάμεσες συστάσεις της για το εμβόλιο η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών για τον Εμβολιασμό (SAGE) ανέφερε πως το εμβόλιο μπορεί να δοθεί σε δύο δόσεις με ένα διάστημα 8 έως 12 εβδομάδων ανάμεσά τους, και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω.

Ακόμη και σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, όπου έχουν εγερθεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca εναντίον ενός νέου στελέχους του κορονοϊού SARS-CoV-2, «δεν υπάρχει λόγος να μην συνίσταται η χρήση του», δήλωσε ο επικεφαλής της SAGE, Αλεχάνδρο Κραβιότο, σε συνέντευξη Τύπου.

«Έχουμε κάνει μια σύσταση πως ακόμη και αν υπάρχει μια μείωση στην πιθανότητα το εμβόλιο αυτό να έχει πλήρη επίδραση στην ικανότητά του για προστασία, ειδικά απέναντι σε σοβαρή νόσηση, δεν υπάρχει λόγος να μην συνίσταται η χρήση του ακόμη και σε χώρες όπου κυκλοφορεί το στέλεχος», είπε.

Η Νότια Αφρική σταμάτησε αυτή την εβδομάδα ένα μέρος του προγράμματός της με το εμβόλιο της AstraZeneca έπειτα από δεδομένα μιας μικρής δοκιμής που έδειξαν ότι δεν προστατεύει από ήπια ή μέτρια νόσηση από το στέλεχος 501Y.V2 του κορονοϊού που είναι τώρα κυρίαρχο στη χώρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)  ανέφερε πως αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα «υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση, για επιτήρηση και αξιολόγηση των στελεχών [του ιού]» και την επίδρασή τους στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση (και) καθώς νέα δεδομένα θα καθίστανται διαθέσιμα, οι συστάσεις θα επικαιροποιούνται ανάλογα», ανέφερε.

 

 

Share this post