Στεφάνου: Στοχευμένη απορρόφηση μέρους -έστω- της αύξησης της τιμής του ηλεκτρισμού από τα αποθεματικά της ΑΗΚ.

Στεφάνου: Στοχευμένη απορρόφηση μέρους -έστω- της αύξησης της τιμής του ηλεκτρισμού από τα αποθεματικά της ΑΗΚ.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου απέστειλε σήμερα επιστολή στην Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου για το ζήτημα της αύξησης της τιμής του ηλεκτρισμού και την ανάγκη προστασίας των χαμηλομεσαίων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ζητώντας άμεσα συνάντηση για το θέμα.

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή:

«Η ραγδαία αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού προκαλεί προβλήματα και αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία. Ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τα μικρομεσαία στρώματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι δυσκολίες είναι ακόμα πιο μεγάλες. Η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη αφού σημειώνονται αυξήσεις και σε άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης.

Κυρία Υπουργέ,

Για την κατάσταση που διαμορφώθηκε σχετικά με την τιμή του ηλεκτρισμού υπάρχουν ευθύνες σε κυβερνητικό επίπεδο. Διαφορετική θα ήταν η κατάσταση αν οι αλλεπάλληλες εξαγγελίες της κυβέρνησης για έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής υλοποιούνταν. Αν οι διαδικασίες απελευθέρωσης της παραγωγής ηλεκτρισμού προχωρούσαν και δεν καθυστερούσαν τόσο πολύ, αν προωθούνταν περισσότερο η διείσδυση των ΑΠΕ κι αν η κυβέρνηση προχωρούσε στη διεξαγωγή μειοδοτικών διαγωνισμών.

Κυρία Υπουργέ,

Οι πολίτες αναμένουν από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την άμβλυνση των προβλημάτων που προκαλεί η ραγδαία αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι να προστατεύει τους καταναλωτές, πολύ περισσότερο που η ίδια τους άφησε εκτεθειμένους λόγω της μη υλοποίησης των εξαγγελιών της. Η απελευθέρωση της αγοράς, στην οποία έχετε αναφερθεί στις δηλώσεις σας δεν πρόκειται να γίνει -στην καλύτερη των περιπτώσεων- πριν από το δεύτερο μισό του 2022. Είναι γι’ αυτό που, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να αναζητηθούν προσωρινά άμεσα μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Έχουμε εισηγηθεί την στοχευμένη απορρόφηση μέρους -έστω- της αύξησης της τιμής του ηλεκτρισμού από τα αποθεματικά της ΑΗΚ. Έχει γίνει στην περίοδο της πανδημίας μπορεί να γίνει και τώρα.

Για τη συζήτηση των προτάσεων που έχουμε για αντιμετώπιση της όλης κατάστασης θα παρακαλούσαμε όπως διευθετηθεί συνάντηση μαζί σας το συντομότερο».

Share this post