Παράταση μέτρων προς αντιστάθμιση του κόστους διαβίωσης των νοικοκυριών. 

Παράταση μέτρων προς αντιστάθμιση του κόστους διαβίωσης των νοικοκυριών. 

ΑΚΕΛ: “Κοροϊδία τα νέα μέτρα για την ακρίβεια”

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα, πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για παράταση μέτρων προς αντιστάθμιση του κόστους διαβίωσης των νοικοκυριών.  Τα μέτρα εντάσσονται στην εφαρμογή στοχευμένων μέτρων, λαμβανομένων υπόψη των δημοσιονομικών συνθηκών και προκλήσεων καθώς επίσης και των κλιματολογικών συνθηκών κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Όπως δήλωσε ο κυβερνητρικός εκπρόσωπος , Κωνσταντίνος Λετυμπίωτης, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

• να παραταθεί το μέτρο κλιμακωτής επιδότησης της τιμής χρέωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για τους τιμολογούμενους μήνες Ιούλιο 2024 – Οκτώβριο 2024, για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας με καταμέτρηση μέχρι τις 31/10/2024,  που να καλύπτει οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, ενώ  για τους ευάλωτους καταναλωτές η επιδότηση καλύπτει το 100% της αύξησης της τιμής χρέωσης της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το Κόστος Παράτασης ανέρχεται στα €12 εκ.,  και επηρεάζει 400.000 νοικοκυριά και 100.000 επιχειρήσεις

• να παραταθεί η εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη μέχρι τις 30/9/2024.

Το συνολικό Κόστος Παράτασης ανέρχεται στα €11 εκ..

“Η υπεύθυνη, συνετή και δημοσιονομική πολιτική που η Κυβέρνηση ασκεί, μακριά από λαϊκισμούς, μακριά από παροχολογίες, θεμελιώνει αφενός στην κυπριακή οικονομία να αναβαθμίζεται διαδοχικά, να έχει αυτή τη θετική εικόνα και να ανάγεται σε ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, όπου μπορούμε να προσελκύσουμε και ποιοτικές επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και αφετέρου να έχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε στοχευμένα μέτρα που βελτιώνουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.Την ίδια στιγμή συνεχίζουμε εντατικά την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, για να λάβουμε μέτρα προς μόνιμη αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, όπως είναι η ραγδαία επίσπευση της πράσινης μετάβασης στη χώρα μας».

ΑΚΕΛ: “Κοροϊδία τα νέα μέτρα για την ακρίβεια”

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη εμπαίζει την κοινωνία, αφού ανακοίνωσε μέτρα για την ακρίβεια χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα”, υποστηρίζει το ΑΚΕΛ. 

Σχετική ανακοίνωση προσθέτει:”Είναι ενδεικτικό ότι το ένα από τα δυο μέτρα που ανακοίνωσε και αφορά την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα θα επιστρέψει €12 εκ. για 4 μήνες σε 500 χιλιάδες δικαιούχους, δίνοντας στήριξη €6 ευρώ ανά μήνα σε κάθε δικαιούχο!

Μπροστά στο τεράστιο κύμα ακρίβειας η κυβέρνηση επιστρέφει ψίχουλα για σκοπούς εντυπώσεων, την ώρα που το κράτος θησαυρίζει και τα τεράστια υπερκέρδη στις τράπεζες και στις εταιρείες ενέργειας μένουν και πάλι στο απυρόβλητο. Πρόκληση επίσης αποτελεί η αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει μέτρα που η ίδια εξαγγέλλει, όπως για παράδειγμα η επιδότηση στεγαστικών δανείων που έμεινε στα συρτάρια από το περασμένο Νοέμβριο που εξαγγέλθηκε. Και τα δυο αυτά θέματα θα μπορούσαν να λυθούν αν υιοθετηθεί η σχετική πρόταση που έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ για τη δημιουργία ταμείου για στήριξη της κοινωνίας, με έσοδα που θα προέλθουν από τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

Καλά τα εύσημα από το εξωτερικό αλλά είναι καιρός η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι απέναντι της έχει μια κοινωνία που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Χρειάζεται να αφήσει στην άκρη τις επικοινωνιακές φιέστες και να φέρει επιτέλους μέτρα ουσίας που θα στηρίζουν αποτελεσματικά την κοινωνία από το αυξημένο κόστος στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα, τα επιτόκια και τα ενοίκια”.

Share this post