Στάση εργασίας από τις 12:00-15:00 για την ΑΤΑ

Στάση εργασίας από τις 12:00-15:00 για την ΑΤΑ

 Λόγω του αδιεξόδου στο θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Απόδοσης (ΑΤΑ),  πραγματοποιείατι σήμερα, 26.1.2023 τρίωρη στάση απεργίας  από τις 12:00-15:00. Στην στάση εργασίας θα πάρουν μέρος οι εργαζόμενοι του δημόσιου, του ημιδημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για το θέμα της ΑΤΑ. Το συνδικαλιστικό κίνημα θα στείλει μήνυμα στην απερχόμενη  και στην κυβέρνηση , που θα σχηματιστεί μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου για την πλήρη αποκατάσταση του θεσμού.

 Κάποιες διευθετήσεις έγιναν για  τα σχολεία, καθώς και ουσιώδεις υπηρεσίες, ωστόσο, η ταλαιπωρία αναμένεται αναπόφευκτη για κάποιους, δεδομένου ότι τα λεωφορεία δεν θα λειτουργήσουν για ένα τρίωρο, ενώ από τα μέτρα θα επηρεαστούν και πτήσεις από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια.

Στόχος των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, ΠΟΑΣΟ,ΠΑΣΥΚΙ, ΕΣΚ που οργανώνουν την σημερινή κινητοποίηση μετά το αδιέξοδο για νέα ρύθμιση της ΑΤΑ, στη βάση όσων αναφέρονται στη μεταβατική συμφωνία του 2017 που προβλέπει απόδοσή της μόνο στο 50% της αύξησης του πληθωρισμού – η οποία θα πρέπει να καταβληθεί τέλος του μήνα εκεί και όπου εφαρμόζεται ο θεσμός, είναι να δοθεί μήνυμα ότι η μισή ΑΤΑ δεν αρκεί και πως το συνδικαλιστικό κίνημα θα επιμείνει στην αποκατάσταση του θεσμού.

 Κατά την ΣΕΚ στάση εργασίας δεν θα γίνει σε επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είναι συνδικαλιστικά οργανωμένες, όπως οι υπεραγορές και τα γενικά καταστήματα.

Κεντρικό σημείο των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν από τις 12 το μεσημέρι και μετά είναι η συγκέντρωση των εργαζομένων στο Υπουργείο Οικονομικών. Από εκεί , μέσω της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, της οδού Κωστή Παλαμά και της λεωφόρου Λόρδου Βύρωνος, θα κατευθυνθούν στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση. Οι συντεχνίες ζητούν την επίτευξη συμφωνίας με τους εργοδότες στο θέμα της ΑΤΑ και τερματισμό της μεταβατικής συμφωνίας του 2017 που προβλέπει την καταβολή του 50% της ΑΤΑ.

Τη θέση ότι οι δύο πλευρές αυτοεγκλωβίστηκαν, καθώς με τις δηλώσεις που έκαναν είχαν αυτοδεσμευτεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κατάληξη, εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος, σχετικά με το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).

Μιλώντας στην εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων» του «ΣΠΟΡ FM 95.0», ο κ. Κούσιος είπε πως  “η παναπεργία για την ΑΤΑ αποτελεί μια δυσάρεστη εξέλιξή και ότι οι θέσεις των δύο πλευρών απείχαν κατά πολύ, διαμορφώνοντας ένα αρνητικό κλίμα”.

Σχολιάζοντας  δήλωση του ότι το θέμα της ΑΤΑ παραπέμπεται πλέον στην επόμενη διακυβέρνηση, είπε πως αυτό που εννοούσε είναι ότι δεδομένων των χρονικών συνθηκών και του περιορισμένου χρόνου μέχρι τις εκλογές δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή η κυβέρνηση να δράσει αποτελεσματικά και όχι ότι πρέπει αυτή η κυβέρνηση να αναστείλει τις εργασίες της.

Σε ερώτηση, ποια λύση «βλέπει» η κυβέρνηση, ο κ. Κούσιος ξεκαθάρισε: «πρώτον δεν είμαστε υπέρ της κατάργησης της ΑΤΑ, δεύτερο είμαστε υπέρ μια σταδιακής αποκατάστασης λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα». Τέλος, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεμβεί για να επιβάλλει στις δύο πλευρές μια κατάληξη, ανεξαρτήτως των θέσεων της .

Share this post