Στα ελληνικά το βιβλίο “Χρόνια Αγώνα” του HULUS Ibrahim

Στα ελληνικά το βιβλίο “Χρόνια Αγώνα” του HULUS Ibrahim

Το βιβλίο του  HULUS Ibrahim  “Χρόνια Αγώνα”, γραμμένο για τα χρόνια αγώνα της εργατικής τάξης στην Κύπρο, μεταφράστηκε στα ελληνικά. Το βιβλίο παρουσιάστηκε  στο Κυπριακό Κέντρο στο Wood Green, στο Λονδίνο. Κεντρικός ομιλητής ήταν  το  μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής  του ΑΚΕΛ, Νιγιάζι Κιζιλιούρεκ. 

Στην ομιλία του, ο Κιζιλιούρεκ, σύμφωνα με την “Yeni Duzen”,  αναφέρθηκε στους αγώνες του HULUS Ibrahim  και των φίλων του σε πολύ δύσκολες συνθήκες, εξηγώντας ότι κάποιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κύπρο, επειδή υποστήριζαν τη συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων, ενώ πολλοί άλλοι σφαγιάστηκαν ή φιμώθηκαν.Υπογραμμίζοντας ότι οι νέες γενιές πρέπει να μάθουν για τον αγώνα του HULUS Ibrahim   και των φίλων του, ο Κιζιλιούρεκ τόνισε ότι η δάδα που άναψαν εξακολουθεί να καίει, ότι η ελπίδα δεν έχει χαθεί ακόμα στην Κύπρο και ότι ο αγώνας της Ομοσπονδιακής Κύπρου συνεχίζεται.

Επίσης, μίλησαν ο Ντερμάν Σαράτσογλου, πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής Ένωσης Δημοκρατίας, ο οποίος διοργάνωσε την εκδήλωση  και ο Ανδρέας Γρηγορίου του ΑΚΕΛ Λονδίνου.  Η Ρόζμαρι Ιμπραήμ, σύζυγος του αείμνηστου Χουλούς Ιμπραήμ, εκφώνησε επίσης σύντομη ομιλία. “Ο ατομικός αγώνας του Χουλούς για ειρήνη, δημοκρατία και σοσιαλισμό μπορεί να τελείωσε με το θάνατό του, ωστόσο η κληρονομιά του θα συνεχίσει να ζωντανεύει με νέες γενιές”, ανέφερε ο Ρόζμαρι Ιμπραήμ στην ομιλία του ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες.

ΦΩΤΟ : “Yeni Duzen”

Στη συνάντηση, όπου συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, ο Κιζιλιούρεκ απάντησε και σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων.”Αν και βρισκόμαστε σε μια εποχή, που ο υπερεθνικισμός αυξάνεται και οι σοβινιστικές πολιτικές εκτινάσσονται στα ύψη, δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε την ελπίδα. Ο αγώνας συνεχίζεται. Έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι. Μια ομοσπονδιακή λύση είναι δυνατή στην Κύπρο. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί θεσμοί και οργανισμοί και στις δύο κοινότητες, που υπερασπίζονται και αγωνίζονται για αυτό”, σημείωσε. 

Σύμφωνα με την “Παροικιακή ” του Λονδίνου 0 HULUS Ibrahim, γνωστός για τη δέσμευσή του απέναντι στον κοινό αγώνα των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων εργατών κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας, πέθανε σε ηλικία 87 ετών το 2018. Έχαιρε εκτίμησης για τη συμβολή του στην ΠΕΟ , το συνδικαλιστικό συνδικάτο εργαζομένων Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και την  Τουρκική Ομοσπονδία Εργασίας, πέθανε την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018.

                                                                               ΦΩΤΟ: “Παροικιακή”

Ο Hulus Ibrahim, γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Σιλίκου της Λεμεσού και ήταν ο μικρότερος από τα 7 αδέλφια  του .

Από μικρός ο Ibrahim  ήταν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και ήταν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΠEO. Κατά τη δεύτερη περίοδο της δεκαετίας του 1950, σημειώθηκαν πολλές δολοφονίες εναντίον συνδικαλιστών, έτσι  αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στο Λονδίνο το 1958. Ο Hulus Ibrahim συνέχισε τον σοσιαλιστικό του αγώνα στο Λονδίνο και κατάφερε να επιστρέψει στην Κύπρο  το 1989. Ο Ιμπραήμ ήταν στενός φίλος του Derviş Alİ Kavazoğlu και του Fazıl Önder. Συγκέντρωσε όλες τις αναμνήσεις του στο βιβλίο του με τίτλο «Χρόνια αγώνα».

Share this post