Σουρεαλισμός, παράνοια, ρατσισμός, λόγω κορονοϊού

Σουρεαλισμός, παράνοια, ρατσισμός, λόγω κορονοϊού

Tου Μάριου Ευρυβιάδη*

H σχεδόν 15χρονη κόρη μου είχε ήδη άποψη προ τριμήνου ως προς τον κορονοϊό. Τον έφτιαξαν οι Κινέζοι μας είπε για να ελέγξουν τον δικό τους υπερπληθυσμό. Οι Κινέζοι – ο ίδιος ΥΠΕΞ Wang Yi το είπε- πως τον έφτιαξε ο “διάβολος”. Όμως επειδή δεν υπάρχει η χριστιανική έννοια του “διαβόλου” στην Κινεζική κουλτούρα, η αναφορά του ερμηνεύεται από τους ειδήμονες πως αναφέρεται στο “λευκό διάβολο”,  δηλαδή τους Δυτικούς, εκ των οποίων ο “Μεγάλος Διάβολος” είναι οι Αμερικανοί.

Η επίσημη θέση πλέον της Κίνας είναι πως μέλη μιας αποστολής 300 αμερικανών στρατιωτών που ήταν στην πόλη Wuhan το Φθινόπωρο του 2019- εκεί που πρώτα εκδηλώθηκε η νόσος- για να συμμετέχουν σε ετήσιες στρατιωτικές αθλητικές εκδηλώσεις, μετέφεραν τον ιό στους Κινέζους. Αυτό υποστηρίζεται βάσει της παραδοχής Αμερικανού επίσημου πως ο ιός υπήρχε ήδη στη Αμερική από τον Νοέμβριο, αλλά διέλαθε της προσοχής των επιστημόνων. Και απαιτούν οι Κινέζοι: παρουσιάστε μας τον “πρώτο” σας άρρωστο (patient zero). Εμάς, λένε, ήταν τον Δεκέμβρη. Εσάς πότε;

Από την Αμερική ο Πρόεδρος Τράμπ μόλις πρόσφατα ονόμασε τον ιό ως τον “Κινέζικο ιό” ή τον “Wuhan ιό” από την ομώνυμη πόλη της επαρχίας Hubei. Οι Κινέζοι στο διαδίκτυο τον ονομάζουν “Ιταλικό ιό”, “Ισπανικό ιό” ή ακόμη και “Γαλλικό ιό”. Δεν έχω δει κινεζική αναφορά σε “Ιρανικό ιό”, ενώ όλοι γνωρίζουμε πως το Ιράν έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φορέων και θανάτων μετά την Κίνα. Αυτό είναι πολιτικά “κατανοητό” αφού οι Ιρανοί δεν ανήκουν στη Δύση και έτσι δεν κατονομάζονται. Πάντως κυκλοφορεί από του Κινέζους και η εκδοχή πως αντίθετα με τον “δικό” τους, ο “Δυτικός” ιός έχει διαφορετικό γονιδίωμα από τον “Κινέζικο”. Άρα ο κορονοϊός δεν έχει “πατρίδα”.

Σε ημιεπίσημο και δημοσιογραφικό επίπεδο τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα και ενδιαφέροντα. Κατά αρχή είναι γνωστό πως ένας αριθμός κρατών έχουν μυστικά προγράμματα βιολογικού πολέμου. Τέτοια προγράμματα έχουν Αμερική, Καναδάς, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Ισραήλ. Δεν αποκλείονται και άλλα κράτη. Προσωπικά πιστεύω – και αυτό λέει η λογική- πως έχουν όλα τα κράτη που κατέχουν πυρηνικά όπλα, δηλ. και η Ινδία αλλά και το Πακιστάν και όσα φιλοδοξούν να αποκτήσουν, όπως η Τουρκία. Όλα δηλαδή τα κράτη που “μεγαλοπνιάνονται”, που λέμε, πως θα “σωθούν” ή θα μας “σώσουν”, πριν ή μετά τον Αρμαγεδώνα.

Τώρα στην πόλη Wuhan υπάρχει το κύριο βιολογικό εργαστήριο της Κίνας. Οι παροικούντες λένε πως είναι το Αρχηγείο του Κινεζικού στρατού για βιολογικό πόλεμο. Στο Καναδά υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Τα δυο συνεργάζονται επιστημονικά και ανταλλάζουν ερευνητές. Πρόσφατα ξέσπασε ένα σκάνδαλο όπου Κινέζα ερευνήτρια συνελήφθη – και η υπόθεση παραμένει ανοικτή- διότι εξήγαγε λαθραία στο κινεζικό εργαστήριο από το καναδικό, φιαλίδια με τον συγκεκριμένο ιό.

Η “συνομωτική” θεωρία υποστηρίζει πως από το κινεζικό εργαστήριο ο ιός διέφυγε κατά κάποιο τρόπο – ίσως από πειραματόζωα που μπορεί και να πουλήθηκαν στην παραπλήσια αγορά ζώων- και έτσι είχαμε την τοποθεσία “μηδέν” στην πόλη Wuhan, εκεί που άρχισε η διασπορά της νόσου.

Η “απόλυτη” συνωμοσία υποστηρίζει πως τα περί “διαφυγής” και κινεζικής αγοράς είναι μπούρδες και πως ιός κατασκευάσθηκε ως βιολογικό όπλο. Από ποιόν, όμως; Οι περισσότεροι “συνωμοσιολόγοι” υποστηρίζουν πως ως βιολογικό όπλο κατασκευάστηκε στη Δύση για να χρησιμοποιηθεί εναντίων των εχθρών της.

Τα δυτικά κράτη που προαναφέρθηκαν όντως έχουν τα πιο εξελιγμένα βιολογικά εργαστήρια, με την Αμερική να κατέχει τα πρωτεία. Αλλά που είναι τα τεκμήρια; Και ας μη ξεχνάμε πως τα “βιολογικά όπλα” είναι και τα όπλα των “φτωχών”, δηλαδή των μη ισχυρών κρατών ή μη κρατικών δρώντων. Όλοι είναι υποψήφιοι.

Από τα όσα αντιλαμβάνομαι ως μή επιστήμονας και διαβάζοντας τους ειδικούς, η γνώμη μου είναι πως ο συγκεκριμένος ιός που μελετάται εδώ και δεκαετίες προέρχεται από ζώα. Γνωρίζουμε πως υπήρχε σε ζώα- ξενιστές όπως τα φίδια, νυχτερίδες, αρματίλος- και κάπως ξεπέρασε το “φράγμα” και μόλυνε τον άνθρωπο. Αυτή φαίνεται να είναι η πιο απλή και πιο λογική εξήγηση που τεκμήριωνεται ιστορικά με ανάλογες πανδημίες. Σήμερα ο υπερπληθυσμός και οι αυξημένες κοινωνικές επαφές, τα ταξίδια και ο τουρισμός – η παγκοσμιοποίηση γενικά – λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές και καταλύτες για τέτοιες νόσους, όπως παλιά οι ανθυγιεινές συνθήκες.

Πέραν των εκλεπτυσμένων θεωριών συνομωσίας υπάρχουν και οι “λαϊκές”- ρατσιστικές. Η πιο πρόσφατη κατεγράφει σε βίντεο σε ένα λεωφορείο στην Κωσταντινούπολη ανάμεσα στον οδηγό και επιβάτες. Την μεταφραζω ελεύθερα από την Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz (28/3/30, κείμενο του Καθηγητή Louis Fishman που προφανώς γεννήθηκε στην Πόλη).

Οδηγός: Αυτός ο ιός κατασκευάσθηκε από άνθρωπό.
Επιβάτης δίπλα του: Βεβαίως, από άνθρωπο.
Οδηγός: Σίγουρα, και ο Εμπόλα από άνθρωπο. Όλοι αυτοί οι ιοί είναι, τους κατασκευάζουν φαρμακευτικές εταιρίες.
Ένας επιβάτης: Ο Θεός να τους καταραστεί.
Οδηγός: Και σε ποιόν ανήκουν οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρίες;
Επιβάτης: (Δεν απαντά).
Οδηγός : Στους Εβραίους.
Ένας επιβάτης φωνάζει: Πλούσιοι άνθρωποι!
Ένας επιβάτης: Ο Θεός να τους καταραστεί!
Οδηγός: Αδελφέ μου, σου λέω, οι Εβραίοι!
Επιβάτης δίπλα του: Αυτοί κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν τους Τούρκους!
Επιβάτης: Αδελφή μου, όχι μόνο τους Τούρκους!
Άλλος επιβάτης: Ολόκληρο τον κόσμο, θα κάνουν τα πάντα ώστε να να φέρουν το κόσμο στα γόνατα.
Οδηγός: Όλοι γνωρίζουμε, οι Εβραίοι είναι μια καταραμένη ράτσα.

*Τα ενυπόγγραφα κείμενα εκφράζουν τους συγγραφείς τους

Share this post