Σιωπή για την επιστολή Μέϊ

Σιωπή για την επιστολή Μέϊ

Στην δεξίωση της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας για τα 93α γενέθλια της βασίλισσας, που στα νιάτα της επέδειξε υπέρμετρη σκληρότητα και οδήγησε στην αγχόνη τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε λογύδριο του αποκάλυψε ότι η απερχόμενη Τερέζα Μέϊ του έστειλε επιστολή , στην οποία “εκφράζεται με σαφήνεια ότι αντιτάσσεται στις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας και αναγνωρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους”.
Το ζήτημα είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Πρόδρομος Προδρόμου, δεν έχει απαντήσει εδώ και πέντε μέρες – βέβαια δεν αντιλήφθηκα να δημιουργείται ζήτημα ούτε από την αντιπολίτευση- κατά πόσο η κ. Μέϊ στην επιστολή της:
1. Καταδικάζει την εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ;
2. Θεωρεί την περιοχή, στην οποία έστειλε γεωτρύπανο η Τουρκία ως κυρίαρχη θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας (μέρος της ΑΟΖ της) και όχι «αμφισβητούμενη περιοχή», όπως είπε ο κ. Ντάνκαν και το Φόρειν Όφις;
3. Καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειές της και να αποχωρήσει από την περιοχή;
4. Στηρίζει τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για λήψη μέτρων και επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία;

Οι πληροφορίες μας είναι ότι ΟΥΔΕΝ από τα πιο πάνω θίγεται στην επιστολή. Άρα, η δήλωση του προέδρου έγινε για εσωτερική κατανάλωση . Διαφορετικά , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θα τηρούσε σιγή τόσες μέρες.
Αν κάνουμε λάθος , ας δώσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης την επιστολή στην δημοσιότητα και ας μην προφασίζονται τα περί απορρήτου.

ΥΓ: Ακόμη ένα ερώτημα . Αληθεύει ότι ήταν σε γνώση της Λευκωσίας χάρτης του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, στον οποίο απεικονίζονται οι τουρκικές απόψεις περί υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σχέδιο αγωγού από την Κύπρο στην Τουρκία, που παρουσίασε η Ουάσιγκτον στον Ερντογάν κατά την περίοδο 2015-2017 , όταν ήταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες για το Κυπριακό; Αυτό αποκάλυψε ο τότε αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας Αμός Χοκστάϊν .

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Share this post