Σημίτης –Κουμουτσάκος βλέπουν ”νέα Ίμια”

Σημίτης –Κουμουτσάκος βλέπουν ”νέα Ίμια”

ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κώστας Σημίτης , και ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ, Γ.Κουμουτσάκος, δεν αποκλείουν ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο , μετά τις εκλογές στην Ελλάδα.
Ο κ. Σημίτης, σε άρθρο στην «Καθημερινή» Αθηνών, ανέφερε πως η κρίση των Ιμίων δεν ήταν τυχαία και πως η Τουρκία επέλεξε να χτυπήσει σε μία εποχή πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, «κάτι που μπορεί να κάνει και τώρα». Επίσης, προειδοποίησε πως «οι σύμμαχοι μας δεν είναι σίγουρο πως θα πάρουν το μέρος μας, αλλά αντίθετα μπορεί να μας πιέσουν να τα βρούμε με τους Τούρκους σε ένα καθεστώς συνδιαχείρισης για να λήξει το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Σημίτης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο ΄-ΚΥΠΕ

Στο ίδιο πνεύμα ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ, μιλώντας στον «ΣΚΑΙ» έκανε λόγο για «υπαρκτή ανησυχία» νέου επεισοδίου με την Τουρκία.
«Όσο σωρεύεται η ένταση τόσο υπάρχουν πιθανότητες να κλιμακωθεί και να έχουμε επεισόδιο. Δηλώνουμε έντονα την ανησυχία μας είναι υπαρκτή…» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος. Σύμφωνα με το βουλευτή της ΝΔ, «η Ελλάδα οφείλει να στέλνει μηνύματα και να προχωρεί σε συνεργασίες ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της με καθαρή αποτρεπτική στρατηγική».


Το ζήτημα είναι κατά πόσο τα όσα υποστηρίζουν οι κύριοι Σημίτης και Κουμουτσάκος είναι , δεδομένης της κατάστασης στο Αιγαίο, εκτιμήσεις ή προϊόν πληροφόρησης.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» έγραψε ότι η Τουρκία, μετά την Κύπρο, θα στείλει γεωτρύπανο για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου με σκοπό να δημιουργήσει επεισόδιο με την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ αναφέρει:
«Το επόμενο βήμα θα είναι η περιοχή του Καστελόριζου. Αυτό θα γίνει είτε τον Αύγουστο είτε τον Σεπτέμβριο και θα σταλεί ένα από τα δυο γεωτρύπανα. Μάλλον το «Γιαβούζ». Αυτή η κίνηση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ριψοκίνδυνη, καθώς η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσει.

Ξένη διπλωματική πηγή σημείωνε πως η χρονική επιλογή δεν θεωρείται τυχαία και παρέπεμψε στις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Η ίδια πηγή αναφέρει πως εάν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές, τότε η χώρα θα βαδίζει σε μια μεταβατική περίοδο, ενώ υπενθύμισε και το επεισόδιο στα Ίμια, που προκλήθηκε μόλις είχε αναλάβει πρωθυπουργός ο Σημίτης. Υπάρχει ένα άλλο, επίσης, σενάριο σύμφωνα με το οποίο να μην προκύψει από τις εκλογές νικητής με αυτοδυναμία, γεγονός που παραπέμπει σε παρατεταμένη εσωτερική πολιτική κρίση στην Ελλάδα.
Η Τουρκία ξέρει πως όποτε έχει δημιουργήσει κρίση στο Αιγαίο έχει βγει κερδισμένη από τις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν. Άλλωστε το ”φωνάζει” πως στοχεύει στη συνδιαχείρηση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου και δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει, αν προσπαθήσει να δημιουργήσει επεισόδιο και αλλού εκτός του Καστελόριζου».

Share this post