Σήμερα συνομιλίες Μητσοτάκη-Αναστασιάδη στην Αθήνα πριν από την Γενεύη

Σήμερα συνομιλίες Μητσοτάκη-Αναστασιάδη στην Αθήνα πριν από την Γενεύη

Ν. Χριστοδουλίδης: «Δεν τίθεται θέμα συζήτησης αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα , στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Η συνάντηση πραγματοποιείται για αλληλοενημέρωση και συντονισμό και ενόψει της  της άτυπης πενταμερούς για την Κυπριακό , στη Γενεύη, που έχει συγκαλέσει ο γγ των ΗΕ. 

Στη συνάντηση θα παρευρεθούν οι υπουργοί   Εξωτερικών,  Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος,  και ο Κυριάκος Κούρος , διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη .

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι στην Γενεύη για “εμάς, αλλά και για την Διεθνή Κοινότητα δεν τίθεται θέμα συζήτησης αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού», σημειώνοντας ότι και κατά τον γ.γ. του ΟΗΕ, για να μπορεί να αλλάξει η βάση λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να το ζητήσουν και οι δύο πλευρές. «Κάτι τέτοιο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν προτίθεται να πράξει η δική μας πλευρά», τόνισε.

   Σε συνέντευξη  στην ΕΡΤ ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στις συνομιλίες έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. «Δε λέω ότι η Τουρκία θα φανεί διαλλακτική στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν γνωρίζω το πώς θα κινηθεί η Τουρκία, αλλά έχει σημασία η δική μας πλευρά να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια. Το λέω αυτό, γιατί στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, μεταβήκαμε σε συναντήσεις έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι δεν θα γίνει τίποτα λόγω των τουρκικών θέσεων και χρειάστηκε να γίνει αναδίπλωση, ακριβώς γιατί είδαμε ενώπιόν μας κάτι το οποίο δεν αναμέναμε».

    Αναφορικά με την τουρκική θέση    για λύση στην βάση του μοντέλου των δύο κρατών, ο Ν. Χριστοδουλίδης απάντησε : «Δεν θα γίνει δημόσια διαπραγμάτευση. Κι αν πραγματικά επιθυμούμε να προκύψει ένα θετκό αποτέλεσμα, θα πρέπει να είμαστε απόλυτα σοβαροί και η σοβαρότητα προϋποθέτει ότι διαπραγματεύεσαι στο τραπέζι των συνομιλιών. Κι όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις», επισήμανε . 

   Στην ερώτηση , τί θα συνιστούσε θετικό αποτέλεσμα για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτό είναι να συμφωνηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου έμειναν στο Κρανς Μοντανά το καλοκαίρι του 2017, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. «Από δικής μας πλευράς, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος», δήλωσε και πρόσθεσε ότι, πριν από 4 χρόνια, συζητήθηκαν όλα τα θέματα, επιτεύχθηκαν συγκλίσεις και θα πρέπει αυτό το κεκτημένο να αξιοποιηθεί. 

   

Share this post