Σήμερα Ε.Σ. για Αμμόχωστο, μεταναστευτικό, κορωνοϊό

Σήμερα Ε.Σ. για Αμμόχωστο, μεταναστευτικό, κορωνοϊό

 

*Αναστασιάδης:   “Δεν δέχομαι συναπόφαση  για  θέματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας». 

*Η απόφαση της Τουρκίας για άνοιγμα των συνόρων σε μετανάστες  δεν μας αφορά, λένε οι Τουρκοκύπριοι. 

Το θέμα της Αμμοχώστου, το μεταναστευτικό και τα μέτρα, που εφαρμόζει η Κύπρος σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ,περιλαμβάνονται στην ατζέντα συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου,  το οποίο συγκάλεσε για σήμερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης. 
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ, λόγω της συζήτησης για τον κορωνοϊό, στη συνεδρίαση  θα συμμετάσχει εκτάκτως και ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης , κατά τη διάρκειά της θα υπάρξει ενημέρωση από κυβερνητικής πλευράς σε σχέση με το Κυπριακό και ειδικότερα για τα μέτρα που λαμβάνονται σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, υπό το φως των τοποθετήσεων και ενεργειών της τουρκικής πλευράς . 
Επίσης θα συζητηθεί το μεταναστευτικό, εξ’ αιτίας της στάσης της Τουρκίας, των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο και θα υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.
Ακόμη, κατά τη συνεδρίαση  θα υπάρξει ενημέρωση από πλευράς κυβέρνησης για τα μέτρα που λαμβάνονται λόγω της παγκόσμιας εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, όπως η προσωρινή αναστολή λειτουργίας τεσσάρων οδοφραγμάτων, οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου στη Δημοκρατία κ.λπ.
Αναμένεται πως κατά τη συνεδρίαση  του Εθνικού Συμβουλίου ο πρόεδρος Αναστασιάδης  θα ακούσει τις εισηγήσεις των κομμάτων επί των θεμάτων αυτών και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι προσπαθεί  να αποφύγει την οποιαδήποτε όξυνση στις σχέσεις με τον Μουσταφά Ακιντζί και τους Τουρκοκύπρίους. Σε δηλώσεις για τα μέτρα αναφορικά με τον κορωνοϊό επεσήμανε:
“Έχουμε πάρει μια απόφαση η οποία εδράζεται σε επιστημονικά δεδομένα, εδράζεται στη σύνθεση του πληθυσμού. Έχουμε υπομείνει πολλά τα οποία συμβαίνουν σε βάρος των Ελληνοκυπρίων, πχ τα παράπονα πως τάχα επιδιώξαμε να ταυτοποιούμε τους διερχόμενους από τα οδοφράγματα. Είναι κάτι το οποίο οι ίδιοι εφαρμόζουν από τότε που επέτρεψαν, που ήραν τους περιορισμούς στη διακίνηση. Εμείς δεν έχουμε διαμαρτυρηθεί. Είναι συνέχεια που διαμαρτύρονται.
Σήμερα, και ενδεχόμενα αυτό να είναι ένας τρόπος αντίδρασης σε όσα συμβαίνουν, τους κάλεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά τους ερευνώμενους από την Τουρκία μέσω του αεροδρομίου της Τύμπου, για να αποτρέψουμε τα όσα καταγράφονται κάθε μέρα, δηλαδή μια τάση αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα, πίεσης γενικότερα με τη παρουσία τόσων χιλιάδων προσφύγων ή μεταναστών.
Και η απάντηση ήταν ότι δεν γνωρίζει. Καλό είναι να είμαστε συγκρατημένοι όταν επιδιώκουμε – βεβαίως έχουν και εκλογές, το κατανοώ – αλλά επιτέλους είμαστε ευνομούμενο κράτος λαμβάνουμε μέτρα που είναι για προστασία όχι της μιας αλλά και των δύο κοινοτήτων και συνεπώς δεν δέχομαι τα όποια παράπονα ή τη συναπόφαση για που είναι καθαρά θέματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

Για τα μέτρα της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος είπε ότι επεξεργάζεται η διυπουργική επιτροπή σειρά από μέτρα που όταν λαμβάνονται θα ανακοινώνονται.
Όπως είπε «δεν έχουν αρθεί οι λόγοι που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί σε κάποια των οδοφραγμάτων για να γίνεται αποτελεσματικότερος έλεγχος και μόνο. Δεν αποκλείουμε τον οποιονδήποτε να μεταβεί. Υπάρχουν πέντε εν συνόλω οδοφράγματα ανοικτά. Εκείνος που ζήτησε τη διάνοιξη και άλλων ήμουν εγώ. Ας απαντήσει (ο κ.Ακκιντζί) γιατί δεν άνοιξε το οδόφραγμα του Λιμνίτη ή του Πυροϊου και ας μην ξεχνούμε ότι μόλις πρόσφατα άνοιξε το οδόφραγμα της Δερύνειας. Συνεπώς, δεν δέχομαι τα μέτρα που μια Κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν, όπως όλες οι Κυβερνήσεις του κόσμου, ότι είναι κάτι που πρέπει να εκλαμβάνεται ότι γίνεται σε βάρος της μιας ή της άλλης κοινότητας».

Οι Τουρκοκύπριοι για τους μετανάστες 

Η απόφαση της Τουρκίας για άνοιγμα των συνόρων σε μετανάστες που επιθυμούν να μεταβούν στην Ευρώπη δεν αφορά την τουρκοκυπριακή πλευρά. Στο μεταναστευτικό ζήτημα η τ/κ πλευρά στοχεύει στην δικοινοτική συνεργασία και στην επίλυση του προβλήματος με βάση την κατοχύρωση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των συμφερόντων και των δυο κοινοτήτων.
Στην παραπάνω επισήμανση προχωρούν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ν. Στέλγια στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Καθημερινή” Κύπρου  υψηλόβαθμες τ/κ πηγές σχετικά με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο μεταναστευτικό ζήτημα στην Κύπρο. Οι πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η εφημερίδα τονίζουν ότι η τ/κ πλευρά δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Τουρκίας να επιτρέψει σε πολίτες τρίτων χωρών να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές.

 


«Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για τον εντοπισμό των ατόμων που εισέρχονται στην επικράτεια της ΤΔΒΚ με παράνομο τρόπο. Πριν από λίγες ημέρες οι αρχές μας προχώρησαν στην σύλληψη ατόμων που έφτασαν παρανόμως στα βόρεια παράλια του νησιού», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές , οι οποίες διαψεύδουν κατηγορηματικό τρόπο τις φήμες και πληροφορίες περί ύπαρξης σχεδίων μεταφορών μεταναστών δια μέσου των κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές.
Οι πηγές υπενθυμίζουν ότι πριν από λίγους μήνες, η τ/κ πλευρά αποφάσισε να επιβάλλει «τουριστική θεώρηση» σε πολίτες της Συρίας που επιθυμούν να επισκεφθούν τα κατεχόμενα. “Δίχως αυτήν την θεώρηση που πρέπει να εξασφαλιστεί στην Τουρκία, οι πολίτες της Συρίας σήμερα δεν έχουν την δυνατότητα να φτάσουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου”, σημειώνουν.
Την ίδια στιγμή, οι πηγές της «Κ» επιρρίπτουν ευθύνες στην ε/κ πλευρά με το σκεπτικό ότι “επιχειρεί να εξασφαλίσει πολιτικά οφέλη από την όλη συζήτηση, ακολουθώντας το πρότυπο των συντηρητικών κυβερνήσεων της Ευρώπης, κυρίως για να αιτιολογήσει το κλείσιμο ορισμένων οδοφραγμάτων”.
Η τ/κ πλευρά κάλεσε  τους Τουρκοκύπριους, που βρίσκονται στο Ιράν, να επικοινωνήσουν με τις διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας και να περάσουν στα τουρκικά εδάφη δια μέσου των χερσαίων συνοριακών πυλών που ενώνουν την Τουρκία με το Ιράν.

Share this post