Σενάρια αναδόμησης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Σενάρια αναδόμησης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Του Λεύκου Χρήστου

Σφίγγει ο πολιτικός κλοιός γύρω τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη καθώς, η νέα αντιπαράθεση με τον υπουργό οικονομικών και οι αιχμές που αφήνει κατά της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ενισχύουν τα σενάρια που διαρρέουν από το προεδρικό και την Πινδάρου περί αναδόμησης της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch από συνεργάτες του ΠτΔ και από ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προωθεί οριστικά την ιδέα για σύσταση ελεγκτικού συνεδρίου εντός της ελεγκτικής υπηρεσίας, όπως είναι και η πρακτική σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη.

Προστίθεται, ότι είναι θέμα χρόνου να δοθεί το πράσινο φως στη νομική υπηρεσία για να επεξεργαστεί σχετικό νομοσχέδιο.

Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει με τον Οδ. Μιχαηλίδη, δηλώνουν στη StockWatch συνεργάτες του προέδρου, με αφορμή την ανάρτηση χθες στο twitter του γενικού ελεγκτή ο οποίος αντιδρώντας στην απόρριψη του αιτήματος του από το υπουργείο οικονομικών, κατηγόρησε το υπουργείο ότι «με την άρνηση του παρακωλύει το έργο της ελεγκτικής υπηρεσίας».

Η θέση του υπουργείου οικονομικών όπως διατυπώθηκε σε ανάρτηση του στο twitter ήταν σαφής και στο πνεύμα της πρόσφατης απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για εξοικονόμηση πόρων εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα δημόσια οικονομικά από τις επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία.

«Οι προκλήσεις στην οικονομία σήμερα, επιβάλλουν την υιοθέτηση περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής», υποδεικνύει το ΥΠΟΙΚ.

Υπενθυμίζει επίσης ότι «τα τελευταία χρόνια, η ελεγκτική υπηρεσία ενισχύθηκε σημαντικά, γι’ αυτό και το υπουργείο οικονομικών δεν συμφωνεί με το αίτημα για εξαίρεση από τις πρόνοιες του άρθρου 16 του προϋπολογισμού για το 2020».

Ακολούθησε νέα ανάρτηση αυτή τη φορά από την ελεγκτική υπηρεσία στην οποία προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι η υπηρεσία έτυχε μικρής ενίσχυσης τελευταία φορά το 2014.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2019 ο γενικός ελεγκτής προχώρησε στην πρόσληψη 20 εκτάκτων υπαλλήλων εκ των οποίων 17 ελεγκτές, δύο ελεγκτές τεχνικού ελέγχου και έναν ελεγκτή με ειδικότητα ηλεκτρολογικής μηχανικής.

Το συμβόλαιο των εν λόγω έκτακτων υπαλλήλων λήγει στις 30 Ιουνίου του 2021.

Σημειώνεται, ότι η πρόσληψη των 20 έκτακτων υπαλλήλων από τον γενικό ελεγκτή προκάλεσε εργατική αναταραχή εντός της υπηρεσίας.

Νομικός σύμβουλος της ΠΑΣΥΔΥ έκρινε ως παράνομες τις διαδικασίες πρόσληψης των 20, κάτι το οποίο διαπίστωσε και η επίτροπος διοικήσεως Μαρία Στυλιανού- Λοττίδου προς την οποία τέθηκε καταγγελία από την κλαδική επιτροπή των υπαλλήλων της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Η επίτροπος είχε διαπιστώσει ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι απασχόλησης των εκτάκτων, όπως προβλέπουν τα σχέδια υπηρεσίας, τα οποία διαφοροποίησε μονομερώς ο γενικός ελεγκτής.

Επιπρόσθετα, ο γενικός ελεγκτής, κατά την επίτροπο, αναβάθμισε μονομερώς και την κλίμακα πρόσληψης των εκτάκτων, σε βάρος των όρων εργοδότησης του υφιστάμενου προσωπικού.

Παρά τις ενστάσεις της επιτρόπου διοικήσεως, το τμήμα διοίκησης και προσωπικού του υπουργείου οικονομικών ενέκρινε το αίτημα του γενικού ελεγκτή.

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις υπουργού και ελεγκτή

Οι σχέσεις μεταξύ του Κ. Πετρίδη και του Οδ. Μιχαηλίδη, βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί από τότε που ο γενικός ελεγκτής με επιστολή του προς τις κοινοβουλευτικές επιτροπές οικονομικών και ελέγχου, κατηγόρησε το υπουργείο ότι «προχώρησε ερήμην της βουλής στην εξαγγελία του σχεδίου επιδότησης των επιχειρήσεων και στεγαστικών δανείων ύψους €225 εκ.».

Ο υπουργός οικονομικών που κλήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του γενικού ελεγκτή εξέφρασε τη θέση ότι ο γενικός ελεγκτής είναι εκτός τόπου και χρόνου.

«Ενώ κάποιοι προσπαθούν να σώσουν την οικονομία και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ο γενικός ελεγκτής βάζει το κουστούμι του πολιτικού και κάνοντας πολιτικές συμπαιγνίες με συγκεκριμένα πρόσωπα του πολιτικού χώρου», είχε τονίσει ο Κ. Πετρίδης.

Ο γενικός ελεγκτής απαντώντας στον υπουργό στο twitter είχε γράψει:

«Η κυβέρνηση να σεβαστεί τη συνταγματική αρμοδιότητα μας να ελέγχουμε τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η Δημοκρατία. Θα υπερασπιστούμε το συνταγματικό δικαίωμα μας για διενέργεια ελέγχου επί των πράξεων και αποφάσεων της κυβέρνησης, παρά τις όποιες επιθέσεις».

Η επίκληση του συνταγματικού δικαιώματος από τον κ. Μιχαηλίδη παραπέμπει στην ισχυρή προστασία που δίνει το Σύνταγμα στον γενικό ελεγκτή, κυρίως σε ότι αφορά την ανεξαρτησία του.

Μόνο άλλοι δύο θεσμοί έχουν αυτή την προστασία – ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο γενικός εισαγγελέας.

Γι’ αυτό και στην κυβέρνηση γίνεται πλέον λόγος για αναδόμηση της ελεγκτικής υπηρεσίας αντί για παύση του ελεγκτή, αφού το τελευταίο θα προσέκρουε στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Σαφής παρέμβαση ΔΗΣΥ για ελεγκτικό συνέδριο

Σαφή θέση στο θέμα πήρε ο ΔΗΣΥ με τον Γιώργο Γεωργίου, αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής νομικών, ο οποίος με εκτενή παρέμβαση του στον Φιλελεύθερο αναφέρθηκε διεξοδικά για την ανάγκη της μεταρρύθμισης στη νομική υπηρεσία και στην ελεγκτική υπηρεσία.

Σε σχέση με την ελεγκτική υπηρεσία, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός της υπηρεσίας με τη σύσταση του ελεγκτικού συνεδρίου.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται επί δεκαετίες με επιτυχία στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη και αποσκοπεί στο να μην υπάρχει μονοκρατικό καθεστώς, όπως συμβαίνει με τη δική μας ελεγκτική υπηρεσία αλλά ένα συλλογικό όργανο.

Τόνισε ότι στην Ελλάδα, το ελεγκτικό συνέδριο λειτουργεί από το 1833.

Η StockWatch επικοινώνησε με τον γενικό ελεγκτή ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει τις αναφορές του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ.

Η όποια πάντως προσπάθεια αλλαγής του θεσμικού πλαισίου με τρόπο που να περιορίζει τα καθήκοντα του γενικού ελεγκτή ενδέχεται να προσκρούσει και στη δημοτικότητα του γενικού ελεγκτή, που σε πολλαπλές μετρήσεις της StockWatch, θεωρείται ένας από τους πιο αξιόπιστους θεσμούς.

Share this post