Σεισμός 6,1 Ρίχτερ 50 χιλμ ΒΔ της Πόλης Χρυσοχούς

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ 50 χιλμ ΒΔ της Πόλης Χρυσοχούς

Σε πτηνοτροφείο πέθαναν  1586 κοτόπουλα, που ποδοπατήθηκαν μεταξύ τους από φόβο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1  β.  στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:08 χθες τα ξημερώματα , πενήντα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς , στην επαρχία Πάφου. Δεν υπήρξαν  τραυματίες .

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 25 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου. Επίσης, σημειώθηκε  σειρά μη αισθητών μετασεισμών με μέγιστο μέγεθος 3,1 β. στην κλίμακα Ρίχτερ.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν 6,4 β. στην κλίμακα Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 34 χιλιομέτρων.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλη την Κύπρο, τις ακτές της Τουρκίας, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και σε νησιά του Αιγαίου.

Δεν υπήρξαν πληροφορίες  τραυματισμούς.

Η είδηση μεταδόθηκε εκτάκτως από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Ρόιτερ. Επικαλούμενα στοιχεία του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Αστρονομίας της Αιγύπτου αντίστοιχα ανέφεραν ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,6  βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Οι μόνες ζημιές καταγράφηκαν στην  Πάφο, όπου κατέρρευσαν  δύο ετοιμόρροπες κατοικίες. Σε πτηνοτροφείο πέθαναν  1586 κοτόπουλα, που ποδοπατήθηκαν μεταξύ τους από φόβο . Το πτηνοτροφείο αντιμετωπίζει ζημιά χιλιάδων ευρώ.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων , Ερσίν Τατάρ και Νίκος Αναστασιάδης είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με πρωτοβουλία του πρώτου.  

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο κ. Αναστασιάδης και κ. Ταλάτ, αναφέρθηκαν στον σεισμό του 1953 μεγέθους 6.1 στην κλίμακα Ρίχτερ, λέγοντας ότι αποτέλεσε ένα από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς στη ιστορία του νησιού.

Είπαν ακόμα ότι είναι παρήγορο το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες ζωών ή υλικές καταστροφές και αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος.

ΦΩΤΟ m.emsc.eu

 

 

Share this post