Σε αναμονή του ανακοινωθέντος του ΟΗΕ για για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Σε αναμονή του ανακοινωθέντος του ΟΗΕ για για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Δεν αναμένεται η έκδοση ανακοινωθέντος από τα Ηνωμένα Έθνη, τα αμέσως επόμενα εικοσι-τετράωρα, για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμα του ΡΙΚ , ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι τις προσεχείς εβδομάδες, τα Ηνωμένα Έθνη θα επιχειρήσουν κύκλο επαφών με τα δύο μέρη, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσον μπορούν να αποτυπωθούν σε ανακοίνωση τα όσα συμφωνήθηκαν κατά την τριμερή, στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στην εμπλοκή που προέκυψε, ο κύριος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι επιθυμία του είναι ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου. Του εξήγησε, μάλιστα, ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν την ισχυρή θέση πως για θέματα της ημερήσιας διάταξης όπως είναι το Κυπριακό, θα πρέπει να διορίζεται ειδικός, και όχι προσωπικός απεσταλμένος.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, ακόμη, πως κατά την τριμερή συνάντηση, ο Αντόνιο Γκουτέρες ενημέρωσε για την πρόθεσή του. Είπε ότι υπήρξε αντίδραση από πλευράς Τατάρ ο οποίος ζήτησε διορισμό προσωπικού απεσταλμένου, ωστόσο, μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν αποδέχθηκε την πρόταση του Γενικού Γραμματέα.

Μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης, ο Ερσίν Τατάρ, κατόπιν συνεννόησης με την Τουρκία, άλλαξε άποψη, με αποτέλεσμα το προσχέδιο των Ηνωμένων Εθνών να μείνει στο συρτάρι.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η αλλαγή στάσης από τουρκικής πλευράς, οφείλεται στο γεγονός ότι ένας ειδικός απεσταλμένος θα είναι υπόλογος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ως προς τη μορφή της λύσης του Κυπριακού, που δεν συνάδει με τις επιδιώξεις της Άγκυρας.

Share this post