Σάλος από άρθρο του τ. προεδρικού συμβούλου.

Σάλος από άρθρο του τ. προεδρικού συμβούλου.

Νέα διένεξη ΑΚΕΛ-κυβέρνησης προκάλεσε ο Μ. Δρουσιώτης για το Κραν Μοντανά

Ο τέως προεδρικός σύμβουλος , Μακάριος Δρουσιώτης , “άναψε φωτιές” με άρθρο του στον “Πολίτη” της Κυριακής για τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά. Ο Μ. Δρουσώτης , ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος του προέδρου Αναστασιάδη από το 2013 μέχρι το 2014, ακολούθησε στην συνέχεια τον τέως Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Χρήστο Στυλιανίδη. Ως εκ της θέσης του δεν ήταν το 2016 στο Κραν Μοντανά. Ωστόσο , στο άρθρο του δημοσιεύει πληροφορίες για το παρασκήνιο της διάσκεψης, ώστε να εμπεδωθεί η τουρκική θέση ότι για το ναυάγιο ευθύνεται αποκλειστικά ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Το ΑΚΕΛ ζήτησε , με αφορμή το άρθρο , εξηγήσεις για τα όσα καταλογίζονται στον πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, αντέστρεψε το αίτημα και προκάλεσε το ΑΚΕΛ Ο κ. Κούσιος καλεί το ΑΚΕΛ «να δώσει εξηγήσεις προς τον κυπριακό λαό σε τι αποσκοπεί επιμένοντας σε ένα αναληθές αφήγημα, το οποίο μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην εθνική μας υπόθεση και στα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων». Η κυβέρνηση για να πείσει για την θέση της διέρρευσε το έγγραφο ,  που κατατέθηκε από την Τουρκία στη διάρκεια των συνομιλιών του Κραν Μοντανά  και το οποίο σχετικά με τις εγγυήσεις και την παρουσία στρατευμάτων αναφέρει πως για τις εγγυήσεις θα υπάρξει επανεξέταση στο τέλος της τρίτης περιόδου διακυβέρνησης, ενώ για τα στρατεύματα θα υπάρξει μόνο μείωση και όχι πλήρης αποχώρηση.

Το έγγραφο αποκάλυψε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” και το δελτίο ειδήσεων του “SGMA”
Το έγγραφο ετοιμάστηκε και κατατέθηκε στη βάση των όσων είχαν αναφερθεί από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κατά το δείπνο της 30ής Ιουνίου 2017, στο Κραν Μοντανά με την επισήμανση ότι  “τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα”.

Ι. Εγγυήσεις:
α) Η Συνθήκη Εγγυήσεως θα εφαρμοστεί mutatis mutandis στη νέα κατάσταση πραγμάτων,
β) Δεν θα υπάρξει πρόνοια για κατάληξη (sunset clause),
γ) Η Επιτροπή Παρακολούθησης (Monitoring Committee) που θα εγκαθιδρυθεί από τη Συμφωνία στη βάση της Νέας Κατάστασης Πραγμάτων θα παρακολουθεί την εφαρμογή της περιεκτικής λύσης,
δ) Θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση στο τέλος της τρίτης περιόδου της εναλλασσόμενης προεδρίας και της ομοσπονδιακής βουλής, δηλαδή στο τέλος των τριών εκλογικών κύκλων, μετά από την επιτυχημένη εφαρμογή. [Υπόκειται σε συμφωνία σε ανώτερο επίπεδο, μετά από επιτυχημένη εφαρμογή η επανεξέταση μπορεί λάβει χώρα στο τέλος μιας συντομότερης περιόδου].
ΙΙ. Στρατιωτική παρουσία:
α) Θα υπάρξει εξ αρχής σημαντική μείωση στρατευμάτων,
β) Θα υπάρξει περαιτέρω βαθμιαία μείωση σε αριθμούς, στη βάση και της προόδου που θα επιτυγχάνεται κατά την εφαρμογή της λύσης,
γ) Θα υπάρξει μια μόνιμη δύναμη η οποία δεν θα υπόκειται σε καταληκτική πρόνοια (shall not be subject to sunset clauses),
δ) Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Συμμαχίας και των Μεταβατικών Διευθετήσεων Ασφάλειας θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη Συμφωνία της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Το ΑΚΕΛ ζήτησε  εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τα όσα καταλογίζονται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Στέφανος Στεφάνου υποστήριξε πως όλα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα «δεν συνάδουν με το αφήγημα της κυβέρνησης για τη Διάσκεψη» και αυτά προέρχονται από ένα πρώην σύμβουλο του Προέδρου Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ στο δημοσίευμα μεταξύ άλλων αναφέρεται πως:
– Την παραμονή του δείπνου στο Κραν Μοντάνα, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου και του ανέφερε ότι η μόνη λύση είναι η λύση δύο κρατών διότι οι Ελληνοκύπριοι, δεν δέχονται την ομοσπονδία.


– Ο ΓΓ του ΟΗΕ ενημέρωσε τον Προέδρο Αναστασιάδη ότι ο κ. Τσαβούσογλου δεν είχε μεν εξουσιοδότηση να δεσμευτεί γραπτώς για την κατάργηση των εγγυήσεων και την ταχεία αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά διαβεβαίωσε ότι αυτά θα τα αποδεχόταν αν περιλαμβάνονταν σε μια συνολική πρόταση του ΟΗΕ ως πακέτο με τα τέσσερα εσωτερικά θέματα.
– Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδέχθηκε το άτυπο έγγραφο για τον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης.  το οποίο ρητά απέκλειε οποιοδήποτε εκτελεστικό ή συντακτικό ρόλο στις εγγυήτριες δυνάμεις, και τους έδινε μόνο συμβουλευτικό ρόλο.
Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ο Μ. Δρουσιώτης δεν ήταν παρών στις συνομιλίες και ούτε συνεργάτης του ΠτΔ κατά τις συνομιλίες.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Κούσιο «για το ΑΚΕΛ φαίνεται πως δεν έχει καμιά σημασία ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε στο Κραν Μοντάνα, και με τις γραπτές προτάσεις της Άγκυρας, αλλά και με δημόσια δήλωση του, ότι «μόνο στα όνειρα των Ελληνοκυπρίων θα εγκατέλειπε η Τουρκία τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της στην Κύπρο», ή όταν το τουρκικό ΥΠΕΞ μόλις πρόσφατα διέψευσε ανάλογο δημοσίευμα του ίδιου συγγραφέα».
Ο κ. Κούσιος καλεί το ΑΚΕΛ «να δώσει εξηγήσεις προς τον κυπριακό λαό σε τι αποσκοπεί επιμένοντας σε ένα αναληθές αφήγημα το οποίο μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην εθνική μας υπόθεση και στα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων».

*Διαβάστε εδώ το επίμαχο δημοσίευμα

Τι έγινε στο δείπνο στο Κραν Μοντανά

Share this post