Σ. Περδίος: «Δεν είναι λύση ο κρατικός αερομεταφορέας».

Σ. Περδίος: «Δεν είναι λύση ο κρατικός αερομεταφορέας».

Το Υφυπουργείο Τουρισμού θα δώσει έμφαση στην προσέλκυση  τουρισμού  ατόμων τρίτης ηλικίας

Η δημιουργία κρατικού αερομεταφορέα «δεν είναι λύση» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα συνδεσιμότητας της Κύπρου με άλλες χώρες, δήλωσε ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος.
Ο υφυπουργός σε δηλώσεις στην ιστοσελίδα μας, με την ευκαιρία της επαναφοράς σήμερα της συνδεσιμότητας της Κύπρου με άλλες χώρες, εξήγησε σχετικά: «Η Κύπρος είναι μικρή χώρα και γι΄αυτό η καλύτερη επιλογή είναι ο ανοικτός ανταγωνισμός». Έφερε ως παράδειγμα την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Wizz Air , μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, η οποία από την 1η Ιουλίου θα έχει βάση στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Αρχικά θα υπάρχουν δύο αεροσκάφη και στη συνέχεια τα αεροσκάφη θα αυξηθούν και θα προσθέσει στα ήδη υφιστάμενα δρομολόγια της και προορισμούς ακόμα 11 πτήσεις προς 11 αεροδρόμια και επτά χώρες.

 

 

«Το γεγονός ότι η Κύπρος μέσα σ’ όλη αυτή την κατάσταση έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον της WIZZ AIR είναι πολύ σημαντικό για μας», σημείωσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «εάν εξαιρέσουμε τα δρομολόγια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που είναι πάρα πολύ σημαντικά για τους Κύπριους , δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι τα υπόλοιπα δρομολόγια της WIZZ AIR, είναι τουριστικής φύσεως από χώρες, οι οποίες μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα».
Σε ερώτηση, αν η εταιρεία έρχεται στην Κύπρο με το αζημίωτο, ο κ. Περδίος απάντησε ότι η εταιρεία έλαβε υπόψη την πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού και εξασφάλισε κάποια οικονομικά οφέλη από την Hermes Airports .
Αναφορικά με την ταξινόμηση σε δύο κατηγορίες χωρών, από τις οποίες η Κύπρος άρχισε να δέχεται επισκέπτες , ο υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι αυτή έγινε από την ομάδα ειδικών επιστημόνων με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα. Βρετανοί τουρίστες θα μπορούν να γίνουν δεκτοί, αν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα , τέλη Ιουλίου. Η Ρωσία, σημείωσε , είναι πολύ πίσω από την Βρετανία και άρα, εκτίμησε, δεν προβλέπονται αφίξεις Ρώσων τουριστών πριν από τον Αύγουστο.
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι μέσα στην βδομάδα θα υπάρξει νέα αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης χωρών και δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλες χώρες.


Σε ερώτηση, γιατί η Ισπανία είναι εκτός τη στιγμή που η Γερμανία (στην πρώτη κατηγορία της Κύπρου) ανοίγει τα σύνορά της με την χώρα αυτή, ο κ. Περδίος απάντησε ότι «αυτό είναι σωστό». Ωστόσο , πρόσθεσε ότι «η Γερμανία είναι μεγάλη αγορά , η οποία δεν αξιοποιήθηκε σωστά).
Σύμφωνα με τον υφυπουργό τόσο η Ισπανία, όσο και η Πορτογαλία είναι μεγάλες αγορές και ενδιαφέρουν την Κύπρο. «Αυτό που δυσκολεύει είναι η συνδεσιμότητα με τις δύο αυτές χώρες», πρόσθεσε. Ο κ. Περδίος , απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση , είπε πως «ξεκινήσαμε με μια μικρή λίστα χωρών , διότι ο όγκος δουλειάς στο Υπουργείο Υγείας είναι τεράστιος». Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι αυτή την βδομάδα η λίστα (χωρών) θα εμπλουτιστεί. Ωστόσο, τόνισε: «η λίστα είναι επιδημιολογική, ΟΧΙ τουριστική».

Επίσης, ο υφυπουργός δήλωσε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδος. Σε παρατήρηση , ότι φαίνεται να υπάρχει διαφορά μεταξύ Ελλάδος –Κύπρου ως προς την κατηγοριοποίηση χωρών, ο υφυπουργός απάντησε ότι αυτή έγκειται στο ότι « η Κύπρος αξιολογεί τα επιδημιολογικά στοιχεία χωρών, ενώ η Ελλάδα επέλεξε να πάρει τις αποφάσεις της με βάση την λίστα των επικίνδυνων αεροδρομίων ανά τον κόσμο».
Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τον τουρισμό ατόμων τρίτης ηλικίας, ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο, και κατά πόσο θα δοθούν σχέδια κινήτρων , ο υφυπουργός τουρισμού απάντησε : «Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές. Ο τομέας αυτός δεν είχε αξιοποιηθεί σωστά. Τώρα θα εργαστούμε μεθοδικά για να προσελκύσουμε τουρισμό τρίτης ηλικίας, διότι υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, που επιλέγουν να κάνουν διακοπές την χειμερινή περίοδο».

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Share this post