Russian Asset Tracker: Η υπερπολυτελής ντάτσα του Πούτιν

Russian Asset Tracker: Η υπερπολυτελής ντάτσα του Πούτιν

Το inside story αποκαλύπτει, στα πλαίσια της συμμετοχής του στη διεθνή ερευνητική ομάδα Russian Asset Tracker, την «Καλύβα του Ψαρά», το πανάκριβο εξοχικό στο δάσος της Καρελίας που συνδέεται με τον Πούτιν. (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: James O’ Brien/OCCRP)

 Της Olesya Shmagun

και του Denis Dmitriev*

Denis Dmitriev - European Press Prize

Πριν από τρεις χειμώνες, ένας ξυλουργός από την πλούσια δασώδη ρωσική περιοχή της Καρελία, ξεκίνησε μια φιλόδοξη πεζοπορία με χιονοπέδιλα. Την τρίτη εβδομάδα του ταξιδιού του, καθώς έσκαβε τον δρόμο του ανάμεσα στα χιονισμένα δέντρα που πλαισιώνουν τις όχθες της λίμνης Λαντόγκα, σταμάτησε για να συνομιλήσει με μερικούς ντόπιους ψαράδες.

Ξαφνιασμένος από μια ασυνήθιστη κατασκευή που εντόπισε να διακόπτει το γκριζόλευκο τοπίο, στην άλλη μεριά του πάγου, αναρωτήθηκε φωναχτά για το ασυνήθιστα διαμορφωμένο «κέντρο αναψυχής».

Το κτίριο απείχε πολύ από τις συνηθισμένες ταπεινές ξύλινες καλύβες που έχτιζαν οι ντόπιοι. Οι ξύλινοι τοίχοι του καμπυλώνονταν προς όλες τις κατευθύνσεις, διακοπτόμενοι από μεγάλα φύλλα γυαλιού.

Αρχιτεκτονική απεικόνιση της «Καλύβας του Ψαρά». [Merkuriev]

Οι ψαράδες γέλασαν. Το κτίριο, είπαν, ήταν γνωστό σε όλους γύρω από τη λίμνη ως η «ντάτσα» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν – ντάτσα είναι η ρωσική λέξη για το αγροτικό εξοχικό– και εξεπλάγησαν που ο ξυλουργός δεν το γνώριζε.

Από περιέργεια να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά, διέσχισε τον παγωμένο κολπίσκο με τα χιονοπέδιλά του, πέρασε δίπλα από το σπίτι και συνέχισε να πηγαίνει. Υπήρχαν και άλλες κατασκευές στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας παραδοσιακής ρωσικής σάουνας – και εκεί τον σταμάτησε ένας φρουρός ασφαλείας. «Τον έπιασα δίπλα στα λουτρά», είπε στον ασύρματό του.

Ο φρουρός είπε στον ξυλουργό ότι καταπατούσε ιδιωτική ιδιοκτησία και τον οδήγησε σε ένα φυλάκιο ασφαλείας, όπου αντιγράφηκαν τα στοιχεία του διαβατηρίου του.

Όταν τον ρώτησε αν το σπίτι ήταν όντως η ντάτσα του Πούτιν, ο φρουρός παρέμεινε σιωπηλός. Αλλά η παραδοξότητα της συνάντησης έκανε τον ξυλουργό να πειστεί ότι είχε πέσει σε ένα μέρος που χρησιμοποιούσε ο πρόεδρος.

«Ξεκινώντας από τους ψαράδες και καταλήγοντας στους φρουρούς, όλοι είχαν αυτό το ιδιαίτερο βλέμμα, σαν να ξέρεις ένα ιδιότυπο μυστικό και δεν μπορείς παρά να θέλεις να το πεις», θυμάται.

Το περίεργο μυστικό της «Καλύβας του Ψαρά» –όπως ονομαζόταν κάποτε το σπίτι στον ιστότοπο του αρχιτεκτονικού γραφείου που το σχεδίασε– έχει επίσης διερευνηθεί σε διάφορα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ξεκινώντας από ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζКомпания друга Путина купила землю рядом с Валаамом | tvrain.ru του τηλεοπτικού δικτύου Dozhd το 2016, που συνέδεσε για πρώτη φορά το κτίσμα με τον Ρώσο πρόεδρο.

Το Dozhd διαπίστωσε ότι το κτίριο και η γύρω έκταση ανήκαν σε διάφορες εταιρείες που ανήκαν στον Γιούρι Κοβαλτσούκ, στενό σύμμαχο του Πούτιν και μεγαλομέτοχο της Bank Rossiya, που φέρει το παρατσούκλι «Τράπεζα του Πούτιν» λόγω της φήμης της ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του προέδρου.

Σχεδιαστική απεικόνιση του εσωτερικού του «Σπιτιού του Κήπου», με ορειχάλκινη κονσόλα με λαμπραντορίτη.

 

Αλλά οι εταιρείες αυτές έχουν και μια άλλη σύνδεση, όπως διαπίστωσε το OCCRP. Συνδέονται με ένα domain ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το LLCInvest.ru, που ενώνει δεκάδες εταιρείες που συνδέονται με μέλη του στενού κύκλου του Πούτιν. Ο τομέας φιλοξενείται από έναν πάροχο ιστοσελίδων με στενούς δεσμούς με την Bank Rossiya. Και οι εταιρείες που τον χρησιμοποιούν κατέχουν περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με τον Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της Καλύβας του Ψαρά.

Διαβάστε την κεντρική έρευνα του Russian Asset Tracker
Διαβάστε περισσότεραRussian Asset Tracker: Εταιρείες που συνδέονται με την Bank Rossiya συγκεντρώνουν περιουσιακά στοιχεία δισ. δολαρίων που συνδέονται με τον Πούτιν για τα ευρήματα του OCCRP σχετικά με τις μυστηριώδεις ρωσικές εταιρείες που συνδέονται μέσω του διαδικτυακού domain τους.

Το OCCRP απέκτησε πρόσβαση σε χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν από δύο κατασκευαστικές εταιρείες που είναι υπεύθυνες για την αξιοποίηση της γης γύρω από το κτίριο. Η αλληλογραφία τους δείχνει τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται οι εταιρείες LLCInvest.

Η γη γύρω από τη «ντάτσα του Πούτιν» ανήκει σε τρεις διαφορετικές εταιρείες, οι διευθυντές των οποίων χρησιμοποιούν το domain LLCInvest.ru –Prime, Onega και Master– καθώς και σε ένα άτομο, τον Μιχαήλ Ντέντοφ, ο οποίος χρησιμοποιεί επίσης ένα email της LLCInvest. Αλλά η κατασκευή του συγκροτήματος κατευθύνθηκε από υπαλλήλους μιας σκοτεινής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, της «Αναβίωσης των Ναυτικών Παραδόσεων».

Εξωτερικά, αυτή η μη κερδοσκοπική οργάνωση δεν έχει καμία επίσημη ή νομική σχέση με την ιδιοκτησία στην Καρελία, και δεν υπάρχει τίποτα στις ετήσιες εκθέσεις της που να υποδηλώνει ότι το έργο της περιλαμβάνει τη διαχείριση ενός εξοχικού σπιτιού. Ο μόνος σαφής δεσμός με τις άλλες εταιρείες είναι ότι συνδέεται επίσης με το domain LLCInvest.ru.

Άλλα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τον Πούτιν –συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου παλατιού στη Μαύρη Θάλασσα και μιας άλλης βίλας διακοπών στα βορειοδυτικά της Ρωσίας– έχουν επίσης ως διαχειριστές εταιρείες που χρησιμοποιούν τα email της LLCInvest, οι οποίες φαίνεται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα ίδια τα ακίνητα.

Φωτιά και νερό

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν περιείχαν επίσης κατόψεις ορόφων, αρχιτεκτονικά σχέδια, σχέδια για διακόσμηση εσωτερικού χώρου και άλλο υλικό που παρέχει λεπτομέρειες που δεν έχουν αποκαλυφθεί ποτέ πριν σχετικά με την εκπληκτική πολυτέλεια του συγκροτήματος «Καλύβα του Ψαρά», το οποίο επεκτείνεται για να συμπεριλάβει περισσότερα από τη χαρακτηριστική ξύλινη κατασκευή που παρουσιάζεται στα μέσα ενημέρωσης.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η κατασκευή της θεαματικής κύριας κατοικίας βρισκόταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη τον Απρίλιο του 2011. Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό στούντιο Εβγκένι Μερκούριεφ, το κτίριο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2012 και κέρδισε πολλά βραβεία για τον σχεδιασμό του.

Αλλά οι ιδιοκτήτες αυτής της παραλιακής γης δεν σταμάτησαν μόνο σε μια «καλύβα». Το 2013 άρχισε να ανεγείρεται μια άλλη κατασκευή στην περιοχή. Καταχωρήθηκε στο ρωσικό κτηματολόγιο το 2018 ως «αχυρώνας», αλλά αν κρίνουμε από τα πολυτελή σχέδια που απέκτησε το OCCRP, οι κάτοικοί του σίγουρα δεν είναι αγελάδες.

Απεικόνιση 3D του υπερπολυτελούς «σπιτιού του κήπου» που ανήκει στο συγκρότημα της «καλύβας του ψαρά».

Το φουτουριστικό διώροφο κτίριο διαθέτει τεράστιους εσωτερικούς-υπαίθριους χώρους που μοιάζουν σαν να φτιάχτηκαν για διασκέδαση. Μια ευρύχωρη τραπεζαρία ανοιχτού χώρου έχει διαστάσεις άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων, που χωρίζεται με ένα γυάλινο χώρισμα από μια κουζίνα τύπου εστιατορίου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τους σεφ να εργάζονται χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό ψησίματος, το tandoor, το ιαπωνικού τύπου teppan και το καπνιστήριο.

Το σπίτι διαθέτει επίσης το δικό του ιδιωτικό ζυθοποιείο. Είναι εξοπλισμένο με αυστριακό εξοπλισμό ζυθοποιίας αξίας 345.000 ευρώ που μπορεί να παράγει 47 λίτρα μπύρας την ημέρα.

Στον δεύτερο όροφο του κτιρίου υπάρχει μια αίθουσα τσαγιού με εκπληκτική θέα στη λίμνη Λαντόγκα. Στην άλλη πλευρά, ένας γυάλινος τοίχος προσφέρει θέα στο ζυθοποιείο.

Δίπλα στο κτίριο υπάρχουν δύο μικρές πισίνες. Από το σπίτι ένα μικρό μονοπάτι οδηγεί σε έναν φυσικό καταρράκτη που εκβάλλει στον κόλπο, όπου υπάρχει ένα άνετο απομονωμένο κιόσκι. Ο καταρράκτης αποτελούσε κάποτε ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, αλλά τώρα η περιοχή είναι απαγορευμένηПутешествия вокруг Ладоги (Ладожского озера) | vk.com για το κοινό.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το κόστος αυτής της κατά παραγγελία εγκατάστασης, αλλά ένα έγγραφο έδειξε ότι τον Ιούνιο του 2015, μόνο οι γενικές κατασκευαστικές εργασίες –χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έπιπλα, οι εσωτερικοί χώροι ή ο φωτισμός– εκτιμήθηκε ότι θα κόστιζαν 187 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια τότε).

Επαγγελματική κουζίνα και το σπίτι του κήπου

Το μεγαλύτερο μέρος της γης γύρω από την «Καλύβα του Ψαρά» ήταν χωροθετημένο ως γεωργική γη, μέχρι να χτιστεί η «καλύβα», και εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να χρησιμοποιείται για γεωργική εκμετάλλευση.

Δίπλα στην «καλύβα» υπάρχει ένα εκτροφείο πέστροφας. Ένας ντόπιος κάτοικος δήλωσε στο OCCRP ότι μπορεί κανείς να αγοράσει ζωντανή πέστροφα απευθείας από τα χέρια ενός φρουρού ασφαλείας της ντάτσας – εάν οι VIP καλεσμένοι δεν βρίσκονται στις εγκαταστάσεις, φυσικά.

Η λίμνη Λαντόγκα, πάνω στην οποία βρίσκεται χτισμένη η «καλύβα του ψαρά».

Η περιοχή έχει επίσης αναπτυχθεί και περιλαμβάνει μια φάρμα βοοειδών, όπου εκτρέφονται μοσχάρια για την παραγωγή βοδινού κρέατος Κόμπε. Αλλά το βόειο κρέας φαίνεται πως είναι πιο πολύτιμο αγαθό από την πέστροφα – κανένας από τους ντόπιους που ερωτήθηκαν από το OCCRP δεν θυμόταν να έχει μπορέσει να βρει τα χρήματα για να αγοράσει Κόμπε.

Το 2021, ένα ξεχωριστό κτίριο που περιέχει μια διώροφη επαγγελματική κουζίνα 600 τετραγωνικών μέτρων προστέθηκε στην ιδιοκτησία. Ο πρώτος όροφος στεγάζει χώρους αποθήκευσης ψαριών, κρέατος και λαχανικών και χώρους προετοιμασίας με χώρους για ψήσιμο, κρύα και ζεστά γεύματα. Ο δεύτερος όροφος φαίνεται να στεγάζει το προσωπικό της κουζίνας, διαθέτοντας τέσσερα μέτρια υπνοδωμάτια με πτυσσόμενα κρεβάτια.

Ο χώρος βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση. Τον Απρίλιο του 2021, ακτιβιστές από μια ομάδα που υπερασπίζεται την πρόσβαση του κοινού στις ακτές ανέφερανК даче Путина в заливе Мариенлахти строят дорогу через национальный парк “Ладожские шхеры” | openbereg.ru ότι κατασκευάζεται νέος δρόμος προς την ιδιοκτησία στο Εθνικό Πάρκο Λαντόγκα Σκέρι και βρίσκεται σε εξέλιξη υλοτομία μεγάλης κλίμακας.

Το καλοκαίρι του 2021 ξεκίνησε η κατασκευή ενός νέου σπιτιού στην περιοχή, επίσης με πρόσοψη στη λίμνη Λαντόγκα, σύμφωνα με τα έγγραφα στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν. (Δεν είναι σαφές αν έχει ολοκληρωθεί).

Παρόλο που φέρει τη σεμνή ονομασία «Σπιτάκι του Κήπου», το έργο είναι πολυτελές, με εσωτερικούς χώρους από ημιπολύτιμους λίθους όπως λάπις λάζουλι και λαμπραντορίτη. Ένα μεγάλο τμήμα του δαπέδου καλύπτεται από μάρμαρο Fior di Bosco, αξίας 110.000 δολαρίων.

Τα υδραυλικά εξαρτήματα σε κάθε ένα από τα έξι μπάνια του σπιτιού προβλέπεται να κοστίζουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 46.000 δολάρια). Μια απλή βρύση μπιντέ κοστολογείται στα 700.000 ρούβλια (10.800 δολάρια), ενώ μια λαβή ντους υπολογίζεται στα 300.000 ρούβλια (πάνω από 4.600 δολάρια).

Στο ισόγειο του «κηπόσπιτου» υπάρχουν έξι υπνοδωμάτια, το καθένα με το δικό του μπάνιο και γκαρνταρόμπα. Στο κέντρο του κτιρίου, μια εσωτερική πισίνα διαθέτει τον δικό της διακοσμητικό καταρράκτη, που ρέει από τον πρώτο όροφο του σπιτιού.

Τρεις αρχιτέκτονες που ερωτήθηκαν από το OCCRP περιέγραψαν το εσωτερικό ως «premium» και «πολυτελείας».

«Μπορείς να χτίσεις ένα τέτοιο έργο μόνο με απεριόριστο προϋπολογισμό», δήλωσε ο ένας.

«Όλο το σπίτι είναι καλυμμένο με ημιπολύτιμη πέτρα – ο νεροχύτης είναι πέτρινος», είπε ένας άλλος. «Για μένα είναι της ίδιας κατηγορίας με μια χρυσή τουαλέτα», είπε ένας άλλος.

Ένα ρωσικό γραφείο εσωτερικού σχεδιασμού υψηλών προδιαγραφών, το FullHouseDesign, είναι επικεφαλής του έργου. Η ιδιοκτήτρια της εταιρείας δήλωσε στο OCCRP ότι δεν θυμάται καμία τέτοια ανάμειξη, αλλά διαφώνησε με την ιδέα ότι τα μαρμάρινα δάπεδα είναι υπερβολικά.

«Αν κοιτάξετε την ιστοσελίδα μας, υπάρχουν πολλά έργα στα οποία χρησιμοποιούμε μαρμάρινο δάπεδο, όπως θα έκανε κάθε άλλο αξιοσέβαστο αρχιτεκτονικό γραφείο».

 

Αρχιτεκτονικά σχέδια της εξωτερικής όψης του «Σπιτιού του Κήπου» που γειτνιάζει με την «Καλύβα του Ψαρά» στην Καρελία. [Full House Design]

 

Είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει πόσο μπορεί να κόστισε το «Σπιτάκι του Κήπου». Αλλά ένας υπολογιστής τιμών στον ιστότοπο του FullHouseDesign υποδηλώνει ότι το ελάχιστο κόστος θα ήταν περίπου 12 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 188.000 δολάρια) μόνο για τις εργασίες σχεδιασμού.

Κληθέν να απαντήσει στα ευρήματα του OCCRP σχετικά με τις εταιρείες LLCInvest, συμπεριλαμβανομένων αυτών που κατέχουν και λειτουργούν την «καλύβα του ψαρά», το Κρεμλίνο απάντησε μόνο: «Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τα περιουσιακά στοιχεία και τους οργανισμούς που αναφέρατε».

Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στο OCCRP ότι ολόκληρος ο κόλπος είναι συνήθως προσβάσιμος οδικώς, αλλά αποκλείεται από ένα φράγμα που φυλάσσεται από ομοσπονδιακούς αξιωματικούς προστασίας όταν επισκέπτονται VIP επισκέπτες. Οι τοπικές ομάδες κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύουνПодслушано в Сортавала | vk.com μερικές φορές προειδοποιήσεις σχετικά με το κλείσιμο.

«Οι ντόπιοι υπηρετούν εκεί ως φρουροί μόνο όταν ο χώρος είναι άδειος», δήλωσε ένας ντόπιος ψαράς στον OCCRP. «Όταν έρχονται επισκέπτες υψηλού επιπέδου, οι ντόπιοι συνήθως αντικαθίστανται από την FSO [ομοσπονδιακή υπηρεσία προστασίας]».

Ακόμη και όταν ο κόλπος είναι ανοιχτός, είπαν κάποιοι, ο μεγάλος αριθμός καμερών ασφαλείας στην ακτή αποθαρρύνει τους επισκέπτες.

«Είναι τρομακτικό», δήλωσε ένα άτομο.

Στην περιοχή της Καρελίας, εν τω μεταξύ, ο μέσος μισθός τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 64.000 ρούβλια (860 δολάρια) – λιγότερο από το κόστος ενός μόνο χερουλιού ντους στο μπάνιο του «Σπιτιού του Κήπου». Παρόλα αυτά, ένας ντόπιος που μίλησε στο OCCRP δήλωσε ότι δεν είχε πρόβλημα με την ντάτσα ή τον ιδιοκτήτη της.

«Απλώς δεν μου αρέσει όταν ο δρόμος προς τον κόλπο είναι κλειστός», είπε.

* Olesya ShmagunOlesya Shmagun | European Press Prize (OCCRP), Denis DmitrievDenis Dmitriev | European Press Prize (Meduza)

ΠΗΓΗ: insidestory.gr

Share this post