“Υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση” αποφάσισε το Συνέδριο του ΔΗΣΥ

“Υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση” αποφάσισε το Συνέδριο του ΔΗΣΥ

Το Σάββατο 6 Μαΐου η 8η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση

Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα  οι εργασίες του 17ου Παγκύπριου Συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού, που έγιναν στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει:

“Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου σχεδόν 100 σύνεδροι κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις για το παρόν και το μέλλον του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις στο πρώτο μέρος του συνεδρίου, από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο κ. Χάρη Γεωργιάδη, τον τέως Πρόεδρο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τον επίτιμο Πρόεδρο και τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο  Αναστασιάδη και την Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αννίτα Δημητρίου.

Με τις εργασίες να διεξάγονται σε γόνιμο και παραγωγικό κλίμα, προέκυψαν προτάσεις για τα επόμενα βήματα του Δημοκρατικού Συναγερμού, μετά και την 8η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση η οποία είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 6 Μαΐου, τα οποία στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τύχουν ανάλυσης από τα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, με εισήγηση της Προέδρου κ. Αννίτας Δημητρίου, ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα η υιοθέτηση του αποσπάσματος της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, της 7ης  Φεβρουαρίου 2023, στο οποίο τονίζονται τα εξής:

«Ο ΔΗΣΥ, σεβόμενος πλήρως την ετυμηγορία του λαού, αναλαμβάνει την ευθύνη του ως η υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση του τόπου. Πορεύεται αυτόνομος, υπερασπίζεται τις αρχές του και προασπίζει τις κατακτήσεις και τις προοπτικές του λαού μας. Αταλάντευτες προτεραιότητές μας είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων με κράτη της περιοχής και με τις ΗΠΑ, η ισχυρή οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία, η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, η προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, η εφαρμογή του σχεδίου Κύπρος_το Αύριο, η εξασφάλιση της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη και η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου του λαού».

Παράλληλα ψηφίστηκε η τροποποίηση και αντικατάσταση του άρθρου 7.1 του Καταστατικού του Δημοκρατικού Συναγερμού, το οποίο πλέον προνοεί ότι η εκλογική διαδικασία για ανάδειξη των Επαρχιακών Αξιωματούχων και των Κομματικών Οργανώσεων Εξωτερικού, δύναται να διεξάγεται σε ημερομηνία άλλη από εκείνη που θα διεξάγεται η εκλογική διαδικασία για τους Κεντρικούς αξιωματούχους νοουμένου ότι, η εν λόγω ημερομηνία δε θα υπερβαίνει τους 6 μήνες από την εκλογική διαδικασία για τους Κεντρικούς Αξιωματούχους. Εφόσον εγκρίθηκε η πιο πάνω πρόνοια,  η εκλογική διαδικασία για ανάδειξη των Επαρχιακών Αξιωματούχων και Κομματικών Οργανώσεων Εξωτερικού θα προταθεί να διεξαχθεί στις 10 Ιουνίου 2023.  

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της Κύπρου, κάνοντας πράξη το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου «Ενωμένοι. Ισχυροί, για το Αύριο» θα συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστής στα πολιτικά δρώμενα του τόπου και να πολιτεύεται για το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας και της Κύπρου μας”.

Η ομιλία της προέδρου Αννίτας Δημητρίου

Η Αννίτα Δημητρίου κατά την πρώτη ομιλία της έδωσε έμφαση στην επόμενη μέρα του ΔΗΣΥ, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα πρέπει να έχει το κόμμα και την ανάγκη να διατηρήσει τον ρόλο στην αντιπολίτευση. Μιλώντας προς την απερχόμενη ηγεσία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της «που είχατε το θάρρος να δώσετε τη σκυτάλη στα πολιτικά σας παιδιά. Και σας βεβαιώνω οι πόρτες του ΔΗΣΥ θα είναι πάντα ανοικτές για όλες και όλους ανεξαιρέτως αφού η παράταξή μας είναι και θα παραμείνει η παντοτινή μας οικογένεια. Αισθάνομαι δέος, επειδή καλούμαστε να συνεχίσουμε την πορεία που διαμορφώνει το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας – πορεία που χάραξε ο ιδρυτής, ο οραματιστής πολιτικός, ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης.

Όπως σημείωσε παρά τη φημολογία που υπάρχει περί συστράτευσης του ΔΗΣΥ με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη η ίδια θέλησε να επικυρωθεί η απόφαση του πολιτικού γραφείου για τον αντιπολιτευτικό ρόλο του ΔΗΣΥ. «Έχουμε σχέδιο, έχουμε πλάνο για το αύριο. Αν είμαστε εξαρτημένοι από κάτι είναι αποκλειστικά από τα μέλη μας και είμαστε αταλάντευτα δεσμευμένοι στο καλό της πατρίδας μας. Στο να λύνουμε τα προβλήματα του τόπου μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αβέρωφ ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα

Ο τέως πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, στην ομιλία του ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα στις προεδρικές εκλογές. Για το Κυπριακό τόνισε “να αποδείξουμε όλοι ότι στο Κραν Μοντανα δεν γράφτηκε η ληξιαρχική πράξη ενταφιασμού του κυπριακού”, ενώ από την ομιλία του απουσίαζε ο,ποαδήποτε αναφορά στον Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε τον αντιπολιτευτικό ρόλο του ΔΗΣΥ και διαβεβαίωσε ότι θα  παραμείνει στο πλευρό της νέας ηγεσίας.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκίνησε την ομιλία με τα λόγια του πατέρα του: «Ελπίζω να μην γίνεις σκλάβος της όποιας καρέκλας. Να είσαι πάντα υπεύθυνος των πράξεων σου και το πιο σημαντικό, μην προδώσεις ποτέ τα πιστεύω σου και να προσέχεις τους φίλους σου». Αυτά τα λόγια, είπε,  καθόρισαν την δική του πολιτική  πορεία. 

Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Η πολιτική της ουσίας και της αλήθειας, σχεδόν παντού στον κόσμο αλλά και εδώ, στην Κύπρο μας, ανταγωνίζεται συστηματικά την πολιτική της εικόνας και του life style. Η λογική είναι κατατρεγμένη. Από τη μία υπάρχει η πολιτική με τις θέσεις, τα προγράμματα, τις δεσμεύσεις, τα καθαρά ΝΑΙ και τα καθαρά ΟΧΙ. Από την άλλη υπάρχουν τα επιφανειακά σλόγκαν και, τα ρηχά μηνύματα. Το κυνήγι της εντύπωσης και ο συναισθηματικός λαϊκισμός. Ζούμε μια εποχή όπου ένα πάρτι γίνεται επίσημη ανάρτηση, την ώρα μάλιστα που η χώρα παραμένει σκλαβωμένη, το μέσο νοικοκυριό να δέχεται τις πιέσεις του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, που 23 συμπατριώτες μας να κινδυνεύουν στο Σουδάν και η εικόνα της να κινδυνεύει από τις κυρώσεις. Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω το εξής: Δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα. Με απασχολούν τα φαινόμενα. Στην επέλαση του life style, η απάντηση της δημοκρατίας είναι η ενδυνάμωση των θεσμών.  Θα μου πείτε, όλοι μιλούν για την ενότητα. Ακόμη και εκείνοι, οι οποίοι κτύπησαν πισώπλατα το Συναγερμό και μας πρόδωσαν, ορκίζονταν στην ενότητα». 

Ο επίτιμος

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης αποκάλεσε “αδελφό” τον Αβέρωφ Νεοφύτου και έστειλε  το μήνυμα πως “είναι έτοιμος να βάλει τελεία στην εδώ και καιρό υπάρχουσα σύγκρουση”. Δικαιολογήθηκε για την προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών και υποστήριξε ότι  “στήριξε με κάθε τρόπο τον Αβέρωφ Νεοφύτου”.

Επίσης, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα και στην συνεισφορά του στον ΔΗΣΥ για μια πεντηκονταετία. Τέλος, δήλωσε ότι  ο ΔΗΣΥ πρέπει  να μείνει πρωταγωνιστής.  

Share this post