“Έπεσε” για λίγο η ιστοσελίδα της Βουλής, λόγω της λίστας Γιωρκάτζη

“Έπεσε” για λίγο η ιστοσελίδα της Βουλής, λόγω της λίστας Γιωρκάτζη

Μεγάλη επισκεψημότητα είχε το μεσημέρι η ιστοσελίδα της Βουλής , λόγω της ανάρτησης της λίστας Γιωρκάτζη. Προσωρινά η ιστοσελίδα “έπεσε” , αλλά τελικά το πρόβλημα αποκαταστάθηκε. 

Η λίστα περιλαμβάνει πλήθος επωνύμων( περιλαμβανομένων και πολιτικών) , αλλά και νομικά  προσώπα. Σε αυτή παρατίθενται  ποσά υπολοίπων δανείων, τα οποία, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις έχουν διαψεύσει αρκετοί από αυτούς που περιλαμβάνονται σε αυτή. 

Τα στοιχεία, που αναγράφονται αφορούν τον Απρίλιο του 2019,  όταν η τέως διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη την έστειλε στη Βουλή. Χθες η Βουλή αποφάσισε να δημοσιοποιήση την λίστα με 47 ψήφους υπέρ, μία ψήφο εναντίον εκ μέρους του Ζαχαρία Κουλία, ενώ οι τρεις βουλευτές της ΕΔΕΚ απείχαν από τη διαδικασία.

Μετά την ψηφοφορία αντίγραφο της λίστας δόθηκε   στους βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, του Κινήματος Οικολόγων, της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, στο ΕΛΑΜ, στον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα και στην Άννα Θεολόγου. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματός του θα δουν τη λίστα μετά τη δημοσιοποίησή της στην ιστοσελίδα της Βουλής. Τη λίστα δήλωσαν ότι δεν θα παραλάβουν και οι δύο βουλευτές της Αλληλεγγύης.

Από μια πρώτη εξέταση στη λίστα μεταξύ άλλων βρίσκονται:

*Πολιτικό πρόσωπο της προεδρίας της Δημοκρατίας, για δάνειο 227 χιλιάδων ευρώ, εν ενεργεία βουλευτής του ΔΗΣΥ, νυν δήμαρχος για 12 δάνεια, ενώ αρκετά δάνεια έχουν και άλλοι δημοτικοί άρχοντες. Επίσης, 15 περιπτώσεις δανείων αφορούν γυναίκα δημοσιογράφο.

*Ένας δημοτικός σύμβουλος μεγάλου δήμου και πρώην μέλος της ΕΕΥ που βρισκόταν σε ψηφοδέλτιο κόμματος στις εκλογές του 2011. Στη λίστα αναφέρεται και το όνομα επιτρόπου και ενός πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ. Πολλά δάνεια φαίνεται να έχει και πρόσωπο το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί πως κατατάσσεται στα ΠΕΠ καθώς το όνομά του δεν είναι αναγνωρίσιμο.

*Επίσης,  στη λίστα είναι  και όμιλος εταιρειών συμφερόντων τέως βουλευτή που ενεπλάκη στην υπόθεση των «χρυσών» διαβατηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Πολίτης”  στον πρόεδρο της Βουλής έστειλε επιστολή ο αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών, Γιαννάκης Μούσας, ο οποίος προειδοποίησε με την λήψη νομικών μέτρων.

Επίσης, στη λίστα υπάρχουν  δάνεια βουλευτών που , με δηλώσεις τους λανθασμένα -όπως υποστηρίζουν- περιλήφθηκαν στον κατάλογο ως μη εξυπηρετούμενα. Πρόκειται για τρεις βουλευτές του ΔΗΣΥ, έναν του ΔΗΚΟ, έναν της ΕΔΕΚ και έναν πρώην βουλευτή της Αλληλεγγύης. Επίσης υπάρχει και η περίπτωση στην οποία, σύμφωνα με τον επηρεαζόμενο βουλευτή του ΑΚΕΛ, το δάνειο δεν αφορούσε τον ίδιο.

Μια άλλη  κατηγορία αφορά χρεωστικά υπόλοιπα πιστωτικών καρτών και σε αυτήν εμπίπτουν οι περιπτώσεις ενός βουλευτή του ΑΚΕΛ, ενός του ΔΗΚΟ και ενός της ΕΔΕΚ. Κάποιοι  βουλευτές  είχαν, όπως ισχυρίζονται, πρόβλημα στη συνεργασία τους με τις τράπεζες και πρόκειται για τα δάνεια βουλευτή του ΑΚΕΛ (γεωργικό δάνειο που κληρονόμησε από τον πατέρα του) και για την περίπτωση βουλευτή των Οικολόγων.

Η λίστα της Τράπεζας Κύπρου αναφορικά με τα ΜΕΔ νομικών προσώπων συνδεδεμένων με ΠΕΠ, περιλαμβάνει πρώην δήμαρχο και βουλευτή, συνδεδεμένο με εταιρεία με ΜΕΔ εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τα οποία οι εξασφαλίσεις ήταν αξίας χαμηλότερης του 50% των ποσών.

Στη λίστα βρίσκεται πρώην βουλευτή ιδιοκτήτης εταιρείας ανάπτυξης γης με μη εξυπηρετούμενα δάνεια €4,3 εκατ. και €650 χιλ. τα οποία ωστόσο είχαν επαρκείς εξασφαλίσεις. Εταιρεία του ίδιου ατόμου περιλαμβάνεται στη λίστα με εξυπηρετούμενο δάνειο πέραν του €1,5 εκατ. και με εξασφαλίσεις που κατά τη σύναψη του δανείου ξεπερνούσαν το ποσό του δανείου.

Επίσης, καταγράφονται ΜΕΔ εταιρειών συνδεδεμένων με πρόεδρο ημικρατικού οργανισμού, καθώς και άλλων εταιρειών συνδεδεμένων με εν ενεργεία υπουργό.

Στη λίστα φυσικών προσώπων με ΠΕΠ της Τράπεζας Κύπρου, παρουσιάζεται εκτός από πρώην και νυν βουλευτές και συγγενικά τους πρόσωπα, άτομο που κατέχει θέση επιτρόπου, αρχηγός κόμματος, κυβερνητικοί αξιωματούχοι

Στη λίστα των ΠΕΠ με μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΚΕΔΙΠΕΣ περιλαμβάνονται πρώην και νυν βουλευτές, σύζυγοι ή και παιδιά πρώην και νυν βουλευτών, εν ενεργεία πρέσβης, ΠΕΠ με συμφέρον σε εταιρείες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το όνομα του Υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου,  συμπεριλαμβάνεται  στη λίστα . Σύμφωνα με ανάρτηση του ιδίου, πληροφορήθηκε από δημοσιογράφο για συμπερίληψη του ονόματός του, ωστόσο , αναφέρει ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Κατηγορηματικά δε, δηλώνει πως δεν υπάρχει το οποιοδήποτε δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα προς εκείνον.

Προ μερικών ημερών, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, προχώρησε σε δημοσιοποίηση των τραπεζικών δανείων, που διατηρεί σημειώνοντας πως όσοι βρίσκονται στο δημόσιο βίο και ειδικότερα σε θέσεις ευθύνης, οφείλουν να υπηρετούν την αρχή της διαφάνειας χωρίς εκπτώσεις.

Σε λάθος ή συνωνυμία αποδίδει τη συμπερίληψη του ονόματός του  ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού. Υπενθύμισε ότι από  τον περασμένο Ιούλιο εξέφρασε την έκπληξή του, υποστηρίζοντας ότι το ένα δάνειο, με υπόλοιπο 44.000 ευρώ, δεν είναι δικό του.Για δεύτερο δάνειο, ο κ. Κυπριανού, εξηγεί πως δεν υπάρχει καθυστερημένη δόση. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται, διαβεβαίωσε  ότι το δάνειο του, είναι εξυπηρετούμενο και έχει προπληρωμένες δόσεις μέχρι το 2024, ενώ λήγει το 2026. Σε δηλώσεις του σε ό,τι αφορά στη λίστα Γιωρκάτζη, ο κ. Ζαχαρίου διερωτήθηκε αφού το δάνειο του δεν είναι μη εξυπηρετούμενο, γιατί βρίσκεται στη λίστα μη εξυπηρετούμενων δανείων, για να σημειώσει ότι το συγκεκριμένο δάνειο έγινε το 2016 για 60.000 ευρώ και έχει προπληρωμένες τις δόσεις μέχρι και το 2024.

Απαντήσεις για τη συμπερίληψη του ονόματός της  έδωσε προ πολλών μηνών η βουλευτής του  ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά , η οποία δήλωσε  πως πρόκειται για δάνεια του αποθανόντα πατέρα της. “Στη βάση της Έκθεσης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου απευθύνθηκα για αναδιάρθρωση του δανείου, η οποία έχει ολοκληρωθεί και αρχίσαμε τη διαδικασία αποπληρωμής του. Ούτε ένα σεντ από το νόμιμο χρέος δεν διαγράφηκε και ούτε ζήτησα ποτέ να διαγραφεί”, προσθέτει.

«Η Λίστα Γιωρκάτζη λειτουργεί ως πλυντήριο των μεγαλοτραπεζιτών και των πραγματικά διεφθαρμένων», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, του οποίου το όνομα, αναφέρεται – «λανθασμένα και παραπλανητικά», σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη.

Έκπληξη εξέφρασε  η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ, για τη συμπερίληψη του ονόματός της, στη λίστα των ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι ποτέ δεν είχε ούτε και έχει ΜΕΔ. Δημοσιοποίησε μάλιστα και βεβαίωση της Τράπεζας Κύπρου περί τούτου, την οποία και αναμένεται ότι θα καταθέσει στη Βουλή. Επισημαίνει ακόμη ότι θα απαιτήσει να διερευνηθεί το συμβάν, ασκώντας όλα τα νόμιμα δικαιώματά της.

O βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος ήταν και ο μόνος που ταχθηκε εναντίον της δημοσιοποίησης της στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, υπέδειξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πως με τη δημοσιοποίηση της λίστας την οποία χαρακτήρισε παράνομη ενέργεια, η Βουλή μπαίνει σε σημαντικές περιπέτειες.  Αν σήμερα, πρόσθεσε, έχω ΜΕΔ αυτό οφείλεται στις υπερχρεώσεις των τραπεζών και τις πρακτικές αυτών που οδήγησαν τη χώρα σε χρεωκοπία,

O πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε δηλώσεις του από το βήμα της ολομέλειας αναφορικά με τη συμπερίληψή του στη λίστα ανέφερε πως δεν δικαιολογείται Ανώτατο στέλεχος της Κεντρικής είτε Διοικητής, είτε γραφειακό ή άλλο προσωπικό , “να μη μπορεί να αντιληφθεί ποια η διαφορά ανάμεσα σε ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο και στο χρεωστικό υπόλοιπο μίας πιστωτικής κάρτας όπως ήταν η περίπτωση η δική μου και να τίθεμαι σε αυτή την λίστα”.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αναφέρει  σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για σύγχυση με δάνειο της θανούσας συζύγου του, στο οποίο ήταν εγγυητής.

*Από την στιγμή που η λίστα Γιωρκάτζη δόθηκε , με απόφαση της Βουλής στην δημοσιότητα, την παραθέτουμε πιο κάτω με την διευκρίνιση ότι ο ageliaforos.com δεν υιοθετεί τα στοιχεία της , διότι  δόθηκε τον Απρίλιο του 2019 και ως εκ τούτου  πολλά από τα στοιχεία της να μην ανταποκρίνονται στην σημερινή κατάσταση. 

ΛΙΣΤΑ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


 

Share this post