Ψάχνει «κοριούς» στην ΚΤ ο Κ. Ηροδότου, αλλά… δεν μιλά

Ψάχνει «κοριούς» στην ΚΤ ο Κ. Ηροδότου, αλλά… δεν μιλά

Ουδεμία αντίδραση υπήρξε από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου, για το δημοσίευμα της οικονομικής ιστοσελίδας Stockwatch, με τίτλο: “Ψάχνει «κοριούς» στην ΚΤ ο Κ. Ηροδότου”.

Το σχετικό ρεπορτάζ, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Λεύκος Χρήστου είναι το ακόλουθο:

“Σε κυνήγι πιθανών πληροφοριοδοτών επιδίδεται εν μέσω της πανδημικής κρίσης ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου ο οποίος, από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Απρίλιο του 2019, έχει διατάξει, μεταξύ άλλων, και διοικητικές έρευνες για ενδεχόμενες διαρροές πληροφοριών από λειτουργούς της ΚΤ προς τη StockWatch.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που έχουν γνώση των τεκταινόμενων στη εγχώρια εποπτική αρχή, ο κ. Ηροδότου ενοχλήθηκε από ρεπορτάζ της StockWatch τον Μάρτιο, όταν λήφθηκαν τα πρώτα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, ζητώντας τη διενέργεια διαδοχικών ερευνών.

Κατά τον ισχυρισμό του διοικητή, τα επίμαχα ρεπορτάζ της StockWatch περιείχαν «εμπιστευτικές» ή «ευαίσθητες» πληροφορίες που με βάση εσωτερικούς κανονισμούς της τράπεζας, ουδείς εκ των λειτουργών ή μελών του ΔΣ της ΚΤ νομιμοποιείται να διοχετεύσει σε ΜΜΕ.

Επιπρόσθετα, στο σκεπτικό του για τη διενέργεια εσωτερικής διοικητικής έρευνας σε σχέση με τη διαρροή «εμπιστευτικών» ή «ευαίσθητων» πληροφοριών, σημειώνει ότι υπάρχουν κανονισμοί και εσωτερικές διαδικασίες, που δεν τηρήθηκαν στην προκειμένη περίπτωση.

Τα επίμαχα ρεπορτάζ της StockWatch για τα οποία ο διοικητής διέταξε εσωτερική διοικητική έρευνα αφορούσαν κυρίως τις ρυθμίσεις που θα υιοθετούσε η εποπτική αρχή για να στηρίξει την προσπάθεια των τραπεζών ν’ αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που είχε προκαλέσει η πανδημική κρίση καθώς και τις διεργασίες που γίνονταν σε επίπεδο ΔΣ της ΚΤ και των CEOs των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για ενίσχυση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Αυτό που ενόχλησε ειδικότερα τον διοικητή ήταν η διαρροή των διαμειφθέντων σύσκεψης που είχε γίνει μεταξύ του ιδίου και ανώτατων εκτελεστικών διευθυντών τραπεζών στην παρουσία και μελών του ΔΣ, κατά την οποία οι CEOs των τραπεζών εξέφρασαν ανησυχίες για εποπτικούς χειρισμούς.

Επιπρόσθετα, τα ανώτατα στελέχη των τραπεζών έθεσαν και τις ίδιες ανησυχίες που διατυπώνουν και σήμερα, ως προς τον κίνδυνο, μετά τη λήξη του μορατόριουμ αναστολής δόσεων, να επιβληθούν αυξημένες προβλέψεις από πλευράς των εποπτικών αρχών στη Φρανκφούρτη.

Η όλη στάση του κ. Ηροδότου έχει προκαλέσει έντονη δυσανασχέτηση μερίδας υπαλλήλων της ΚΤ, ειδικότερα για στοχευμένες πειθαρχικές έρευνες σε βάρος μελών του προσωπικού.

Λειτουργοί της ΚΤ που επικοινώνησαν με τη StockWatch διερωτήθηκαν σε τι αποσκοπούν οι έρευνες του διοικητή για στοιχεία που δίνονται αργότερα στη δημοσιότητα, είτε μέσω της βουλής, είτε με δηλώσεις του ίδιου του διοικητή.

Υποστήριξαν ότι οι έρευνες γίνονται σε μια κρίσιμη περίοδο για το τραπεζικό σύστημα και θέτουν σε κίνδυνο το συναινετικό κλίμα που πρέπει να υπάρχει εντός της ΚΤ, για αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Το καθεστώς της ΚΤ σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί στη βάση της δομής του δημοσίου το οποίο εφαρμόζει τους κανονισμούς περί ασφάλειας διαβαθμισμένων πληροφοριών εγγράφων και υλικού”.

Share this post