Πρώτη και δύο Δεκεμβρίου οι χωριστές επαφές της Λουτ με Αναστασιάδη-Τατάρ

Πρώτη και δύο Δεκεμβρίου οι χωριστές επαφές της Λουτ με Αναστασιάδη-Τατάρ

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος , Κυριάκος Κούσιος. επιβεβαίωσε την κάθοδο Λουτ στις 30 Νοεμβρίου προσθέτοντας ότι φτάνει στην Κύπρο το βράδυ της Δευτέρας και θα έχει επαφές με τις δύο πλευρές τις επόμενες δύο ημέρες, 1η και 2α Δεκεμβρίου. Αναφερόμενος στην επικείμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ο Κυριάκος Κούσιος τόνισε πως θα είναι μια άτυπη πενταμερής διαδικαστικού χαρακτήρα και όχι μια συζήτηση για την ουσία του κυπριακού. Επισήμανε πως θα είναι η ευκαιρία να ακούσουμε με επίσημο τρόπο ποιες είναι οι θέσεις της Τουρκίας και της τ/κ κοινότητας, τονίζοντας πως η ε/κ πλευρά παραμένει σταθερά δεσμευμένη στη θέση της. Διευκρίνισε επίσης πως οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές του Μαϊου δεν θα αποτελέσουν λόγο για την ε/κ πλευρά για να μην συμμετάσχει στις όποιες προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού. 

Οι θέσεις των πλευρών ενόψει άτυπης πενταμερούς

Όπως όλα δείχνουν και με βάση την πρόσφατη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ασχέτως του χάσματος που φαίνεται να χωρίζει τις δύο πλευρές, η άτυπη διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί και θα έχει χαρακτήρα ξεκαθαρίσματος. Από τη μια η ε/κ πλευρά και τα Ηνωμένα Έθνη στοχεύουν σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα, από την άλλη η τουρκική πλευρά μιλά για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδία. Οι Βρετανοί έχουν την άποψη ότι οι πλευρές μπορούν να τα βρουν κάπου στη μέση.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες απαντώντας σε ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου το Σάββατο, είπε πως ο στόχος είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, όμως άφησε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν για δύο κράτη,  ένα παραθυράκι. λέγοντας ότι “οι πλευρές έχουν το δικαίωμα να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες”. 

Το άλλο σημαντικό ορόσημο για το επόμενο δεκαήμερο είναι οι διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με την Τουρκία, αν δηλαδή θα επιβληθούν ή όχι κυρώσεις.

Η Τουρκία μέχρι σήμερα αγνόησε κάθε προειδοποίηση και έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις εκκλήσεις των Γερμανών που ανέλαβαν ρόλο διαμεσολαβητή. Ωστόσο διπλωματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν τις επόμενες ημέρες, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να αποφύγει εκ νέου τις όποιες περιπέτειες, να επιδείξει «εποικοδομητική» στάση είτε μη ανανεώνοντας τη Navtex του Oruc Reis είτε επιδεικνύοντας θετικό πνεύμα στις διεργασίες της Τζέιν Χολ Λουτ, είτε και τα δύο.

Κληθείς ο Κυριάκος Κούσιος να σχολιάσει το ενδεχόμενο η Τουρκία να κάνει ελιγμούς για να αποφύγει τις κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής  τόνισε πως οι θεωρητικές προσεγγίσεις πλέον δεν είναι αρκετές και υπενθύμισε πως η Navtex για παράνομες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ λήγει το 2021 καθώς επίσης και τις πρόσφατες προκλήσεις στα Βαρώσια. 

 

Share this post