Πρόταση ΑΚΕΛ στον Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Πρόταση ΑΚΕΛ στον Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Πρόταση για την δημιουργία προϋποθέσεων  επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου (σ.σ : του γ.γ του ΟΗΕ) , επέδωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού στον πρόεδρο Αναστασιάδη. Η ανάγκη για εκπόνηση αυτής της πρότασης, είπε ο κ. Κυπριανού, « πηγάζει από την ανησυχία μας για το πώς έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, μετά την ανάδειξη του κ. Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά και μετά την έντονη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στην Αμμόχωστο». Έχοντας αυτά ως δεδομένα θεωρούμε ως ΑΚΕΛ, ανέφερε ο γ.γ. του κόμματος ,  ότι «ο μόνος τρόπος για να ανακόψουμε την τουρκική  επιθετικότητα και προκλητικότητα, ο μόνος τρόπος για να υποχρεώσουμε την Τουρκία να επανέλθει στη σωστή βάση συζήτησης του Κυπριακού είναι η άμεση επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η τουρκική πλευρά θα συνεργαστεί προς την κατεύθυνση της επίτευξης σωστής λύσης».

Σύμφωνα με τον Άντρο Κυπριανού η πρόταση του ΑΚΕΛ  περιλαμβάνει δύο σκέλη. Εξήγησε ότι «το  ένα σκέλος αφορά την διαδικασία διαπραγματεύσεων και πώς αυτή μπορεί να ενθαρρυνθεί και το δεύτερο σκέλος αφορά τα θέματα των υδρογονανθράκων και πώς αυτά μπορούν να μετατραπούν σε κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης , δήλωσε ο κ. Κυπριανού, θα  μελετήσει την πρότασή  και μετά από την επιστροφή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε νέα συνάντηση «θα  συζητήσουμε την πρόταση μας».  

Κατά την διάρκεια της συνάντησης  ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον γ.γ. του ΑΚΕΛ για την συνομιλία του, την περασμένη βδομάδα με την απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ  Λουτ,  αλλά και για τις εργασίες του επικείμενου  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  

Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε δημόσια τον Ν. Αναστασιάδη για την ενημέρωση και τόνισε:  «ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου με στόχο να φτάσουμε σε συμφωνία στο Κυπριακό, συμφωνία η οποία θα εδράζεται -όπως είπα, προηγουμένως- στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το διεθνές δίκαιο καθώς επίσης και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

 

 

Share this post