«Προσκλητήριο Αγνοουμένων»: Το ντοκιμαντέρ που συγκίνησε το ευρωκοινοβούλιο για το δράμα της Κύπρου

«Προσκλητήριο Αγνοουμένων»: Το ντοκιμαντέρ που συγκίνησε το ευρωκοινοβούλιο για το δράμα της Κύπρου

 Ο  Κύπριος ευρωβουλευτής Κώστας  Μαυρίδης είχε την πρωτοβουλία για την δημιουργόα ενός ντοκιμαντέρ , με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο. Την πρωτοβουλία στήριξε η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών. Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ , με τίτλο «Προσκλητήριο Αγνοουμένων», έγινε σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  που επιμελήθηκαν σκηνοθετικά ο Κωνσταντίνος Πατσαλίδης και δημοσιογραφικά ο Γιώργος Αβραάμ.

Το ντοκιμαντέρ, που επιμελήθηκαν σκηνοθετικά ο Γιώργος Αβραάμ και δημοσιογραφικά ο Γιώργος Αβραάμ, επικεντρώνεται  στο συνεχιζόμενο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων της Κύπρου και την κατεπείγουσα ανάγκη για διακρίβωση της τύχης τους, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αναγκαία συνεργασία της Τουρκίας για επίσπευση της διαδικασίας.

 

«Εάν εμείς ως Κύπρος και ως ΕΕ σταματήσουμε να ψάχνουμε τους αγνοούμενούς μας, θα καταστούμε, εμείς οι ίδιοι, αγνοούμενοι των αξιών και του πολιτισμού μας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαυρίδης. Ο Ευρωβουλευτής ανακοίνωσε ότι το πανευρωπαϊκό κανάλι «Euronews» αιτήθηκε να προβάλει το ντοκιμαντέρ

Στην εκδήλωση, που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες  απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μαρκ Άνχελ, και σύντομες ομιλίες έκαναν  η εισηγήτρια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τους αγνοούμενους της Κύπρου, Ιζαμπέλ Σάντος, και η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούντιτ Ρόζα.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση
Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωσηΚώστας Μαυρίδης
Η Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη, όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη

Στον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μαρκ Άνχελ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη η Τουρκία να παρέχει πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία και στις στρατιωτικές ζώνες και τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη. «Είναι ένα σοβαρό ανθρωπιστικό ζήτημα που αφορά όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και ολόκληρη την ΕΕ. Ως Ευρωκοινοβούλιο δίνουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το θέμα. Κάθε άνθρωπος, ελληνοκύπριος και τουρκοκύπριος, έχει δικαίωμα να γνωρίζει την τύχη των αγαπημένων του προσώπων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μονίμως στηρίζει το θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τόσο η κυρία Σάντος, όσο και η κυρία Ρόζα δήλωσαν συγκλονισμένες για όσα παρακολούθησαν στο ντοκιμαντέρ για το δράμα της Κύπρου και συνεχάρησαν τους δημιουργούς για την εξαιρετική τους δουλειά.

Η εισηγήτρια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τους αγνοούμενους της Κύπρου αναφέρθηκε στις εμπειρίες της κατά τις επισκέψεις και τις επαφές που είχε στο νησί πριν από ένα χρόνο.

Τόνισε επίσης ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να μάθουν για την τύχη των αγνοουμένων τους και ότι η ίδια, είτε επανεκλεγεί είτε όχι, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου.

Η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι το ντοκιμαντέρ είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να αναδειχθούν αυτές οι τραγικές ιστορίες και να βρεθούν λύσεις σε ένα θλιβερό κεφάλαιο της κυπριακής αλλά και της ευρωπαϊκής ιστορίας, που αγγίζει πολλούς ανθρώπους, οικογένειες και γενιές, που δίκαια αναζητούν απαντήσεις.

Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) στην Κύπρο και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά το έργο της, γιατί δίνει μεγάλη σημασία στο ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου.


Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Αβραάμ (δεύτερος από αριστερά μίλησε για το δύσκολο εγχείρημα να αναδειχθεί το ζήτημα των αγνοουμένων.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Πατσαλίδης (πρώτος από δεξιά)  σημείσε πως στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να ακουστεί το μήνυμα των αγνοουμένων σε όλο τον κόσμο.

Την προβολή του ντοκιμαντέρ  παρακολούθησαν ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι από τα ευρωπαϊκά όργανα, ακαδημαϊκοί, συγγενείς αγνοουμένων και συμπολεμιστές τους.

ΦΩΤΟ: Κώστας Μαυρίδης

Share this post