Προσφώνηση του νέου προέδρου της ΔΣΟ προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Προσφώνηση του νέου προέδρου της ΔΣΟ προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη

“Η διακοπή της κοινής ευχαριστιακής συνάξεως είναι κάτι απαράδεκτο. Μας καθιστά ξένους ενώ είμαστε αδελφοί μας καθιστά θλιβερούς θεατές της ιστορίας, ενώ είμαστε πρωταγωνιστές. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να αποκαταστήσουμε την εκκλησιαστική τάξη και ενότητα και τότε όλα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα”, αυτό τόνισε ο νέος πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Eugeniusz Czykwin, προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Πολωνός βουλευτής διαβεβαίωσε ότι η ΔΣΟ είναι έτοιμη  να συμβάλει  σε μια τέτοια προσπάθεια. ( Στην φωτογραφία επάνω ο νέος πρόεδρος της ΔΣΟ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο(δ) και (α)τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της προσφώνησης , το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα από την Γραμματεία της ΔΣΟ

“Παναγιώτατε

Ως νεοεκλεγείς πρόεδρος της 30ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ  μετά από πρόταση του Γενικού Γραμματέα κυρίου Χαρακόπουλου, επιτρέψτε μου παρακαλώ να υποβάλω τα σέβη μου προς την παναγιότατα σας και να ζητήσω την πατρική σας ευλογία. Σας μεταφέρω από το πολωνικό κοινοβούλιο τους θερμούς χαιρετισμούς της εξοχότατης προέδρου κας Ελζμπιέτας Βίτεκ και τα σεβάσματα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κύριο Σάββα. Όπως γνωρίζετε πρόσφατα η Εκκλησία μας γνώρισε μεγάλες στιγμές πνευματικής ανάτασης με τα εγκαίνια του περικαλλούς ναού της του Θεού Σοφίας ναό τον οποίον εσείς παναγιότατε θεμελιώσατε. Στην χαρά μας συμμετείχε και αντιπροσωπεία της ΔΣΟ.

Συμπλήρωσε Παναγιώτατε η οργάνωση μας 30 χρόνια ζωής και δράσης. Σε μένα μου έδωσε ο Θεός την δυνατότητα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην ΔΣΟ για 15 χρόνια ως ο μόνος ορθόδοξος βουλευτής του Πολωνικού κοινοβουλίου. Μέσα στα 30 ΑΥΤΑ ΧΡΌΝΙΑ η οργάνωση μας είχε μεγάλη πρόοδο, άνοιξε δρόμους ανάδειξης των ορθόδοξων χριστιανικών αξιών στον χώρο της πολιτικής, επικοινωνήσαμε με όλον τον ορθόδοξο κόσμο, γνωρίσαμε τα προβλήματα του και ακούσαμε τις αγωνίες του. Επιπλέον χάρη σε Σας γίναμε όλοι εμείς, μέτοχοι της κοινής μας ιστορίας και προοπτικής. Γνωριστήκαμε και ξαναγαπηθήκαμε. Οι συναντήσεις των προκαθημένων, οι διάλογοι με τις άλλες εκκλησιές και θρησκείες, Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας το 2016 και πόσα άλλα,  φέρουν την δική σας σφραγίδα και χαιρόμαστε πολύ που και εμείς συμβάλαμε στον βαθμό του δυνατού σε αυτήν την πορεία.

 

Όμως σήμερα σαν ανθρωπότητα, σαν Ευρώπη, σαν χριστιανοί και μάλιστα Ορθόδοξοι, βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Μια εισβολή, ένας πόλεμος που εξαπλώνεται και που όλοι ανησυχούμε μήπως γίνει παγκόσμιος. Πολιτικές και πρακτικές που διατάραξαν και τον ορθόδοξο χριστιανικό χώρο. Εμείς, ως κοινοβουλευτικοί στην ΔΣΟ, τρείς φορές τον χρόνο οργανωμένα συναντιόμαστε και συζητάμε αυτά τα προβλήματα και πιθανές λύσεις τους. Διάχυτη είναι η αγωνία όλων μας. Την αποτυπώσαμε άλλωστε μαζί με  τις απόψεις μας στην επετειακή διακήρυξή μας την οποία σας αποστείλαμε. Με βάση την δικιά μας εμπειρία μπορώ νομίζω με βεβαιότητα να σας μεταφέρω την άποψη των συναδέλφων  πως είναι αναγκαίο να γίνει το πρώτο βήμα και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις σχέσεις των ορθοδόξων. Δεν είναι βήμα πολιτικό ούτε διπλωματικό αλλά βήμα εκκλησιαστικό, βήμα πίστης και δοξολογίας του τριαδικού Θεού και αφορά  την αποκατάσταση της λειτουργικής ενότητας γύρω από το κοινό ποτήριο της θείας λατρείας. Οι κοινωνίες, οι Εκκλησίες, όλοι εμείς μέσα στην ιστορία, πάντα αντιμετωπίσαμε προβλήματα, όμως η διακοπή της κοινής ευχαριστιακής συνάξεως είναι κάτι απαράδεκτο. Μας καθιστά ξένους ενώ είμαστε αδελφοί μας καθιστά θλιβερούς θεατές της ιστορίας ενώ είμαστε πρωταγωνιστές. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να αποκαταστήσουμε την εκκλησιαστική τάξη και ενότητα και τότε όλα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα. Το διαπιστώνουμε και το απαιτούμε εμείς που είμαστε πολιτικοί, βέβαιοι ότι εκφράζουμε όλους μας.  Εμείς στην ΔΣΟ είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε μια τέτοια προσπάθεια. Σας ευχαριστώ”. 

Share this post