Προκλητική και κακόγουστη φιέστα στην Αγιά Σοφιά

Προκλητική και κακόγουστη φιέστα στην Αγιά Σοφιά

Με ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, αλλά και με μια προκλητική «φιέστα» στον εξωτερικό της χώρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε πράξη απόψε  όσα είχε προαναγγείλει για τον “εορτασμό” της 567ης επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Σχετικά με την ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας  άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας. Το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών».

Εξάλλου, η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος, Λίνα Μενδώνη δήλωσε  ότι ” η σημερινή κίνηση του προέδρου Ερντογάν δείχνει μια βαθιά ισλαμική τάση η οποία συνδέεται με την εσωτερική πολιτική του, τη στιγμή που η Τουρκία ταλανίζεται από μεγάλα προβλήματα. Δεν μπορώ παρά να αποδοκιμάζω τη συγκεκριμένη κίνηση».

Τις εκδηλώσεις, που έγιναν χωρίς κόσμο λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, μετέδωσε ζωντανά η τουρκική τηλεόραση, ενώ και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος πραγματοποίησε ανάρτηση στο Twitter, αποτυπώνοντας το σκηνικό που είχε στηθεί.

Ομοίωμα του τείχους είχε στηθεί έξω από την Αγιά Σοφία, ενώ οι εκδηλώσεις είχαν ξεκινήσει από το πρωί, όταν ο Ερντογάν χαιρετούσε το πλήθος στα σκάφη που διέσχισαν τον Βόσπορο.

Η φιέστα σε ζωντανή σύνδεση από την κρατική τηλεόραση είχε  στόχο να δώσει πατριωτική αίγλη στο κίνημα του ερντογανισμού, στην ίδια την πόλη που εκλογικά του γύρισε δύο φορές την πλάτη και πέρασε στην αντιπολίτευση. Και δεύτερον έχει και μια μνησικακία. Να ερεθιστεί και η Ελλάδα, που θεωρεί αποφράδα ημέρα την σημερινή για τους Τούρκους λαμπρή επέτειο.
Και γι’ αυτό ανέλαβε ρόλο ο γαμβρός του προέδρου, ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ. Πρόσφατα παρουσίαζε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που φέρει το επώνυμό του στα μέσα ενημέρωσης. Και ανάρτησε χάρτη που δείχνει υπέρπτηση του drone αυτού κοντά στον Έβρο και με  νεοθωμανική τοποθέτηση.Αφηνόταν να εννοηθεί ότι η πτήση του προγράμματος με την κωδική ονομασία 1453, ήδη από το Μάρτιο σε εφαρμογή, πέρασε και στην ελληνική πλευρά. Σιωπηλός υπαινιγμός.    
Κατά τα άλλα το ηθικόν δεν είναι και τόσο ακμαίον στον τουρκικό στρατό. Με την κατηγορία του πραξικοπηματία γκιουλενιστή απεπέμφθη ταγματάρχης, δεξί χέρι του Αρχηγού Στρατιάς του Αιγαίου.

 

 

Share this post