Πρόεδρος κόμματος στην Κύπρο ζητούσε από ευρωβουλευτή του να παρανομήσει

Πρόεδρος κόμματος στην Κύπρο ζητούσε από ευρωβουλευτή του να παρανομήσει

Τώρα αμφότεροι στηρίζουν τον υποψήφιο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, σε λίγες μέρες δηλαδή, οι Κύπριοι ψηφοφόροι οδηγούνται στις κάλπες για να εκφράσουν την προτίμησή τους στους υποψηφίους που διεκδικούν τη θέση του απερχόμενου προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης συμπληρώνει, τον άλλο μήνα, τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία του (10 χρόνια) ως ένοικος του προεδρικού μεγάρου, στο λεγόμενο “λόφο” της Λευκωσίας.

Η εκλογική αυτή αναμέτρηση έχει κάποιες αξιοσημείωτες ιδιαιτερότητες:

1). Για πρώτη φορά ο αριθμός των υποψηφίων είναι διψήφιος, 14 συνολικά άτομα, κάτι πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα. Η λίστα είναι ανδροκρατούμενη με μόνο δύο γυναικείες υποψηφιότητες, της Τσελεστίνα Ντε Πέτρο και της Ιουλίας Χοβρίνα Κομνηνός, ρωσικής καταγωγής, που ζει τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και απέκτησε και την κυπριακή υπηκοότητα.

2). Οι τρεις πρώτοι στις δημοσκοπήσεις υποψήφιοι, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν στενοί συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της 10ετούς θητείας του.

Ο πρώτος ως πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Δεξιάς, του ΔΗΣΥ και πρώτο βιολί στις εκστρατείες εκλογής του Αναστασιάδη αλλά και στήριξης της κυβέρνησης του. Ο δεύτερος ως ο διαπραγματευτής και βασικός συνεργάτης του Αναστασιάδη στις συνομιλίες για το κυπριακό. Και ο τρίτος ως διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου, κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Εξωτερικών μέχρι την παραίτηση του για να κατέλθει ως υποψήφιος.

3). Τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στηρίζει το κόμμα της Αριστεράς, το ΑΚΕΛ, που ούτε το όνομα του Αναστασιάδη δεν θέλει να ακούει. Το Νίκο Χριστοδουλίδη στηρίζουν δυνάμεις και παράγοντες του κέντρου που όμως δεν μιλιούνται μεταξύ τους. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατηγορείται από τον πρόεδρο της νεότευκτης ΔΗΠΑ και προκάτοχο του Μάριο Καρογιάν, ότι του έφαγε τη θέση με διαφορά λίγων ψήφων, που ήταν προϊόν καλπονοθείας. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι προερχόμενοι από το ιστορικό κόμμα του Βάσου Λυσσαρίδη, τη σοσιαλιστική ΕΔΕΚ.

Ο νυν πρόεδρος Μαρίνος Σιζόπουλος, που με τον βίο και την πολιτεία του κατάφερε να αποψιλώσει το κόμμα από στελέχη και ψηφοφόρους, ανήκει στους φανατικούς υποστηρικτές Χριστοδουλίδη.

Εξίσου ένθερμος υπέρ του τελευταίου είναι και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, τον οποίο ο Σιζόπουλος διέγραψε από την ΕΔΕΚ το Φεβρουάριο του 2020. Όταν οι δύο συναντιούνται στις συγκεντρώσεις του Χριστοδουλίδη, οι διοργανωτές φροντίζουν να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους, για την αποφυγή … θερμού επεισοδίου.

Ας πάμε, όμως, και στο ψητό: Ποιος ήταν ο βασικός λόγος της κόντρας και της διαγραφής Παπαδάκη; Τα φράγκα! Ο Σιζόπουλος απαιτούσε από τον ευρωβουλευτή να του δίνει 10.000 € το μήνα από το κονδύλι που προορίζεται για την πληρωμή των συνεργατών, ώστε να πληρώνει με αυτά άτομα που θα προσλάμβανε ο ίδιος στην ΕΔΕΚ. Επιπλέον ζητούσε πρόσθετο ποσό δυόμισι χιλιάδων ευρώ από το κονδύλι που προοριζόταν για την πληρωμή του ενοικίου και των αναλωσίμων του γραφείου του ευρωβουλευτή στη Λευκωσία.

Στην τελευταία συνάντηση των δύο στο γραφείο του Σιζόπουλου, λίγο πριν τη διαγραφή του, ο Παπαδάκης πάλευε να του εξηγήσει πως, πέραν από την εισφορά του στο κόμμα από δικά του λεφτά, δεν γινόταν να του δώσει ούτε ευρώ από τα χρήματα αυτά γιατί δεν του ανήκουν. “Ούτε τα αγγίζω”, του είπε. Πληρώνονται κατευθείαν από το Ευρωκοινοβούλιο στους εργαζόμενους, κτλ. Ο Σιζόπουλος δεν ήθελε να καταλάβει ότι ζητούσε από τον ευρωβουλευτή του να κάνει χοντρή παρανομία και επέμενε: θέλω αυτά που σου ζήτησα! Ο Παπαδάκης, ευτυχώς για τον ίδιο, δεν ενέδωσε. Και έχασε μεν την ιδιότητα του μέλους της ΕΔΕΚ, αλλά δεν έχασε την έδρα στην Ευρωβουλή και απέφυγε δικαστικές και άλλες περιπέτειες. Βέβαια αντιμετωπίζει κάποια θέματα γιατί, μετά την διαγραφή και το χαμό που ακολούθησε, ο Σιζόπουλος, ο ίδιος άνθρωπος που ζητούσε από τον Παπαδάκη να παρανομήσει εκχωρώντας του δωδεκάμισι χιλιάρικα το μήνα, τον κατήγγειλε στο Ευρωκοινοβούλιο  για …διασπάθιση ευρωπαϊκών πόρων και οικονομικές ατασθαλίες!

Πηγή: politicalbank.gr

Share this post