Προεδρική κατοικία: 24 ώρες σιωπής

Προεδρική κατοικία: 24 ώρες σιωπής

Επιστολές από ageliaforos.com στον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κυβερνητικό εκπρόσωπο , Ελεγκτική Υπηρεσία και Τμήμα Αρχαιοτήτων. 

Πέρασαν 24 ώρες και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν ανταποκρίθηκε στην χθεσινή από τηλεοράσεως δέσμευση : “Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δώσω το οποιοδήποτε σχέδιο. Και ξέρετε και κάτι, αν θέλετε πριν να φύγετε από το Προεδρικό, μπορείτε να το επισκεφθείτε να δείτε από μόνος σας”.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη στον πρώτο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου -σύμφωνα με τις πληροφορίες μας- ανακαινίζεται πλήρως η προεδρική κατοικία για να εγκατασταθεί ο ίδιος και η οικογένεια του,  αναβλήθηκε επ’αόριστον,  μόλις έκλεισαν οι τηλεοπτικές κάμερες. 

Την ίδια στάση με τον πρόεδρο για τα αρχιτεκτονικά σχέδια τηρούν ο καθ΄ύλην αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, παρόλο ότι από το πρωί τους στείλαμε σχετικές επιστολές , οι οποίες παρατίθενται στην συνέχεια. Σημειώνεται ότι ο υπουργός , σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, είναι αρχιτέκτονας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνιας (USC).

Ο υπουργός στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό

Ασκεί το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα από το 1988 και είναι μέτοχος και εκ των Διευθυντών της οικογενειακής εταιρείας παροχής υπηρεσιών, Βαφεάδης και Σία ΕΠΕ. Είναι εγγεγραμμένος στο ΕΤΕΚ.

Οι επιστολές

Αγαπητέ κ. Υπουργέ , μέχρι τώρα δεν έχω λάβει τα αρχιτεκτονικά σχέδια για την ανακαίνιση της κατοικίας στον άνω όροφο του Προεδρικού Μεγάρου, ούτε την σύμβαση εργασίας για την οποία μου είπατε χθες.
Ελπίζω να έχω και τα δύο εντός της ημέρας. 
Με την καλημέρα μου
ΥΠΟΓΡΑΦΗ.png

Αγαπητέ φίλε Κωνσταντίνε, καλή σου μέρα!

Σε ενημερώνω ότι χθες  όχι μόνο δεν επισκέφτηκα την κατοικία στο προεδρικό , αλλά δεν έλαβα ούτε τα αρχιτεκτονικά σχέδια, παρά την από τηλεοράσεως δέσμευση του προέδρου.

Ελπίζω να τα λάβω σήμερα μαζί με την σύμβαση εργασίας. Επίσης, ελπίζω να μην χρονίσει η επί τόπου επίσκεψη για ρεπορτάζ , στην οποία θα έχω μαζί φίλο μου ειδικό για να μου εξηγεί τις εργασίες με βάση τα σχέδια.

Με εκτίμηση

Επειδή το προεδρικό είναι διατηρητέο κτίριο , επιστολή στάληκε και στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου (ΤΑΚ) με τις ακόλουθες ερωτήσεις: 

*Κλήθηκε το Τμήμα Αρχαιοτήτων να εκφράσει άποψη τόσο για την ενεργειακή αναβάθμιση όσο και για την ανακαίνιση της κατοικίας; Ποια θέση εξέφρασε το Τμήμα;

*Για τις ανακαινίσεις στην κατοικία τέθηκαν και εγκρίθηκαν από το Τμήμα τα αρχιτεκτονικά σχέδια;

Σχετικά αναφέρουμε ότι δεν είναι γνωστή η θέση του ΤΑΚ, όταν επί προεδρίας του αειμνήστου Χριστόφια κτίστηκε εφαπτόμενη στο Προεδρικό η αίθουσα πολλαπλής χρήσης, η οποία αλλοίωσε κατά τρόπο απαράδεκτο τον ιστορικό χαρακτήρα του Μεγάρου. 

Εξάλλου, σήμερα η εφημερίδα “Αλήθεια” αποκάλυψε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία  εισηγήθηκε την ακύρωση της προσφοράς για την ενεργειακή αναβάθμιση του Προεδρικού Μεγάρου, αλλά αγνοήθηκε και οι εργασίες ξεκίνησαν κανονικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο  Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης,  οδήγησε προς διερεύνηση στην Αρχή κατά της Διαφθοράς το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του Προεδρικού Μεγάρου, αφού εισηγήθηκε την ακύρωση υπερεκτιμημένης προσφοράς, αλλά δεν εισακούστηκε. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η προσφορά κατακυρώθηκε 25% πιο πάνω από την εκτιμώμενη αξία. Πιο συγκεκριμένα, η εκτιμώμενη αξία ανερχόταν στο 1.150.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και η προσφορά, που έλαβε το Συμβούλιο Προσφορών ανέρχεται στο 1.500.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Όπως αναφέρει η “Αλήθεια”, η κατακύρωση της προσφοράς δημοσιεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2023 όταν ακόμα ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν είχε αναλάβει  επισήμως τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όμως η εισήγηση για ακύρωση έγινε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Με αφορμή το δημοσίευμα στείλαμε επιστολή και στην Ελεγκτική Υπηρεσία και συγκεκριμένα στον Βοηθό Γενικού Ελεγκτή, επειδή ο Γενικός βρίσκεται στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους. 

Λευκωσία, 21/6/2023

κ. Κυριάκο Κυριάκου,

Βοηθό Γενικού Ελεγκτή

Αγαπητέ κ. Κυριάκου,

Επικοινωνώ μαζί σας , λόγω απουσίας στο εξωτερικό του Γενικού Ελεγκτή.

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας υποβλήθηκαν ερωτήσεις για τις ανακαινίσεις στην προεδρική κατοικία, η οποία βρίσκεται στον πρώτο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου. Στο τέλος  παραθέτω για βοήθεια σας τις ερωτήσεις-απαντήσεις, όπως δόθηκαν στην δημοσιότητα από  απομαγνητοφώνηση, που έκανε η  Προεδρία της Δημοκρατίας.

Παρακαλώ να απαντήσετε, αν έχει επιληφθεί του θέματος η Υπηρεσία σας, στις πιο κάτω ερωτήσεις:

*Ποια η εκτιμώμενη αξία της ενεργειακής αναβάθμισης στο ισόγειο του Προεδρικού και ποια για την κατοικία στον πρώτο όροφο;

*Τι μορφής ανακαινίσεις θα γίνουν στην προεδρική κατοικία και αν αυτές είναι αναγκαίες; Ποια η εκτιμώμενη αξία τους;

*Για τις ανακαινίσεις στην κατοικία υπάρχουν αρχιτεκτονικά σχέδια και από ποιόν έγιναν; Υπάρχει σύμβαση εργασίας , την οποία γνωρίζει η Υπηρεσίας Σας;

* Σε προηγούμενες -και δη περιορισμένης κλίμακας-  ανακαινίσεις στην κατοικία το κόστος καταβλήθηκε από τους πρώην προέδρους και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, αυτό δεσμεύει και τους σημερινούς ενοίκους;

Θα αναμένω το συντομότερο τις απαντήσεις σας

Με εκτίμηση

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα σας ρωτήσω για το υπερώο του Προεδρικού, όπου ετοιμάζεστε να μετακομίσετε εκεί με την οικογένειά σας. Λοιπόν, αυτό το χρησιμοποίησαν ως κατοικία μόνιμη ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού και ο Γιώργος Βασιλείου, και άλλοι πρόεδροι προσωρινά. Έγιναν επανειλημμένες ανακαινίσεις. Τώρα τι ανακαινίσεις γίνονται; Πόσο θα στοιχίσουν; Εάν τα έξοδα αυτά θα τα καλύψετε εσείς από τον μισθό σας, όπως τα είχαν καλύψει όλοι οι προκάτοχοί σας; Και επειδή επαγγέλλεστε τη διαφάνεια, θα ήταν καλό όπως μας δώσατε σήμερα τα διάφορα έγγραφα, να μας δίνατε και τα σχέδια τα αρχιτεκτονικά για το υπερώο, για να καταλάβουμε ακριβώς τι εργασίες γίνονται. Και ένα τελευταίο να σας ρωτήσω, με το θέμα των κουρεμένων της Λαϊκής, στους οποίους είχατε δώσει κάποιες υποσχέσεις, τι θα γίνει;

ΠτΔ: Θα ξεκινήσω από το θέμα των κουρεμένων της Λαϊκής που έδωσα γραπτώς τις υποσχέσεις μου και να σας πω ότι έχω ήδη συναντηθεί μαζί τους, στην παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών, και επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουμε. Κατά δεύτερον, όσον αφορά τις εργασίες ανακαίνισης στην οικία στο Προεδρικό, ευχαριστώ πάρα πολύ για το ερώτημά σας γιατί είδα και κάποια σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο. Οι βασικές ανακαινίσεις που γίνονται στην κατοικία στο Προεδρικό αφορούν την ενεργειακή αναβάθμισή του και εξασφαλίστηκαν μέσα από πρόγραμμα το οποίο υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης.

Ερώτηση: Εάν θέλετε να το πιστέψουμε αυτό, σας παρακαλώ να δώσετε στη δημοσιότητα τα σχέδια των εργασιών που γίνονται πάνω κύριε Πρόεδρε. Έτσι θα πείσετε την κοινή γνώμη.

ΠτΔ: Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δώσω το οποιοδήποτε σχέδιο. Και ξέρετε και κάτι, αν θέλετε πριν να φύγετε από το Προεδρικό, μπορείτε να το επισκεφθείτε να δείτε από μόνος σας.

Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ “Μέρα Μεσημέρι” υποστήριξε ότι στην προεδρική κατοικία δεν γίνονται ανακαινίσεις, αλλά μόνο εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση που προβλέπονται για όλο το Προεδρικό Μέγαρο. Ωστόσο, πληροφορίες από  πρόσωπα , τα οποία έχουν τακτική πρόσβαση στο Προεδρικό Μέγραρο, αντικρούουν την εκδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου. 

Share this post