Προεδρικές εκλογές: “Εκτός νυμφώνος” ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Προεδρικές εκλογές: “Εκτός νυμφώνος” ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Στον β’γύρο αναμέτρηση Ν. Χριστοδουλίδη (32,04%) με Αν. Μαυρογιάννη 29,60%

Στις 12 Φεβρουαρίου, Κυριακή- κατά την Εκκλησία- του «Ασώτου υιού», θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στον σημερινό  πρώτο γύρο ουδείς εκ των 14 υποψηφίων εξασφάλισε το 50+1%.

Πρώτος «έκοψε το νήμα» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, με ποσοστό 32,04%. Δεύτερος  ήρθε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με ποσοστό 29,60%. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του ΔΗΣΥ, συγκέντρωσε 26,11%. Με βάση τα επίσημα αυτά αποτελέσματα την ερχόμενη Κυριακή θα αναμετρηθούν οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης. Με βάση τις δημοσκοπήσεις , που προηγήθηκαν,  το ποσοστό Μαυρογιάννη και η μικρή διαφορά του από τον Χριστοδουλίδη αποτελεί έκπληξη και μπορεί να λεχθεί ότι “ο νικητής του α΄γύρου είναι ο υποψήφιος , που στήριξε το ΑΚΕΛ”.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, λειτουργώντας σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές κατά τρόπο αντιθεσμικό,  κάλεσε στο προεδρικό τον Αβέρωφ Νεοφύτου, στον οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες –«έδωσε γραμμή» ο ίδιος και ο ΔΗΣΥ να στηρίξουν επίσημα στον β΄ γύρο τον Νίκο Χριστοδουλίδη.  

 Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τηλεφώνησε στον ανθυποψήφιό του, Ανδρέα Μαυρογιάννη, και τον συγχάρηκε για την επιτυχία του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεσμεύθηκαν να συναντηθούν μέσα στην εβδομάδα.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι έχει συγχαρεί τους Χριστοδουλίδη – Μαυρογιάννη για την επιτυχία τους να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Πρόσθεσε: «Δώσαμε έναν σκληρό αγώνα στις πλέον αντίξοες συνθήκες και φέραμε ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά στο ποσοστό του κόμματος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει ενωμένος και δυνατός, πρωταγωνιστής». Επίσης, δήλωσε «θα είμαι υποψήφιος στον ΔΗΣΥ όταν κινηθούν οι διαδικασίες».

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε ότι ο λαός μίλησε, η ετυμηγορία του είναι σαφής και τον τιμά. «Σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ αυτή τη μάχη να τη δώσουμε μαζί», πρόσθεσε.

O Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Στέκομαι με σεβασμό απέναντι σε όλους τους άλλους υποψήφιους που διεκδίκησαν το προεδρικό αξίωμα. Θέλω να επαναλάβω αυτό που ανέφερα φορτικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Κανένας από τους διεκδικητές της προεδρίας δεν ήταν και δεν είναι αντίπαλός μας. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα της χώρας και του λαού μας. Κοινή είναι η έγνοια για την επόμενη μέρα».

Πάντως, απέφυγε να απαντήσει  σε ερώτηση  για πληροφορίες , σύμφωνα με τις οποίες , ο Ν. Αναστασιάδης ζήτησε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου στον β’ γύρο να στηρίξει ο ΔΗΣΥ τον πρώην ΥΠΕΞ. Είπε ότι αύριο θα ζητήσει συνάντηση από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Με Μαυρογιάννη ο Δήμαρχος Πάφου με Χριστοδουλίδη ο Προδρόμου.

Πάντως, στο Π. Γ. του ΔΗΣΥ θα υπάρξουν αναταράξεις. Ήδη ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος σε ανάρτηση στο Facebook έγραψε:

«Η κάλπη για τον πρώτο γύρο των εκλογών  μίλησε. Το αποτέλεσμα είναι σεβαστό και έστειλε ξεκαθαρα μηνύματα . Η εισήγησή μου στο πολιτικό Γραφείο  του Δημοκρατικού Συναγερμού θα είναι η στήριξη του Αντρέα Μαυρογιάννη για τις αρχές του και την εντιμότητα του».

Αντίθετα, Ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, με δήλωση ανακοινώνει ότι στηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο. Στην δήλωση του , μεταξύ άλλων , αναφέρει:

«Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια, αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε την επιλογή του κόμματος. Η απόφαση του κόμματος και η προσπάθεια ήταν να συνεχίσουμε σε πορεία σταθερότητας, ανάπτυξης και εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων, με την υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου. Δυστυχώς, η πρόταση αυτή δεν επικροτήθηκε από το εκλογικό σώμα. Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται τώρα, ούτε στιγμή δεν μπορεί να διανοηθούμε ότι θα έχουμε διακυβέρνηση, που θα επαναφέρει τις πολιτικές εκείνες που χρεοκόπησαν τη χώρα και οι οποίες επιχειρούν να επανέλθουν σήμερα με ¨όχημα¨ την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Θέση μου είναι ότι αναντίλεκτα υποστηρίζουμε τον Νίκο Χριστοδουλίδη».

Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Ο συνολικός αριθμός ψηφισάντων είναι 404.321 από σύνολο 561.273 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή ποσοστό 72,04%.

Η αποχή ανήλθε σε ποσοστό 27,96%, που αντιστοιχεί σε 156.952 ψηφοφόρους, τα άκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν σε 5.333 ή ποσοστό 1,32% και τα λευκά σε 1.671 ή ποσοστό 0,41%. 

Συνεπώς, τα έγκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν σε 397.317 ή ποσοστό 98,27%.

Έλαβαν κατά σειρά, όπως οι υποψήφιοι παρουσιάζονται στο ψηφοδέλτιο:

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

ΨΗΦΟΙ

ΠΟΣΟΣΤΟ

Αβέρωφ Νεοφύτου

103.748

26,11%

Χρίστος Χρίστου

23.988

6.04%

Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός

330

0,08%

Χαράλαμπος Αριστοτέλους

866

0,22%

Αχιλλέας Δημητριάδης

8.137

2,05%

Ανδρέας Ευστρατίου

299

0,08%

Ανδρόνικος Ζερβίδης

341

0,09%

Γιώργος Κολοκασίδης

5.287

1,33%

Ανδρέας Μαυρογιάννης

117.551

29,59%

Τσελεστίνα Ντε Πέτρο

575

0,14%

Αλέξιος Σαββίδης

2.395

0,6%

Λουκάς Σταύρου

165

0,04%

Νίκος Χριστοδουλίδης

127.309

32,04%

Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

6.326

1,59%

 

Δημοσκοπήσεις και τελικά αποτελέσματα

Πόσο κοντά έπεσαν οι δημοσκοπήσεις για τις Προεδρικές, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, kathimerini.com.cy

Share this post