Προδρόμου: Υπάρχουν ενδείξεις για γεωτρήσεις

Προδρόμου: Υπάρχουν ενδείξεις για γεωτρήσεις

Συνεδριάζει στην Αθήνα το ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού, που σχετίζεται με την γεωτρητική δραστηριότητα της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.
Ο Πρόδρομος Προδρόμου σχολίαζε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», σύμφωνα με το οποίο η Λευκωσία έχει σοβαρές ενδείξεις ότι η Τουρκία άρχισε γεωτρήσεις με το FATIH (Πορθητής) στην ΑΟΖ, της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυτικά του νησιού.
Οι ενδείξεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφορούν τη μεταφορά τσιμέντου και λάσπης, υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης.
Εξάλλου, η Λευκωσία εντείνει τις προσπάθειες για αντιμετώπιση των ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, αναχώρησε για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες των Συμβουλίων Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων. Ο υπουργός, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση , θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ομολόγους του την υλοποίηση της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χριστοδουλίδης θα επιδιώξει να περιληφθεί συγκεκριμένη παράγραφος για την ΑΟΖ στο Προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το οποίο θα συζητηθεί μεθαύριο. Ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει την στήριξη του Έλληνα ομολόγου .
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν στο επίκεντρο συνεδρίασης απόψε στην Αθήνα του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Η συνεδρίαση θα έχει ως θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο μεταξύ , η Άγκυρα , συνεπικουρούμενη από το Λονδίνο, παρεμβαίνει σε χώρες –μέλη της Ε.Ε. για να «μπλοκάρει» τις ενέργειες της Λευκωσίας.

Share this post