Πρέσβης Ελλάδος: «Ο φάρος του ΟΧΙ μας δείχνει τον δρόμο: Ενότητα και Αγώνας».

Πρέσβης Ελλάδος: «Ο φάρος του ΟΧΙ μας δείχνει τον δρόμο: Ενότητα και Αγώνας».

Μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της επικρατούσης πανδημίας, ο κυπριακός ελληνισμός τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Λευκωσία, όπου στον καθεδρικό ναό τού Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου  ΧρυσόστομουΒ’.

Στη δοξολογία, μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος τής Βουλής , Αδάμος Αδάμου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο,  Θεοχάρης Λαλάκος, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας,  Πρόδρομος Προδρόμου, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι Αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας, εκ μέρους τού Διευθυντού τού Παγκυπρίου Γυμνασίου ο Βοηθός Διευθυντής και Πρωτοσύγκελλος τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Ιωάννης Ιωάννου, άλλα μέλη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, εκπρόσωποι της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου και αντιπρόσωποι σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, φέροντες τα λάβαρα των σχολείων τους.

Τιμητικό απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς και η φιλαρμονική της Δύναμης απέδωσαν τιμές στο χώρο μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό.Τον πανηγυρικό τής ημέρας εκφώνησε ο Πρέσβης τής Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Θεοχάρης Λαλάκος, ο οποίος επισήμανε ότι η ενότητα είναι ένα διαχρονικό μήνυμα, που με δύναμη και καθαρότητα εκπέμπει η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Επίσης, τόνισε ότι η εποποιία του ’40 συνιστά οδηγό εθνικής συστράτευσης και  ότι είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη για αντίσταση και αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

28η Οκτωβρίου 2020 by ARISTEIDIS VIKETOS

Μετά το πέρας τής δοξολογίας, ακολούθησε  στον περίβολο τού Καθεδρικού Ναού, μικρή εορταστική εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς (γυναικείο καρσιλαμά, τατσιά, μπάλο, μπεράτι – Τασιά μωρέ Τασία), τους οποίους απέδωσε η χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγίων Ομολογητών.  

ΦΩΤΟ: Στ. Στυλιανού (ΙΑΚ)

Η εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα τού Μακαριωτάτου, ήταν μία πρωτοβουλία τής Θεολογικής Σχολής τής Εκκλησίας Κύπρου. Την εκδήλωση  παρακολούθησαν ο πρόεδρος  τής Δημοκρατίας, ο  Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος  και πολλοί άλλοι επίσημοι και μη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την εκδήλωση  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο μήνυμα της Ημέρας, είπε  «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή μέρα είναι μια από τις σημαντικότερες στην Ιστορία – όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά του συνόλου των Εθνών που αντιμετωπίζουν ανάλογα φασιστικές επιθέσεις – και οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην ενότητα και των ηρωισμό που επέδειξαν οι Έλληνες. Δεν ήταν τυχαία που ο Τσόρτσιλ είχε πει ότι από τούδε οι Έλληνες δεν θα πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες σαν Έλληνες. Είναι σημαντικά επίκαιρη η σημερινή μέρα, επίκαιρη για τα όσα λαμβάνουν χώρα και έχουν ακριβώς τις ίδιες προθέσεις όπως και ο ναζισμός ή ο φασισμός του Μουσολίνι».

 

Share this post