Που έγινε το διάβημα προς τον Colin Stewart για αυτά που έγραψε η “Yeni Düzen”;

Που έγινε το διάβημα προς τον Colin Stewart για αυτά που έγραψε η “Yeni Düzen”;

Διάβημα γ.δ ΥΠΕΞ. Έγινε στο Υπουργείο ή αλλού;

Σε διάβημα προς τον επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης, κ. Colin Stewart, προέβη σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Κορνήλιος Κορνηλίου, με αφορμή τα όσα αποδίδει στον κ. Stewart η   τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Yeni Düzen”.

Ένα ζήτημα είναι το κατά πόσον ο κ. Stewart κλήθηκε , όπως είναι η πάγια  διπλωματική πρακτική , στο ΥΠΕΞ , ή αν το διάβημα έγινε σε “ουδέτερο”, σύμφωνα με πληροφορίες μας, χώρο. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ουδεμία  αναφορά υπάρχει για τον χώρο, στον οποίο έγινε το διάβημα.  Αντίθετα, κατά τον   εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, Αλίμ Σιντίκ, “ο Κόλιν Στιούαρτ κλήθηκε στο ΥΠΕΞ” .

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ “ο κ. Stewart απέρριψε κατηγορηματικά τις αναφορές που αποδίδονται στο πρόσωπό του,  σημειώνοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Επιβεβαίωσε στον κ. Κορνηλίου την προσήλωση του ιδίου και της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο στην αμερόληπτη και αντικειμενική άσκηση των όρων εντολής τους”.

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Αλίμ Σιντίκ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι “ο κ. Κόλιν Στιούαρτ  διασκέδασε τις ανησυχίες που ηγέρθησαν σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς για μεροληψία”. Υπογράμμισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών “να συνεχίσουν να εργάζονται και με τις δυο πλευρές για πλήρη αμεροληψία”, πρόσθεσε. Σημείωσε  πως, δυστυχώς,  “ο κ. Στιούαρτ θα βρίσκεται προσωρινά εκτός Κύπρου, λόγω ενός έκτακτου επείγοντος οικογενειακού θέματος”.

Το θέμα που προέκυψε με φερόμενες τοποθετήσεις από πλευράς Κόλιν Στιούαρτ προκάλεσε την αντίδραση πολιτικών κομμάτων. Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του σημείωσε πως «αν αληθεύουν, τότε εγείρεται σοβαρό ζήτημα για τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών. Αν όχι τότε ο ίδιος ο Κόλιν Στιούαρτ, οφείλει επισήμως και ρητώς να διαψεύσει το δημοσίευμα, ν’ αποκαταστήσει την αλήθεια και να ξεγυμνώσει την απαράδεκτη τουρκική προπαγάνδα».

Η ΕΔΕΚ εξέφρασε ικανοποίηση για τις τοποθετήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και τις ενέργειες από πλευράς ΥΠΕΞ σημειώνοντας ότι αυτές «ανταποκρίνονται θετικά στο αίτημά της». Ως ΕΔΕΚ, συνεχίζει η ανακοίνωση, επαναλαμβάνουμε πως είναι πολύ σοβαρά τα όσα αποδίδονται στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και γι’ αυτό αναμένουμε άμεσα και ξεκάθαρα να δηλώσει τι ακριβώς έχει αναφέρει ενώπιον των σκανδιναβικών χωρών στη Νέα Υόρκη ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Η ΔΗΠΑ εξέφρασε ανησυχία για την φερόμενη τοποθέτηση του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών σημειώνοντας πως «η ευθεία επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά και η έγερση του θέματος της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα υποτιθέμενων οικονομικών κυρώσεων που τους έχουν επιβληθεί, αποτελεί απαράδεκτη τοποθέτηση, που χρήζει άμεσης επεξήγησης και φυσικά διόρθωσης». Η ΔΗΠΑ υποστήριξε πως ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να δώσει και δημόσια εξηγήσεις. 

Το ΕΛΑΜ διεμήνυσε πως τόνισε την ανάγκη εγκατάλειψης της επιζήμιας πολιτικής των υποχωρήσεων και «επιτέλους να διεκδικήσουμε τα αναφαίρετα και νόμιμα δίκαιά μας». Τέλος, υποστήριξε πως «αν θέλουμε σεβασμό από τους ξένους, πρωτίστως εμείς οι ίδιοι πρέπει να σεβαστούμε τον εαυτό μας και την κρατική μας υπόσταση, μακριά από λύσεις που νομιμοποιούν την κατοχή της πατρίδας μας». 

Το δημοσίευμα της “Yeni Düzen”

Ο αρθρογράφος της “Yeni Düzen”, Τζενκ Μουτλούγιακαλι, αναφέρθηκε σε αναφορές που έγιναν από πλευράς Κόλιν Στιούαρτ στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο αρθρογράφο, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στην Κύπρο, μιλούσε για την κατάσταση στην Κύπρο στη διάρκεια ενημέρωσης που διοργανώθηκε για τις σκανδιναβικές χώρες και τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η εν λόγω συνάντηση φέρεται ναέγινε στις 17 Ιανουαρίου. 

Στο δημοσίευα της “Yeni Düzen” (πηγή ΓΤΠ) αναφέρεται πως υπήρξε επιβεβαίωση από δύο διαφορετικούς διπλωμάτες για τα όσα ανέφερε ο Κόλιν Στιούαρτ. Όπως γράφει η τ/κ εφημερίδα, ο Κ. Στιούαρτ φέρεται να είπε τα εξής: «Το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει τώρα ενσωματωθεί οικονομικά και πολιτικά με την Τουρκία. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι αυτή που πρέπει να κινητοποιηθεί για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Όμως, μόνο διαμαρτύρονται, καταδικάζουν, κατηγορούν». 

Αναφορές έγιναν και στο θέμα της Παιδείας, με τον Κόλιν Στιούαρτ να έχει (σύμφωνα με το δημοσίευμα) πει τα εξής: «‘Η παιδεία που παρέχεται στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της Κύπρου δεν μεγαλώνει ποιοτικούς νέους. Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τουρκική πλευρά χρησιμοποιούν διδακτικά βιβλία ιστορίας που παρουσιάζουν τους εαυτούς τους μονομερώς ως θύματα και τους άλλους ως ανηλεείς δολοφόνους. Και οι δύο πλευρές έχουν μουσεία σύγκρουσης που δείχνουν πως ήταν απάνθρωπη η άλλη πλευρά. Ναι, συνέβησαν τραγικά πράγματα, όμως αυτά δεν τα έπαθε μόνο η μία πλευρά. Το να μιλάμε μόνο για το παρελθόν που δεν θα μπορούσε να αλλάξει πλέον, δεν θα ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία στο μέλλον’».

Κριτική φέρεται να άσκησε, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών,  και για τα βιβλία της ιστορίας όπου και πάλι φόρτωσε την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν έκανε τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση. 

Το δημοσίευμα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, σήμανε συναγερμό στον υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ζήτησε αμέσως εξηγήσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών για τις φερόμενες τοποθετήσεις Κόλιν Στιούαρτ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η πρώτη αντίδραση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών ήταν πως έγινε λανθασμένη μεταφορά των όσων είπε ο Κ. Στιούάρτ. Κάτι που φαίνεται να μην ικανοποιεί το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς θεωρεί πως «το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό». Τα όσα υποστήριξε η πλευρά των Ηνωμένων Εθνών κρίνονται ως «μη αποδεκτή δικαιολογία». 

Οι συγκεκριμένες αναφορές Στιούαρτ έρχονται παραμονές της υιοθέτησης του νέου ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ενώ διεξάγονται έντονες παρασκηνιακές προσπάθειες για βελτίωση του κειμένου των εκθέσεων του ΓΓ ΟΗΕ. Κείμενα στα οποία είχε βάλει το χέρι του ο Κόλιν Στιούαρτ κατά τρόπο που οδήγησε τη Λευκωσία να ασκήσει κριτική. 

Share this post