Πολύς δρόμος για διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών χωρίς διάκριση.

Πολύς δρόμος για διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών χωρίς διάκριση.

«Έχουμε επιτύχει αρκετά, ως πολιτεία και ως κοινωνία, όμως, έχουμε να διανύσουμε μακρύ δρόμο, μέχρι όλα τα παιδιά, που ζουν στην Κύπρο, να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, χωρίς καμιά διάκριση», τόνισε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, επιδίδοντας στον πρόεδρο Αναστασιάδη την Έκθεση της για το 2018.

Επίσης, σημείωσε: «Εξακολουθούμε, σε μεγάλο βαθμό, να λαμβάνουμε αποφάσεις, είτε ως άτομα είτε ως πολιτεία, χωρίς να ακούμε τα ίδια τα παιδιά. Θεωρούμε τα παιδιά πολίτες του αύριο, που θα συμμετέχουν αύριο, θα διοικούν αύριο, θα ψηφίζουν αύριο. Και τα καθορίζουμε με βάση τις δικές μας προσδοκίες και θέλω του σήμερα. Η πρόκληση είναι, να καταφέρουμε να διευκολύνουμε τη συμμετοχή κάθε παιδιού, ενδυναμώνοντάς το και δίνοντάς του τα εφόδια».
Η Έκθεση για το 2018 είναι η τελευταία , που συνέταξε η κ. Κουρσουμπά, η οποία υπηρέτησε τον θεσμό του Επιτρόπου για δυο θητείες και παραδίδει τα ηνία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Κατά την επίδοση της Έκθεσης η κ. Κουρσουμπά επεσήμανε μεταξύ άλλων:

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης (ΓΤΠ)

*Αυτό που έχει γίνει εντός του 2018 αφορά τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου, μια προσπάθεια η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και, ελπίζω, να ολοκληρωθεί εντός του 2019.
*Εντός του 2018 ολοκληρώθηκε και η διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά την πλήρη αναμόρφωση και αναδιάρθρωση της δικαιοσύνης ανηλίκων και δημιουργεί ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά, που βασίστηκε σε όλα τα σχετικά διεθνή πρότυπα. Αυτό είναι μια νομοθεσία για την κατάρτιση και προώθηση της οποίας ο θεσμός εργάστηκε συστηματικά από το 2012 και για την οποία νιώθω τεράστια ικανοποίηση.
*Εντός του 2018, η Επίτροπος κατέθεσε, επίσης, προτάσεις και εισηγήσεις που αφορούν τόσο τις κοινωνικές πολιτικές που απευθύνονται σε παιδιά με αναπηρία, όσο και τη γενικότερη εκπαιδευτική πολιτική για τα παιδιά αυτά. Τα
*Την ίδια χρονιά, η Επίτροπος δημοσιοποίησε εκθέσεις με ολοκληρωμένες θέσεις που αφορούν την εθνική πολιτική για τους ασυνόδευτους ανηλίκους (εκτίμηση ηλικίας, εκπροσώπηση και διαδικασίες μετάβασης στην ενηλικίωση).
*Ξεχωριστή θέση στις δράσεις της Επιτρόπου για το 2018 κατέχει η πρώτη στο είδος της στην Κύπρο, παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης και δράσης «Συμμετέχουμε Ενεργά στην Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού».
Απευθυνόμενος στην κα Κουρσουμπά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «και η παρούσα έκθεση και οι όποιες εισηγήσεις σας μέχρι την αποχώρηση σας θα είναι πάντοτε εις ευήκοον ους, έτσι ώστε με αποφασιστικότητα να εκσυγχρονίσουμε νομοθεσίες και πολιτικές που να συνάδουν με τα ευρωπαϊκά επίπεδα προστασίας του παιδιού και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του».

*Αναλυτικά για την έκθεση κάντε κλικ στον σύνδεσμο.

http://www.childcom.org.cy/ccr/ccr.nsf/All/4B3D1E373566774CC225841100243568/$file/ANNUAL%20REPORT%202018%20low.pdf

Share this post