Πολλοί επιστήμονες μελετούν τα λύματα για πρόβλεψη της εξέλιξης της πανδημίας

Πολλοί επιστήμονες μελετούν τα λύματα για πρόβλεψη της εξέλιξης της πανδημίας

Οι άστεγοι οι πλέον ευάλωτοι.- Σε όλο τον κόσμο, η κρίση του κορονοϊού έχει εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες

Στην μελέτη των λυμάτων έχουν στραφεί πολλοί επιστήμονες ανά τον κόσμο στην προσπάθειά τους να προβλέψουν την εξέλιξη της πανδημίας.  Στο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων της Λυών στη Γαλλία, επιστήμονες καταμετρούν τους δείκτες του ιϊκού φορτίου κάθε μέρα. Τα δείγματα αποστέλλονται σε ειδικά εργαστήρια για περαιτέρω μελέτη.

Πάνω από 150 κέντρα επεξεργασίας λυμάτων συμμετέχουν στο εθνικό πρόγραμμα έρευνας στη Γαλλία. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα που έχουν τους επιτρέπουν να προβλέψουν την πορεία που θα έχει η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής σε μία εβδομάδα.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του σταθμού στη Μασσαλία. Κάθε φορά που η καμπύλη του ιϊκού φορτίου βαίνει αυξητική, όταν αυξάνονται και τα κρούσματα. Στη Λυών  η καμπύλη δείχνει αύξηση του ιϊκού φορτίου με παράλληλη αύξηση των κρουσμάτων.

Τώρα οι επιστήμονες κάνουν έρευνες στα λύματα για να εντοπίσουν τα νέες μεταλλάξεις του ιού. “Στα νερά της περιοχής του Παρισιού στις αρχές Ιανουαρίου, το βρετανικό στέλεχος δεν μπορούσε να εντοπιστεί. Τις τελευταίες εβδομάδες η ποσότητα που εντοπίζουμε αυξάνεται. Σήμερα στο 25 με 35% των δειγμάτων που αναλύονται εντοπίζουμε τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.”, αναφέρει ένα επιστήμονας.

Άλλες ευρωπαικές χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία, πραγματοποιούν τις ίδιες έρευνες στα λύματα. Έπιστήμονες μάλιστα τονίζουν ότι, αν οι έρευνες αυτές είχαν ξεκινήσει νωρίτερα θα είχαμε αποφύγει, το πρώτο κύμα.

Βαρκελώνη , αστικά λύματα

Στη Βαρκελώνη, το Μιλάνο και το Τορίνο, οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει το στέλεχος του SARS-COV2 στα λύματα αρκετές εβδομάδες πριν να εντοπιστεί με μοριακά τεστ στις συγκεκριμένς πόλεις.

 

Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί πάνω από 3 εκατομμύρια 200 χιλιάδες μολύνσεις νέου κορονοϊού και περισσότεροι από 70.000 θάνατοι. Οι οικονομικές συνέπειες αυτής της υγειονομικής κρίσης είναι τεράστιες. Πάνω από ένα εκατομμύριο Γάλλοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι άστεγοι είναι από τους πλέον ευάλωτους. Υπολογίζεται ότι στη Γαλλία υπάρχουν 3.000 άστεγοι. Οι άστεγοι δεν βρέθηκαν στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με αστέγους λένε πως σε καμία φάση της πανδημίας δεν διατέθηκαν αρκετά διαγνωστικά τεστ ή άλλες παροχές όπως στέγαση. Για ακόμη μια φορά οι άστεγοι μένουν πίσω, όπως λένε.

Εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με αστέγους λένε πως δεν έχουν ενημερωθεί για κάποιο πρόγραμμα εμβολιασμού αστέγων. Θεωρούν πως η κατάσταση θα είναι παρόμοια με ό,τι έγινε με τα διαγνωστικά τεστ που δεν ήταν ποτέ αρκετά.

Οι άστεγοι έχουν χτυπηθεί σκληρά. Θεωρούνται η πληθυσμιακή ομάδα με τα περισσότερα κρούσματα κατ’αναλογία. Στο Παρίσι όπου το ποσοστό μόλυνσης του γενικού πληθυσμού φτάνει το 12%, στους άστεγους ξεπερνά το 40%.

Η οικονομική κρίση που πυροδοτήθηκε από την πανδημία επιδείνωσε την κατάστασή τους. Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες στη Γαλλία πέρασαν κάτω από το όριο της φτώχειας τον τελευταίο χρόνο. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται βοηθώντας αστέγους, υποστηρίζουν ότι πολλοί από αυτούς θα καταλήκουν στο δρόμο.

Ο Κριστόφ Ροπέρ που εκπροσωπεί το Ίδρυμα Abbé Pierre, μια οργάνωση με μεγάλη κοινωνική προσφαρά σε ευάλωτες ομάδες, περιγράφει την κρίση σαν «ωρολογιακό μηχανισμό». «Ειδικά όσοι είδαν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται, πλέον κινδυνεύουν να μην είναι σε θέση να πληρώσουν το ενοίκιό τους και να τους γίνει έξωση. Την πόρτα των τραπεζών τροφίμων χτυπούν αυτή την εποχή πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι. Δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες. Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνη».

Σε όλο τον κόσμο, η κρίση του κορονοϊού έχει εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Ο κοινωνικός αποκλεισμός μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο καταστροφική εξέλιξη για αυτές τις ομάδες πληθυσμού από ό,τι η πανδημία.

ΠΗΓΗ: euronews

Share this post