Ποινική ανάκριση για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων υπό οποιουδήποτε προσώπου στις Κ. Φ.

Ποινική ανάκριση για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων υπό οποιουδήποτε προσώπου στις Κ. Φ.

Η Γενική Εισαγγελία προχώρησε στον διορισμό Ποινικών Ανακριτών, με όρους εντολής να διεξαγάγουν ποινική ανάκριση αναφορικά με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων υπό οποιουδήποτε προσώπου, σε σχέση με τη μεταφορά και χρήση κινητών τηλεφώνων εντός των Φυλακών και τη διάπραξη αδικημάτων μέσω αυτών, τη μεταφορά, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών και τη διάπραξη άλλων αδικημάτων εντός των Φυλακών.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει:

“Ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Σάββας Αγγελίδης, ασκώντας τις εξουσίες του δυνάμει του εδαφίου (2) του άρθρου 4 του Περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 155, και στη βάση:

α.         των όσων αναφέρονται σε πρόσφατη δικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, ημερομηνίας 19 Ιουλίου 2022, σχετικά με χρήση κινητών τηλέφωνων από κατάδικο των Φυλακών για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων και συγκεκριμένα του ευρήματος του Δικαστηρίου περί επικοινωνίας καταδίκου με μάρτυρα μέσω κινητού τηλεφώνου και παροχής σε αυτόν οδηγιών για τη διάπραξη συγκεκριμένων αδικημάτων,

β.         πληροφοριών και/ή καταθέσεων που κατέχει η Αστυνομία αναφορικά με χρήση κινητών τηλεφώνων από υπόδικους και/ή κατάδικους για διάπραξη ποινικών αδικημάτων,

γ.         πρόσφατων δημοσιευμάτων αναφορικά με χρήση κινητών τηλεφώνων, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών και διάπραξη άλλων αδικημάτων εντός των Φυλακών, και

δ.         της επιστολής της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, με ημερομηνία 26 Ιουλίου 2022 προς τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, από την οποία διαπιστώνεται ότι δεν έχουν αρχίσει οποιεσδήποτε άλλες διαδικασίες διερεύνησης,

προχώρησε σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, στον διορισμό του κ. Μιχαλάκη Χριστοδούλου, πρώην Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του κ. Νίκου Θεοδώρου, δικηγόρου και των κ.κ. Αγαμέμνονα Δημητρίου και Μιχάλη Θωμά, πρώην αξιωματικών της Αστυνομίας και Ποινικών Ανακριτών της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ως Ποινικών Ανακριτών, με όρους εντολής να διεξαγάγουν ποινική ανάκριση αναφορικά με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων υπό οποιουδήποτε προσώπου, σε σχέση με τη μεταφορά και χρήση κινητών τηλεφώνων εντός των Φυλακών και τη διάπραξη αδικημάτων μέσω αυτών, τη μεταφορά, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών και τη διάπραξη άλλων αδικημάτων εντός των Φυλακών.

 

Δόθηκαν οδηγίες όπως η ανάκριση ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση εντός τριών μηνών”. 

 

Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωση η Νομική Υπηρεσία ( Ν.Υ) αναφέρεται στην ποινή φυλάκισης 40 ετών που επιβλήθηκε σήμερα από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου στον Δημήτρη Μαμαλικόπουλο

Πρόκειται, σύμφωνα με την ΝΥ, για μία από τις μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν από κυπριακό Δικαστήριο, για τέτοιας φύσεως αδίκημα.

Ο Μαμαλικόπουλος αντιμετώπιζε 24 κατηγορίες, που αφορούν αδικήματα συνωμοσίας για φόνο, απόπειρας φόνου, κατοχής και μεταφοράς πυροβόλων όπλων, κατοχής πυρομαχικών και μεταφοράς εκρηκτικών υλών, συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και κατοχής, και προμήθειας ναρκωτικών σε άλλο πρόσωπο.

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε από το Δικαστήριο ως ο ηθικός αυτουργός για την απόπειρα φόνου τεσσάρων προσώπων που έλαβε χώρα στην Αγία Νάπα στις 16 Φεβρουαρίου 2020, καθώς και για την απόπειρα φόνου εναντίον προσώπου στην πόλη της Λάρνακας που έγινε στις 27 Νοεμβρίου 2019. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα ευρήματα του Δικαστηρίου, ο ισοβήτης σχεδίασε τις απόπειρες μέσα από την φυλακή, χρησιμοποιόντας κινητό τηλέφωνο.

Για την υπόθεση της Αγίας Νάπας, η ανακοίνωση της ΝΥ αναφέρει ότι ο Μαμαλικόπουλος ενώ ήξερε πως το υποψήφιο θύμα απουσίαζε από τον χώρο, έδωσε οδηγίες στον εκτελεστή να πυροβολήσει, αδιαφορώντας για τη ζωή των ανθρώπων που κάθονταν στον χώρο ή πόσοι και ποιοι θα πλήττονταν από τις σφαίρες.

Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας:

“Συνολική ποινή φυλάκισης 40 ετών επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου σε κατηγορούμενο ισοβίτη, ο οποίος, μετά από ακροαματική διαδικασία, κρίθηκε ένοχος και στις 24 κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Αυτές αφορούν αδικήματα συνωμοσίας για φόνο, απόπειρας φόνου, κατοχής και μεταφοράς πυροβόλων όπλων, κατοχής πυρομαχικών και μεταφοράς εκρηκτικών υλών, συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και κατοχής, και προμήθειας ναρκωτικών σε άλλο πρόσωπο.

 

Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος κρίθηκε από το Δικαστήριο ως ο ηθικός αυτουργός για την απόπειρα φόνου τεσσάρων προσώπων που έλαβε χώρα στην Αγία Νάπα στις 16 Φεβρουαρίου 2020, καθώς και για την απόπειρα φόνου εναντίον προσώπου στην πόλη της Λάρνακας που έγινε στις 27 Νοεμβρίου 2019.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος, ενώ εκτίει ποινή ισόβιας φυλάκισης για τον φόνο πέντε προσώπων στην Αγία Νάπα, επικοινωνούσε μέσω κινητού τηλεφώνου που είχε στην κατοχή του στις Κεντρικές Φυλακές με τον εκτελεστή-συνεργάτη του ο οποίος βρισκόταν εκτός Κεντρικών Φυλακών, με σκοπό να φονεύσει συγκεκριμένα πρόσωπα.

 

Σε σχέση με το επεισόδιο που έλαβε χώρα σε καφεστιατόριο στην Αγία Νάπα, κατά το οποίο τραυματίστηκαν τέσσερις θαμώνες, στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι ο εκτελεστής, κατά τον χρόνο διάπραξης του αδικήματος, λάμβανε οδηγίες από τον κατηγορούμενο μέσω κινητού τηλεφώνου. Παρόλο δε που ο εκτελεστής είχε ενημερώσει τον κατηγορούμενο μέσω κινητού τηλεφώνου ότι το υποψήφιο θύμα δεν βρισκόταν στον χώρο, αυτός, με επιμονή, έδωσε οδηγίες στον εκτελεστή να πυροβολήσει, αδιαφορώντας για τη ζωή των ανθρώπων που κάθονταν στον χώρο ή πόσοι και ποιοι θα πλήττονταν από τις σφαίρες.

 

Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του δικαστηρίου ότι «ο τελικός απολογισμός από τον καταιγισμό σφαιρών που έριξε ο [εκτελεστής] κατόπιν οδηγιών του κατηγορουμένου, χωρίς την επιφορά θανάτου κάποιου ανθρώπου, αλλά τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων, αποτελεί μέγιστο ευτύχημα.»

 

Σημειώνεται ότι η επιβληθείσα ποινή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν από κυπριακό Δικαστήριο, για τέτοιας φύσεως αδίκημα.

 

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε ο κ. Νίνος Κέκκος, Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας”.

Share this post