«Ποδαρικό» στην κλειστή Αμμόχωστο έκανε ο Özersay

«Ποδαρικό» στην κλειστή Αμμόχωστο έκανε ο Özersay

Ο ομοτράπεζος του προέδρου Αναστασιάδη στο πρόσφατο πολυσυζητημένο δείπνο «υπουργός εξωτερικών» Kudret Özersay (Κουντρέτ Οζερσάϊ) έκανε «ποδαρικό» στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου , σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τ/κ μέσα ενημέρωσης.
Την είδηση, αναφέρει στην «Καθημερινή» Κύπρου ο Νίκος Στέλγιας, μεταδίδει η ιστοσελίδα «Haber Kibris», με τον κ. Οζερσάϊ να συνοδεύεται από ομάδα του «υπουργείου».

Η τ/κ ιστοσελίδα σημειώνει πως «πραγματοποιήθηκε μια πρώτη γενική ανασκόπηση, πριν την Επιτροπής Απογραφής, που αναμένεται να ανακοινωθεί και να συνεδριάσει για πρώτη φορά την επόμενη εβδομάδα».
Παράλληλα υπενθυμίζει ότι το «υπουργικό συμβούλιο» είχε αποφασίσει την δημιουργία μιας επιτροπής για το Βαρώσι και την διεξαγωγή εργασιών απογραφής της ακίνητης περιουσίας και των υποδομών. Η ομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί και να έχει την πρώτη της συνάντηση, την επόμενη εβδομάδα.
Σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ο Κουντρέτ Οζερσάϊ ανέφερε πως «Σήμερα (Δευτέρα) επισκεφθήκαμε την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, πριν ξεκινήσει η καταγραφή από την αρμόδια επιτροπή». 

Υπενθυμίζεται ότι , πέρα των δηλώσεων Οζεσάϊ, ο διευθυντής του Εvkâf (ΕΒΚΑΦ) , Ιμπραχίμ Μπεντέρ, σε πληρωμένη δημοσίευση σε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ισχυρίζεται ότι όλοι συμφωνούν πως “ολόκληρο το Βαρώσι ανήκει στα ιδρύματα του Αμπντουλάχ Πασά, του Λάλα Μουσταφά Πασά και του Μπιάλαλ Αγά και πως τα ακίνητα αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της βρετανικής διοίκησης και μεταφέρθηκαν στους Ελληνοκύπριους και την Εκκλησία κατά τρόπο αντίθετο προς το νόμο”.
Ισχυρίζεται, ακόμα, ότι το ΕΒΚΑΦ, το οποίο έχει τα περισσότερα ακίνητα στην Κύπρο, εδώ και χρόνια έχει αποδυναμωθεί, λόγω των σφετεριζόμενων, κατά την έκφρασή του, περιουσιών του και της απώλειας των ενοικίων.

Σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία εγκαθιδρύθηκε στην Κυπριακή Δημoκρατία Γραφείo (πoυ στo Νόμo αυτό αvαφέρεται ως “τo Γραφείo Εβκάφ”), υπό τov έλεγχo τoυ Υψηλoύ Συμβoυλίoυ επιφoρτισμέvo με τηv επoπτεία και διoίκηση όλης της περιoυσίας και τωv κovδυλίωv (πoυ στo Νόμo αυτό αvαφέρovται ως “βακoυφική περιoυσία”) πoυ αvήκoυv σε τεμέvη, μoυσoυλμαvικά κoιμητήρια, μoυσoυλμαvικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, πoυ δεv ρυθμίζovται με άλλo τρόπo από oπoιoδήπoτε Νόμo, και άλλα μoυσoυλμαvικά θρησκευτικά ιδρύματα ή βακoύφια στη Δημoκρατία.

Share this post