Πλαφόν το ένα εκ. ευρώ στα έξοδα των υποψηφίων

Πλαφόν το ένα εκ. ευρώ στα έξοδα των υποψηφίων

Γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, διασαφηνίζει ότι στο πλαφόν του ενός εκατ. ευρώ, που καθορίζει η νομοθεσία για τα προεκλογικά έξοδα των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πρέπει να υπολογίζονται και οι δαπάνες των πολιτικών κομμάτων, που τους στηρίζουν. Την γνωμάτευση, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» απέστειλε ο κ. Κληρίδης, στον γενικό ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος και την ζήτησε, διότι έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου των εκλογικών δαπανών των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας και των πολιτικών κομμάτων (κοινοβουλευτικών και μη).

Η γνωμάτευση δυσαρέστησε υποψήφιους και κόμματα, που θεωρούσαν ότι το πλαφόν του ενός εκατομμυρίου αφορούσε μόνο τους υποψηφίους και ως εκ τούτου, το κόμμα ή τα κόμματα που τους στηρίζουν θα μπορούσαν να δαπανήσουν πρόσθετα από ένα εκατομμύριο το καθένα.

Στην γνωμάτευση, αναφέρεται ότι , σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για τα προεκλογικά έξοδα των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα πρέπει να υπολογίζονται και οι δαπάνες των πολιτικών κομμάτων που τους στηρίζουν.
Παράλληλα, ο γενικός εισαγγελέας μετακυλήει την ευθύνη για λήψη απόφασης στη διοίκηση για τα τυχόν πλεονάσματα, που θα προκύψουν από την προεκλογική εκστρατεία, λόγω του ανώτατου ορίου του €1 εκατ., καθώς τα οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα μοιράστηκαν, κατά το τρέχον έτος, έκτακτη κρατική χορηγία, που ανέρχεται στα €2.565.000.
Ποσό, το οποίο, σύμφωνα με τη γνωμάτευση, δεν μπορεί να διατεθεί για άλλο σκοπό εκτός από την κάλυψη των προεκλογικών δαπανών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η γνωμάτευση δυσαρέστησε υποψήφιους και κόμματα, που θεωρούσαν ότι το πλαφόν του €1 εκατ. αφορούσε μόνο τους υποψηφίους και, ως εκ τούτου, το κόμμα ή τα κόμματα που τους στηρίζουν θα μπορούσαν να δαπανήσουν πρόσθετα από €1 εκατ. το καθένα. Συνεπώς, ο προϋπολογισμός της προεκλογικής καμπάνιας του κάθε υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές, ανεξάρτητα από τον αριθμό των κομμάτων που τον στηρίζουν, περιορίζεται στο ποσό του €1εκ.

Ήδη σήμανε «συναγερμός» στα επιτελεία των υποψηφίων, τα οποία από τη Δευτέρα θα δουν σοβαρά το πώς θα χειριστούν το θέμα. Υπάρχουν βεβαίως και τα επιτελεία, τα οποία δεν φαίνεται να ανησυχούν για το όλο ζήτημα.

Στα επιτελεία των υποψηφίων Νίκου Αναστασιάδη και Νικόλα Παπαδόπουλου αναμένεται να δουν το όλο ζήτημα με τους νομικούς τους, σημειώνοντας πως η νομοθεσία έχει κενά.
Το ΑΚΕΛ και ο Σταύρος Μαλάς φαίνεται να λειτουργούν στο πλαίσιο του ενός εκατομμυρίου και συνεπώς βάσει της γνωμάτευσης της εισαγγελίας. Το ίδιο και ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος όπως όλα δείχνουν αξιοποίησε πλήρως τη γνωμάτευση της εισαγγελίας, φωτογραφίζοντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο για «προεκλογική χλιδής».

Share this post