«Πέστα Σεβασμιώτατε Ἀνθιμε!».

«Πέστα Σεβασμιώτατε Ἀνθιμε!».

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως (Εκκλησία Ελλάδος) Άνθιμος (κατά κόσμον Χρήστος Κουκουρίδης) διακρίνεται πάντα για τον ορθό στοχασμό και την ευθύτητα του λόγου του σε επίκαιρα θέματα, στα οποία λίγοι Ιεράρχες εκφέρουν δημοσίως άποψη.

 Με αφορμή το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα  της 21ης Μαΐου και ενόψει αυτών της 25ης Ιουνίου ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, σε δήλωση του Επικίνδυνη πρακτική η εργαλειοποίηση της θρησκευτικής ταυτότητος των πολιτών – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)

εκφράζει, αν και δεν κατονομάζει το κόμμα «Νίκη», σοβαρή ανησυχία για « την «πρακτική η οποία, σε μια πολιτική διαδικασία, προτάσσει το θρησκευτικό συναίσθημα έναντι της πολιτικά ιδεολογικής οικειότητος». Επίσης,  κάνει λόγο για «προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη κομμάτων».

Είναι θλιβερό για λόγους πολιτικούς η υποψήφια με το κόμμα «Νίκη», Μαρία Εζνεπίδου, να προβάλλει την συγγένεια της -ανιψιά του Αγίου Παϊσίου- για να αποσπάσει ψήφους. Λίγος σεβασμός προς τον Άγιο δεν θα έβλαπτε.  

 Ο Μητροπολίτης Άνθιμος καταγγέλλει και τις διεργασίες στους κόλπους της μειονότητας στο Νομό Ροδόπης, τον μόνο νομό που ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτος στις εκλογές.

Ο λόγος του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος από τους γονείς έχει  θρακική-προσφυγική καταγωγή από την  Ανατολική Θράκη είναι νηφάλιος και εποικοδομητικός. Ορθοτομεί «τον λόγο της Αληθείας» για να προστατεύσει το ποίμνιο του, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες.

Παραλλάσσοντας την φράση «(πέστα) πέσ’ τα Χρυσόστομε!», μπορούμε να πούμε «πέστα Ἀνθιμε!», καθώς ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως έχει αρχιερατική συνείδηση και το θάρρος να ομιλεί  και να γράφει για ζητήματα ,  τα οποία άλλοι δεν τολμούν να αγγίξουν.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, με το παράδειγμα του, δείχνει ποια πρέπει να είναι η στάση της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο.

 

Share this post